Juryutmärkelser i Kalifornien kopplar ihop $ 2 miljarder i senaste Roundup-dom | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

California Jury Awards Par $ 2 miljarder i senaste Roundup Bedömning

Har Bayer köparens ånger över det nyligen förvärvade Monsanto? Det borde vara. För tredje gången på mindre än ett år har en jury beviljat en stor mängd till käranden som hävdar att de utvecklade icke-Hodgkins lymfom (NHL) från att använda glyfosatbaserad herbicid, Roundup.

Klagandena i det senaste fallet var ett gift par från San Francisco-området, som båda är i 70-talet och fick diagnosen NHL. De rapporterade att de använt Roundup i 35 år och diagnostiserades inom fyra år från varandra.

Vårt första juryn dom var till förmån för en tidigare landskytt för ett skoldistrikt nordöstra Oakland i augusti 2018. Sökanden tilldelades $ 289 miljoner. De andra jurynprov var en $ 80 miljoner dom mot Bayer.

Den här gången tilldelade juryn paret hela 2 miljarder dollar i straffskador utöver 55 miljoner dollar i kompensationsskador. Även om straffskadorna sannolikt kommer att minskas vid överklagande (Kalifornien begränsar straffskador till fem gånger beloppet för kompensationsskador), skickar denna senaste dom ett starkt meddelande.

Det är ett meddelande som aktieägarna börjar kräva som Bayer lyssnar på. Det tyska baserade bolagets aktier har fallit med 30 procent i följd av de två tidigare domarna. Sedan mitten av mars har Bayers börsvärde fördubblats från nästan $ 82 per aktie till under $ 64. Bayer, som Monsanto, är ett företag med a rutigt förflutet. Vid övertagande av Monsanto trodde Bayers chefer att en sådan diversifiering skulle öka stabiliteten för läkemedelsindustrin. Istället har företaget utsatt företaget för potentiellt obegränsat ansvar - och investerare har inte varit lyckliga.

För närvarande finns det ungefär 13,400 glyfosatkrav som väntar på Bayer-up 20-procent sedan januari. Vissa investerare pressar företaget att nå en global lösning - men det är osannolikt att det händer tills appellationsprocessen har löpt ut, något som kan ta år. Dessutom tar stora företag som ansvarar för sådant ansvar ofta att ta flera saker till prövning innan de fattar beslut om huruvida de ska lösa sig eller ej.

Så ... hur är det troligt att det spelar ut?

Bayers egen hubris kan tvinga den till avvecklingsdiskussioner. Företagets miscreant fortsätter att insistera på att Roundup är helt säkert när det används enligt anvisningar. Det fortsätter att sälja produkten och vägrar att lägga till en varningsetikett för cancer - vilket innebär att ett obegränsat antal käranden kan komma med påståenden i framtiden. I en ny skrivelse till aktieägarna vägrar Bayers vd Werner Baumann att anse att köp av Monsanto kunde ha varit ett stort misstag, säger att hans företags beslut att förvärva Monsanto "... var och är rätt steg".

Just nu klockan klockar på Bayer. Nästa sak att gå till rättegång kommer att inledas i augusti och företagets svarande kommer att behöva antingen ompröva sin rättsliga strategi, ompröva sin ställning när det gäller att avhjälpa vissa eller alla pågående fordringar eller komma på något annat sätt att åtskilda sina aktieägare. En möjlig spelväxlare är platsen. Den kommande rättegången kommer att hållas i St. Louis, Missouri, Monsantos tidigare hemtrev där Bayers Crop Science-division håller för närvarande sitt amerikanska huvudkontor.