Ett annat land förbjuder glyfosat: Kommer Bayer att försöka träffa käranden? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Ett annat land förbjuder glyfosat: Kommer Bayer söka att lösa sig med käranden?

Bayer AG fick mer dåliga nyheter den här veckan när det österrikiska parlamentet röstade för att förbjuda glyfosat, den aktiva ingrediensen i bolagets äldre flaggskeppsprodukt, Roundup. En ledamot av parlamentet berättade för media: "Vi vill vara en förebild för andra länder i EU och i världen." Andra europeiska länder har gått med partiella förbud och stränga restriktioner för försäljning och användning av glyfosat, men Österrike är den första EU-medlem att förbjuda herbiciden direkt.

Övriga länder som har förbjudit ämnet är Bermuda, Saudiarabien och Malawi. Vietnam, vilket bor i en tidigare Monsanto-produkt under konflikten som rasade i de sena 1960: erna, förbjöd importen av alla glyfosatbaserade weedmordare detta förra mars efter en San Francisco juryn fann glyfosat ansvarig för ett par lymfom.

Trots förbuden och restriktionerna för glyfosat, liksom resultat från Internationella byrån för cancerforskning, både den europeiska kemikaliemyndigheten och det amerikanska miljöskyddsbyrån har fortsatt att förklara weedmördaren vara säker och inte en cancerfara.

EU: s regering har godkänt användningen och försäljningen av Roundup genom 2022, vilket kan upphäva Österrikes totala glyfosatförbud. Enligt en representant från det österrikiska ministeriet för hållbarhet och turism har Europeiska kommissionen 90-dagar att lämna invändningar och eventuellt överträffa förbudet.

Österrikes marknad för glyfosat är en liten. Förbudet skulle få liten inverkan på försäljningen av Roundup och andra glyfosatbaserade herbicider, vilket gav cirka $ 5 miljard i försäljningen i 2016. Ändå är det österrikiska förbudet en bellwether för att öka populär och politisk motstånd mot glyfosat.

Bayer har hållit fast i sin insistering på att glyfosat är "helt säkert" när det används enligt instruktionerna och fortsätter att bekämpa domarna mot det. Men dess försvar av produkten börjar visa några sprickor inför tumbling aktiekurser och en aktieägare revolt.

Nyligen meddelade Bayer att det skulle spendera $ 5.6 miljarder under det närmaste decenniet för forskning och utveckling av mer "miljövänliga" metoder för bekämpning av ogräs och erbjudanden om "större öppenhet".

Det kan inte hjälpa till. Även om det kan finnas motstridiga bevis för cancerframkallandet av glyfosat, har Bayer ingen definitiv metod för att bevisa att den är lika säker som påstås. Säkerhetsstudier utförda av Roundups ursprungliga tillverkare, Monsanto, har varit ifrågasatt över avslöjanden som företagets "forskare" ghostwrote mycket av "forskning" som lämnades till EPA.

Enligt en ny artikel publiceras på investeringswebbplatsen Söka alfabetisk, om bara 1-procenten av 13,400-väntande glyfosatfall mot Bayer är framgångsrik, kan det helt och hållet utplåna eget kapital.

Bayerska nyligen meddelat att det hade anställts utanför juridisk rådgivare för att ge styrelsen råd om glyfosatmål, vilket tyder på att en global lösning kan vara i horisonten. Men i motsats till andra företagssökande som drar produkter från marknaden i sådana situationer, verkar Bayer vara ute efter "en fungerande lösning som fortsätter att möjliggöra användning" av glyfosat.