Kan Nexium och Prilosec orsaka ökad känslighet för allergier | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Kan Nexium och Prilosec orsaka större känslighet för allergier

Det senaste tillskottet till en lång lista med risker och biverkningar förknippade med protonpumpshämmare är en predisposition för allergier, enligt en österrikisk forskargrupp. Deras studie, baserat på en undersökning av nationella hälsoregister som sträcker sig över fyra år, har funnit att patienter som tar mediciner som Nexium och Prilosec avvecklas och får ordinerade allergimediciner dubbelt så mycket som de som inte gör det. Detta är en speciell risk för kvinnor och personer över 60 år.

Som är fallet för andra riskfaktorer förknippade med PPI: er, är problemet kopplat till undertryckandet av magsyra och permanent stängning av den cellulära mekanismen som producerar magsaft. De flesta inser inte att magsyra är en av kroppens första försvarslinjer mot patogener.

När magsyranivån reduceras försämrar det förmågan att bryta ner stora molekylproteiner och andra skadliga ämnen. Dessutom är gynnsam tarmflora - de "vänliga mikroberna" som lever i matsmältningssystemet acidofil, vilket betyder att de trivs i en sur miljö. Protonpumpshämmare höjer pH-nivåerna, vilket gör det mindre troligt att en gynnsam tarmflora kan blomstra. Dessutom många skadliga bakterier som salmonella och e. coli, som normalt undertrycks av magsyra, kan passera in i tarmen.

Sammanfattningen är att när produktionen av magsyra undertrycks, är skadliga patogener mer benägna att orsaka sjukdomar - och utlösa allergiska reaktioner. Protonpumpshämmare utgör normalt liten risk om de används under en kort tid - i allmänhet högst två till tre veckor. De flesta av de skadliga effekterna av PPI: er visar sig efter att patienter har tagit dem i månader och år i slutet. Men den senaste österrikiska studien indikerar att PPI kan börja orsaka allergiska reaktioner efter mindre än en vecka efter att ha tagit dem.

Studien har dragit viss kritik. En brittisk professor i molekylärbiologi, Sir Munir Pirmohamed, noterade att det österrikiska forskarteamet inte hade någon information om patienten comorbidities eller andra mediciner som patienter kan ha tagit. Han påpekar att även om studien visar en förening betyder det inte nödvändigtvis att det finns orsakssamband. Han berättade The Guardian, "Ytterligare arbete i andra databaser där det finns data om patientens andra villkor krävs för att validera detta resultat."

Pirmohamed håller dock med om att studien bekräftar vad annan forskning har visat: PPI bör endast användas vid behov, vid den lägsta möjliga dosen under den lägsta tid som krävs för att behandla tillståndet. Tyvärr fortsätter PPI att överanvändas för tillstånd som kan behandlas mer effektivt med förändring av diet och livsstil. Det finns också alternativ till PPI, inklusive H2-receptorantagonister (som Zantac, Pepcid och Tagamet) och till och med alternativa behandlingar som inkluderar akupunktur, melatonin och till och med vanlig bakpulver.