De nuvarande juridiska problemen för framtiden för JUUL och andra Vaping-företag | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Aktuella juridiska problem för framtiden för JUUL och andra Vaping-företag

Ingen nation vill utkämpa ett tvåfronts krig, även om USA och Tyskland båda gjorde det under förra seklet. Nu befinner sig e-cigarettindustrin sig i samma position. På en front är en pågående och växande armé av skadeklagare och deras advokater. På den andra fronten finns statliga tillsynsmyndigheter som hotar branschens "frihet" att sälja sina produkter med lite ansvar för hur de marknadsför dem och till vem.

Som var fallet för USA: s deltagande i andra världskriget, representerar e-cigarettbranschens tvåfrontkrig faktiskt två separata konflikter. På rättslig front har ett antal stämningar anförts av individer runt om i landet som hävdar att e-cigaretttillverkare som JUUL Labs var mindre än kommande när det gäller riskerna för nikotinberoende och / eller allvarliga andningsskador och sjukdomar.

Till exempel en 19-åring kärande i New Jersey som började använda e-cigaretter vid åldern 16 säger, "Jag är så ansluten till vaping, jag sover med min JUUL" - så han kan börja omedelbart så snart han vaknar på morgonen. I Pennsylvania, a klassansökan lämnades in i mars 2018 där ledande klaganden uppgav att han tog upp vaping för att sluta röka - och i stället befann sig ännu mer beroende av nikotin än tidigare.

De flesta aktuella skadestämningar handlar om nikotinberoende. Detta förändras emellertid eftersom en växande mängd bevis börjar visa att ånga kan få andra allvarliga hälsoeffekter. Vid tidpunkten för detta skrivande har ungefär 300 personer - främst unga vuxna och ungdomar - dykt upp på sjukhus som lider av luftvägssjukdomar som läkarna tror beror på giftiga kemikalier i vapevätskor.

en kärande i Chicago, en 20-årig kvinna, säger också att hon började "Juuling" när hon var 16 - och nu har hennes beroende lett till "humörsvängningar, raser och lungproblem." Samtidigt hävdar en annan stämning i Kalifornien att klagandens beroende av vapeprodukter fick honom att uppleva a hemorragisk stroke. Klagomålet citerar medicinsk forskning som visar att ”e-cigaretter ökar blodtrycket och artärstyvheten avsevärt” - båda är riskfaktorer för stroke och hjärtstopp.

Det är bara ett exempel på rättegångar som individer lämnat in. Statliga myndigheter, delvis motiverade av att öka allmänhetens upprörelse, har väckt sina egna stämningar mot e-cigarettföretag. Under den sista veckan i augusti, delstaten North Carolina meddelade att det stämde åtta e-cigaretttillverkare på grund av anklagelser om att de har marknadsfört sina produkter till minderåriga.

Det leder oss till regelverket i Big Vapes nuvarande krig. Det är ett olyckligt historia faktum att statliga förordningar alltid kommer att hålla sig bakom ny teknik. Begreppet "vaping" var utvecklades först i 1927 (för att administrera medicinsk förening), men det var inte förrän i början av 21st Århundradet att det första "elektroniska Nicotine Delivery System" eller ENDS var perfekt. Den första moderna elektroniska cigaretten anlände till butikshyllorna i 2003. Det var emellertid ytterligare 13 år innan FDA slutligen beslutade att e-cigaretter och vape-produkter var föremål för lagstiftningstillsyn enligt 2009-lagen om förebyggande av rökning för familjerökning och tobakskontroll.

Även då var det likadant att slänga ladugårdsdörren efter att hästen hade bultat. Enligt FDA: s "bedömningsregler" måste tillverkare av nya tobaks- och nikotinleveranssystem - i detta fall elektroniska cigaretter - ansöka om tillstånd på marknaden innan de introducerar sådana produkter på marknaden. Emellertid har e-cigarettprodukter redan funnits i över ett decennium. På grund av denna verklighet har FDA gett branschen fram till augusti 8, 2022, att ansöka om godkännande av premarket eller att lämna in ansökningar och rapporter om ”väsentlig likvärdighet”.

Som svar på denna uppenbara brist på åtgärder på en del av FDA tog staden San Francisco (där JUUL Labs har sitt huvudkontor) initiativ. I juni 2019 meddelade stadens tillsynsstyrelse första fullständiga förbud på marknadsföring och försäljning av e-cigaretter. När han talade med National Public Radio sa stadens advokat Dennis Herrera: "Detta tillfälliga moratorium skulle inte vara nödvändigt om den federala regeringen hade gjort sitt jobb." Han anklagade FDA för att avskaffa sitt ansvar.

En annan myndighet, Federal Trade Commission, har nyligen gjort det inledde sin egen utredning av JUUL Labs och anklagelser om att företaget har riktat sig till mindreåriga konsumenter genom att använda sociala medier "påverkare" och andra vilseledande marknadsföringsmetoder. Enligt den ursprungliga historien som publicerades i Wall Street Journal, FTC överväger att lämna in sin egen talan.

Under tiden har senatoren Dick Durbin (D-IL) - vars egen far dog av lungcancer - under kongressen infört lagstiftning som skulle begränsa marknadsföringen och försäljningen av godis och frukt smaksatt vape som han och andra säger är avsedda att vädja till barnen. Om de är undertecknade i lag krävs vape-tillverkare att bevisa att deras produkter inte är avsedda att vädja till mindreåriga ungdomar.

Det finns naturligtvis pushback från vape-industrin och dess allierade. American Vaping Association, som försvarar smaksatta produkter som viktiga för att hjälpa vuxna rökare att sluta, kallar Durbins lagstiftning för ett "bakdörrförsök ... att förbjuda alla smaker i vapingprodukter genom att ställa kostsamma krav" som de säger är "mer tyngre än till och med de som åläggs läkemedelsföretag."

Konservativa mediekällor och högerorganisationer som Competitive Enterprise Institute (CEI) har också kommit till branschens försvar. en nyligen publicerad artikel på CEI: s webbplats hävdar att nyligen förekommande fall av vaprelaterad lungsjukdom inte berodde på kommersiella vapeprodukter utan snarare på "olagliga" hembryggade produkter tillverkade av marijuana (vilket kan vara sant i en handfull fall - men misslyckas med att förklara majoriteten av sjukdomarna). På samma gång, Fox News rapporterar att "förfalskade e-cigarettprodukter" är skylden för den mystiska lungsjukdomen och hävdar att "lagliga ångor har aktivt reglerats av FDA sedan augusti, 2017."

Försök att anta starkare lagstiftningsbegränsningar för vape möter ännu ett hot, eftersom Phillip Morris - som äger 35 procent av JUUL Labs - överväger en sammanslagning med Marlboro-tillverkaren Altria Group. Om denna sammanslagning fortsätter, skulle det skapa de största och kraftfullaste tobakkonglomeraten på planeten. Och om historien är någon indikation skulle den nya företagsjuggernauten spendera miljoner på lobbyister som kommer att svärma Capitol Hill, passera kontanter, drunkna rösterna från medborgare och lokala tjänstemän som vill se starkare åtgärder vidtas för att stoppa vapeindustrin från spelar upp historien om Big Tobacco under förra seklet.

En sak är säker: domstolarna kommer att vara väldigt upptagna under de kommande åren med att höra ärenden om vapeannonsering och sjukdomar.