Bayers hemplanering av glyfosatförbud | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Bayers hemplanering av glyfosatförbud

I det senaste slaget mot det tyska baserade konglomeratet Bayer har Tysklands regering nu meddelat att den kommer att börja utfasning av tillåtna användningar av glyfosat, den aktiva ingrediensen i den kontroversiella herbiciden Roundup.

Enligt planen kommer all användning av glyfosat att förbjudas i slutet av 2023, när dess europeiska licens löper ut. Eftersom Europa endast står för 10 procent av Roundup-försäljningen är det troligt att detta förbud inte kommer att påverka Bayers resultat. Det är ändå ett symboliskt slag mot det belägerade företaget, som redan har förlorat tre betydande cancerärenden under det senaste året och står inför 18,400 mer i USA

Tysklands södra granne, Österrike, införde ett fullständigt förbud på Roundup tidigare i år. Efter att ha fortsatt att fortsätta det pågående försvaret av glyfosat, utarbetade chef för Bayer Crop Sciences Liam Condon följande pressmeddelande: ”Vi håller inte med den tyska regeringens beslut att förbjuda glyfosat i slutet av 2023. Domen ignorerar årtionden av vetenskaplig bedömning från oberoende tillsynsmyndigheter världen över att glyfosat är säkert när det används på rätt sätt. ”

Bayer Crop Sciences har en allierad i VCI, den europeiska kemiska föreningen. Organisationens verkställande direktör, Utz Tillmann, säger att Merkel-regeringens beslut var för tidigt och kom inför ett beslut av Europeiska unionen - som inte tillåter dess medlemmar att fatta ensidiga beslut. Tillman säger att Tysklands beslut att förbjuda glyfosat representerar "en enorm förlust av säkerhet för planering", och tillägger att "Företag måste kunna räkna med pålitliga förhållanden."

Icke desto mindre är Tysklands föreslagna förbud mot glyfosat ännu en manifestation av ökande motstånd mot kemikalierna bland européerna. EU kan svara genom att besluta att inte förnya sin licens när de röstar i frågan om ytterligare tre år. Förutom Österrikes totala förbud och Tysklands avveckling, har ett antal lokala stadsregeringar vidtagit åtgärder för att stoppa användningen av glyfosat. På en presskonferens i Berlin förutspådde Tysklands miljöminister, Svenja Schulze, "Jag förväntar mig inte att det kommer att finnas en majoritet någonstans i EU för glyfosat någonstans i EU"

Tysklands plan skulle börja med att förbjuda användning av glyfosat i offentliga parker och trädgårdar samtidigt som det införs begränsningar för jordbruksbruk.

Bayers övertagande av Monsanto visar sig vara den värsta affärsbeslut i kapitalismens senaste historia. Företagets värde idag är mindre än inköpspriset som det betalade för Monsanto, eftersom aktier har fallit i värde med 30 procent sedan övertagandet. Det fanns rykten förra månaden om att Bayer övervägde en uppgörelse på $ 8 miljarder, vilket senare visade sig vara osant. Och även om det stämmer, har vissa marknadsanalytiker beräknat företagets glyfosatansvar så mycket som $ 27.7 miljarder.