Är den ökande användningen av e-cigaretter att rökning accepteras igen? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Är den växande användningen av e-cigaretter som gör att de är tillåtna igen?

Fläktar av klassiska filmer från Golden Age of Hollywood (eller de som fortfarande lever som har passerat sekelskiftet) vet att cigaretterna en gång i tiden betraktades som "glamorösa" och uppmuntras av samhället. Det fanns till och med tobaksindustrins skull i det medicinska yrket som hävdade att cigaretter erbjöds hälsofördelar.

När allmänheten blev medveten om kopplingen mellan rökning och cancer under 1960: erna, började det dock förändras. Det tog ytterligare 30 år och a större rättegång mot Big Tobacco, men slutligen förlorade rökning sin "glamour" -aspekt och praktiken blev alltmer marginaliserad. Tyvärr hotar e-cigaretter att ångra decennier av sociala framsteg.

Elektroniska cigaretter, som har blivit enormt populära under det senaste decenniet eller så, uppfattas som "säkra". Delvis på grund av denna missuppfattning orsakar dessa enheter ett stort bakslag för myndigheter och hälsovårdsmyndigheters ansträngningar att minska rökning, särskilt bland ungdomar - som omedvetet är riktade mot e-cigarettmarknadsföring.

Det är "deja vu igen." Tidigare använde tobaksföretag tecknade tecken som Joe Camel och även Fred Flintstone, eller glamorösa figurer som "Marlboro Man", att vädja till en ungdomlig demografisk. Idag använder e-cigarettproducenter bilder av sorglösa, moderna, attraktiva ungdomar och frukt eller godissmakade "vaps juice" för att vädja till samma marknad. Utöver detta vänder många e-cigarettanvändare till sina enheter i situationer där tobaksbruk inte heller är tillåten eller inte lämplig.

Medan det är rättvist att säga att e-cigaretter kan vara mindre skadliga än tobak, är de inte "säkra". En av de största farorna med e-cigaretter är nikotin, som dessa enheter levererar med hämnd. Nikotin, ett alkaloidstimulerande medel som härrör från växter från den dödliga nätverkshadfamiljen, är ett av de mest beroendeframkallande ämnen som är kända för vetenskapen. Dess effekter kan vara förödande för unga, utvecklande kroppar och hjärnor. Även om nikotin i sig inte är cancerframkallande finns det medicinska bevis vilket indikerar att närvaron av nikotin i människokroppen kan främja tillväxten av cancerceller.

Bortsett från nikotin innehåller "vaps juice" (tekniskt känd som "e-vätska") många smakämnen som i sig kan vara relativt oskadliga - men när de upphettas kan de förändras på oförutsägbara, jämnt giftiga sätt.

Det finns också den framträdande tron ​​- som inte stöds av någon forskning - att e-cigaretter kan hjälpa dem som försöker sluta med tobak. Faktum är att motsatsen verkar vara fallet. På grund av den höga koncentrationen av nikotin, kan e-cigaretter faktiskt fortsätta tobaksberoende, eller leda människor att röka brännbara cigaretter som kanske inte har övervägt att ta upp vanan tidigare.

FDA har tagit några första steg mot e-cigarettreglering, men hittills har dessa handlingar ännu inte rättslig kraft. Innan starka bestämmelser är på plats, är det bästa sättet att fortsätta försöka öka medvetenheten om hälsoriskerna hos e-cigaretter.