Bayers medlingsprocess "fortsätter långsamt men stadigt", säger Feinberg | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Bayer Mediation Process "fortsätter långsamt men stadigt", säger Feinberg

Den framstående medlingadvokaten Kenneth Feinberg - bäst känd som arkitekt för 9 / 11 Victims Compensation Fund - berättade nyligen för den tyska nyhetsmagasinet WirtschaftsWoche (”Ekonomisk vecka”) att medling mellan Bayer AG och USA: s glyfosatklagare fortskrider - men leta inte efter en lösning eller en resolution snart när som helst.

"Medling fortsätter långsamt, men stadigt," sa Feinberg och förklarade att målet är att "klargöra alla berättigade påståenden" på både federala och statliga nivåer.

Feinberg var utsedd av den amerikanska distriktsdomaren Vince Chhabria i maj för att tjäna som medlare i den nuvarande rättssäkerheten för glyfosat som för närvarande involverar nära 43,000-krav mot Bayer. Domare Chhabria ordförde det första glyfosatfallet som skulle prövas i augusti 2018, i vilket en tidigare granskare för ett skoldistrikt i San Francisco-området påstod att exponering av glyfosat fick honom att utveckla terminal non-Hodgkins lymfom. Den rättegången slutade i en dom på $ 289 miljoner för käranden, som senare reducerades till $ 78 miljoner på grund av statliga uppdrag för straffskador.

Vid Feinbergs utnämning som medlare indikerade Bayer att den skulle delta ”i god tro” men ville ändå ”bedöma ärenden på lång sikt.” Företaget har också sagt att det arbetar med sin egen lösning. Bayer-verkställande direktör Werner Baumann har dock sagt att hans företag "... bara kommer att acceptera ett medlingsresultat som är ekonomiskt hållbart och strukturerat för att få processen till en rimlig avslutning."

Enligt finansanalytiker kan lösning av alla fordringar kosta Bayer så mycket som $ 10 miljarder.

Bayer AG, ett företag med ett rutigt förflutna som inkluderar mänskliga experiment och användning av slavearbete under andra världskriget, förvärvade rättigheterna till den glyfosatinnehållande herbiciden Roundup i sin övertagande av Missouri-baserade agribusiness-jätten Monsanto i 2018. Sedan den tiden har ett antal länder, såväl som statliga och lokala regeringar i USA, antingen förbjudit Roundup eller lagt restriktioner på var och hur den kan användas. Samtidigt har Bayer förlorat tre högprofilerade glyfosat-stämningar, varav den ena slutade i en dom på $ 2 miljarder till förmån för kärandena.

Allt detta har tagit sin avgift på Bayers företagsvärde, som för närvarande är lägre än det pris det betalade för att förvärva Monsanto. Ironiskt nog har förbud och begränsningar av glyfosat gjort lite för att skada Roundup-försäljningen, varav 90 procent görs till kommersiella jordbrukare (huvuddelen av glyfosatanspråk har gjorts av individer som använde herbicidet på deras egendom eller utsattes för exponering på arbetsplatsen). Bayer har också allierade i USA: s administration. EPA har vägrat att identifiera glyfosat som ett "möjligt cancerframkallande medel", och den federala regeringen är det hotar straffåtgärder mot Thailand efter att dess regering röstade för att stoppa all försäljning av glyfosat i det landet.

Bayer fortsätter att försvara produkten och insisterar på att dess glyfosatbaserade herbicider "kan användas säkert enligt anvisningar och ... inte är cancerframkallande."