Barn bland glyfosatcanceroffer i försök planerade till 2020 | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Barn bland glyphosatcanceroffer i försök som planeras för 2020

Sex Roundup cancerfall planeras att pröva rätt efter nyåret, även när Bayer försöker förhandla fram en global lösning i Berlin. Bland de klagande är två barn som lider av icke-Hodgkins lymfom (NHL), påstås på grund av exponering för glyfosat, den aktiva ingrediensen i herbiciden.

Ett av dessa barn är 12-åriga Jake Bellah, vars advokat inlämnade ett beslut i juli för att påskynda hans fall på grund av sin ålder. Advokater för Bayer motsatte sig förslaget och hävdade att de krävde en längre tid för att förbereda sitt försvar mot bakgrund av kärandes unga ålder och de unika medicinska frågorna.

Enligt familjen i Bellah-familjen utsattes den unga Jake för glyfosat under flera år när han växte upp och lekte på gården och runt trädgården där hans far, medveten om riskerna, ofta använde Roundup. I klagomålet anges att Jake kontrakterade NHL som ett resultat. Pojken har fått kemoterapi och hans sjukdom verkar vara i remission.

Jake är inte det enda barnet vars familj försöker hålla Bayer ansvariga för effekterna av sin produkt, som redan har förbjudits i flera länder såväl som i ett antal städer och län i USA. Enligt en rapport från USA Rätt att veta som publicerades förra sommaren har minst fem andra barn ärenden som väntas mot Bayer, som förvärvade Monsanto, den ursprungliga tillverkaren av Roundup, i ett avtal med 63 miljarder dollar i maj 2018.

Fyra tidigare glyfosatförsök har avslutats i domar som gynnade käranden, där domarna gav domar med flera miljoner dollar. Den första, beslutade i augusti 2018, involverad DeWayne Johnson, en före detta trädgårdsmästare för ett Kaliforniens skoldistrikt som regelbundet använde Roundup under sitt jobb. Juryn beviljade i detta fall Johnson 289 miljoner dollar, även om domen senare minskades i enlighet med Kaliforniens gränser för straffskador. En annan glyfosatförsök i maj i år slutade i en dom på 2 miljarder dollar för Alberta och Alva Pillod, som båda kontraherade NHL från exponering för glyfosat.

Jake Bellahs fall är det första där ett barn med NHL kom till rättegång. USA: s distriktsdomare Vince Chhabria, som ordförde i DeWayne Johnsons fall, har kallat Monsantos handlingar "förkastliga" och har tillagt att företaget, utöver deras försök att "bekämpa, undergräva eller förklara bort alla utmaningar för Roundups säkerhet," brist av oro över risken / riskerna. ”Hans åsikt delas av miljontals andra runt om i världen, som har fortsatt att tala ut och slåss mot användningen av glyfosat.

Nyheten om att barn har drabbats av NHL efter att ha utsatts för glyfosat hjälper inte Bayers försvunna rykte, som har lidit sedan dess övertagande av Monsanto. Bayer, vars nettovärde har sjunkit under det pris det betalade för Monsanto, fortsätter att försvara Roundup och insisterar på att det är "säkert" när "används enligt anvisningar." I april förra Bayer-aktieägarna, som har tappat nästan 40 miljarder dollar sedan Monsanto-övertagandet, fördömde VD Werner Baumann och andra ledande befattningshavare röstar över sin roll i förvärvet och efterföljande värdet på sina aktier.

Sedan förra året har antalet pågående glyfosat-stämningar mot Bayer ökat med 67 procent. Från början av november har cirka 42,700 XNUMX klagomål lämnats in.