Harvard-forskare hittar ett ”mikrobiellt toxin” i JUUL Vape-produkter | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Harvard-forskare hittar ett "mikrobiellt toxin" i JUUL Vape-produkter

Lägg till i listan över potentiella hälsorisker av "vaping", a forskargrupp vid Harvard universitets TH Chan School of Public Health har upptäckt en biokontaminant i JUUL vape olja som kan leda till allvarliga, långvariga andningsskador.

Föroreningen är känd som glukan. En form av socker (som namnet antyder), glukaner finns i cellerna i bakterier, svampar och växter. Glukaner används i ett antal mediciner. Taget oralt kan dessa läkemedel hjälpa till att hantera tillstånd som förhöjda kolesterolnivåer, högt blodtryck och typ 2-diabetes. Inandas i ångor kan glukan dock orsaka kronisk inflammation i lungorna.

Det är inte första gången sådana biotoxiner har hittats i ”vape juice.” I april 2019 publicerade samma forskargrupp en studie i tidskriften. Environmental Health Perspectives, som hittade bakterie- och svampföroreningar i ett antal populära vape-produkter som såldes 2013, två år innan JUUL var i drift. Den nuvarande studien fokuserar på JUUL-produkter eftersom de har kommit att dominera den amerikanska marknaden för e-cigaretter.

Av 54 JUUL-patroner som analyserades befanns nästan hälften innehålla glukan. Intressant nog innehöll smaker av tobak och mentol betydligt högre nivåer av glukaner än de frukt- och godis-smaksatta vape-patronerna (som, som svar på anklagelserna om att driva ungdomsberoende, har JUUL slutat sälja).

David C. Christiani, en av författarna till den aktuella studien, säger att glukanföroreningarna inte verkar vara kopplade till den senaste lungsjukdomen EVALI (E-cigarett och Vape Associated Lung Illness), som i första hand drabbas av människor som använde cannabisvape med svart marknad innehållande vitamin E-acetat. Inte heller är Christiani säker på hur glucan kom till att förorena vapskydd men teoretiserar att det kan ha att göra med råvaror som används eller ett problem med tillverkningsprocessen.

Upptäckten av glukan lägger till ytterligare ett objekt till listan över hälsorisker förknippade med vape, inte minst är själva nikotin. JUUL har erkänt att en enda vape-patron levererar lika mycket nikotin som ett helt paket med traditionella cigaretter. Det har varit känt för att få användare att få beslag. Övrig kemikalier som finns i vapoljor inkluderar propylenglykol och aldehyder som inkluderar akrolein, en vanlig herbicid. Det har också förekommit indikationer på att vapeoljor blöjer tungmetaller från själva e-cigarettmekanismen.

Den senaste Harvardstudien publicerades i American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine i december.