Är det glyfosat eller något annat? | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Är det glyfosat eller något annat?

Tre juryer har fastställt att glyfosat, den aktiva ingrediensen i herbicidet Roundup, är ett cancerframkallande. Dessa domar är överens med International Agency for Cancer Research, som drog slutsatsen att glyfosat sannolikt kan orsaka cancer och annat vetenskapliga studier som har kopplat glyfosat till sjukdomen. Nyligen publicerad forskning som fokuserar på Roundups “inerta” ingredienser tyder dock på att det kan finnas mer än det glyfosat.

Forskare som har arbetat vid National Toxicology Program under de senaste åren har funnit bevis som tyder på att problemet kanske inte är glyfosat i sig, utan snarare hur det interagerar med de inerta ingredienserna i glyfosatbaserade formuleringar (GBF).

Roundup och liknande produkter baserade på glyfosat innehåller också andra herbicider samt ämnen kända som ytaktiva ämnen. Ett ytaktivt medel är något som gör en flytande "fuktigare" och lättare absorberas och / eller sprids på ytor som den appliceras på. En vanlig ytaktivt medel är vanlig tvål. Andra inkluderar lecitin, som används som ett komplement och som en ingrediens i vissa receptbelagda läkemedel, och "kvartärt ammonium", som kan hittas i desinfektionsmedel.

En tensid känd för att ha inkluderats i Monsantos Roundup är POEA, ett ämne som är känt för att vara giftigt för fisk och andra vattenbor. Användningen av POEA i jordbruket förbjöds i EU för fyra år sedan.

Tyvärr anses inerta ingredienser som dessa vara ”affärshemligheter”, så tillverkare av GBF är inte skyldiga att avslöja dem.

Förutom ytaktiva ämnen kan GBF även innehålla herbicider såsom diquatdibromid, som används för att påskynda torkningsprocessen för grödor före skörden (Roundup används ofta för detta ändamål). mesotrion, sålde varumärkena Callisto och Tenacity, är en annan herbicid som finns i GBF, och inaktiverar en växts förmåga att producera karotenoid, ett ämne som är nödvändigt för att skydda klorofyll från nedbrytning av solljus. Ännu en herbicid som finns i GBF är metolaklor, som verkar genom att förhindra syntes av växtproteiner.

Medan forskare vid NTP inte kunde fastställa om DNA-skador orsakas av de ytaktiva ämnena eller de tillsatta herbiciderna, drog de slutsatsen att ”... medan glyfosat ensam saknar genotoxisk aktivitet, kan genotoxiciteten [DNA-skadliga effekterna] av GBF kräva ytterligare utvärdering ." Det är känt att DNA-skada och mutation kan leda till bildning av vissa cancerformer.

En fråga som har tagits upp i glyfosatprocesser är hur mycket den ursprungliga tillverkaren, Monsanto, visste om dess flaggskepps toxicitet. I ett internt e-postmeddelande skrev en anställd från Monsanto: ”Du kan inte säga att Roundup inte är ett cancerframkallande ... vi har inte gjort de nödvändiga testerna på formuleringen för att göra detta uttalande. Testningen av formuleringarna är inte någonstans nära nivån på den aktiva ingrediensen. ”Så sent som 2010 erkände Monsanto-chefer att de inte hade något pålitligt sätt att testa Roundup för cancerframkallande egenskaper. 2002 erkände emellertid någon på företaget att Roundups formulering var potentiellt skadlig - även om glyfosat enbart inte var det.