Jury tilldelar 265 miljoner dollar för jordbrukare vars grödor skadas av Dicamba Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Jury utdelar $ 265 miljoner för bonde vars grödor skadas av Dicamba

Bayer-verkställande direktör Werner Baumanns gamble på 63 miljarder dollar på att köpa Monsanto fortsätter att spiral ner. Bayer står inte bara inför mer än 43,000 XNUMX glyfosatanspråk från Roundup-användare som drabbats av cancer, utan nu står en liten armé av bönder ihop för att stämma företaget över dikamba, en annan Monsanto-herbicid som har förstört livsmedelsgrödor.

I efterhand borde Baumann ha grundligt övervägt Bayers exponering för potentiella Monsanto-skulder innan han debiterade sitt förvärv av Monsanto. Så långt tillbaka som 2004 forskare varnade att dicamba var upp till "400 gånger farligare för växter utanför mål" än den aktiva ingrediensen i Roundup. Likväl, precis som det har stått vid användning av glyfosat, gav miljöskyddsverket sitt godkännande för en ny dicamba-formulering.

Resultatet? Miljoner tunnland matgrödor, från sojabönor till trädfrukter, har förstörts. Ett offer är en persikabonde från Cape Girardeau, Missouri, vars fruktträdgårdar utplånades av dicamba "drift". Bill Bader lämnade in talan mot Monsanto 2016. Den 15 februari 2020 tilldelades en federal jury honom $ 265 miljoner. För närvarande finns det mer än 140 käranden rätt bakom Bader, som alla söker miljoner dollar i skadestånd.

I kölvattnet av tre stora glyfosatdomar, Bayer-aktier har tappat över hälften av sitt värde. Sedan förra sommaren hade företagets aktie börjat återfalla, men det senaste problemet hotar att ångra framstegen. Sedan Bader Farms-domen har Bayer-aktierna sjunkit med 8.6 procent.

Lite undra att Bauman är den första verkställande direktören för ett stort tyskt företag som fick ett "förtroende" -röst från investerare. Dessutom börjar politiker i Berlin sätta press på honom. Nyligen varnade chef för Tysklands gröna parti: "Om Bayer vill rädda sig måste företaget ändra ... det skulle vara bäst om styrelsen gjorde plats för en ny start." Och om allt detta inte var tillräckligt dåligt, är Baumann på väg att förlora en av sina sista anhängare. Denna vecka meddelade styrelseordförande Werner Wenning, som har stått bakom den beläggade VD, att han kommer att gå i pension två år för tidigt och avgått precis före företagets årsmöte i slutet av april.

Tidpunkten för Bayer och Baumann kunde inte vara sämre. Wenning har inte bara varit Baumans starka anhängare, men enligt Wall Street Journal, han har spelat en viktig roll i att vägleda Bayer genom sin nuvarande juridiska kris.