Bayer träffas med ytterligare en rättegång över Monsanto — den här gången från en investerare | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Bayer får en annan rättegång över Monsanto - den här gången från en investerare

Bayer öppnade en Pandoras låda när den förvärvade Monsanto Co.

För att förvärra saken ser Bayer nu en ny typ av stämning som kommer från sitt dåliga förvärv. Enligt en 6 mars-artikel som visas i Bloomberg, en Bayer AG-investerare vill hålla bolagets styrelse och högsta företags mässing ansvariga för vad hon kallar ett "katastrofalt" förvärv - ett som har skurit bort till företagets aktievärde eftersom det kanske sjunker miljarder dollar i ansvarsförfaranden och lösningar.

Rebecca Haussmann, käranden i den här nyaste rättegången, hänvisar till Bayer som att ha blivit "uppslukad av en tsunami" av rättstvister relaterade till Monsantos Roundup. Investeraren kräver ersättning och straffskador. Dessutom vill hon att folket bakom Bayer-Monsanto-avtalet ska betala - personligen. Haussmanns stämning inkluderar ett krav på löneglöjning för de chefer som bakom kulisserna gjorde att förvärvet skedde.

Bland argumenten som kärandens advokater presenterar i denna stämning är att röda flaggor borde ha gett anledning att hindra Bayer från att förvärva Roundup-tillverkaren. Till att börja med uttryckte Bayers tidigare VD Marijn Dekkers motstånd mot övertagandet. Dessutom klassificerade International Agency for Research on Cancer 2015 glyfosat (Roundups viktigaste ingrediens) som humant cancerframkallande ämne. Slutligen, och mest relevant för investerarens stämning, hade flera stämningar redan inlämnats mot Monsanto av kärande som skyllde ogräsdödaren för deras utveckling av cancer.

År 2018, när Bayer köpte Monsanto, hade redan väckts talan mot herbicidstillverkaren. År 2019 tilldelades käranden i sådana kostymer beloppen: 55 miljoner dollar kompensatorisk, 2 miljarder dollar straffande för ett San Francisco-par som kontrakterade NHL efter att ha använt den glyfosatbaserade ogräsdödaren; 80 miljoner dollar för en annan kärande; och 289 miljoner dollar (senare minskat till 78 miljoner dollar) för ytterligare en.

Bayer köpte Monsanto för 63 miljarder dollar. Sedan dess har tidiga förluster vid rättegången fått en Bloomberg Intelligence-analytiker att uppskatta att bosättningar kommer att kosta mellan 10 och 13 miljarder dollar.

Haussmann säger att domarna drev en kollaps av Bayers marknadsvärde med mer än 60 miljarder dollar. De ekonomiska effekterna har inte bara eliminerat något värde från förvärvet av Monsanto utan också skadat Bayer-aktieägarna.

Pågående tvister mot Roundup kan tvinga Bayer att sälja sina tillgångar, låna pengar eller emittera eget kapital. Företagets VD har också meddelat att han kommer att lämna företaget i april 2020.

Samtidigt fortsätter Bayer att insistera på att Roundup är säkert. Stämningarna fortsätter.

 

KÄLLOR:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-06/bayer-investor-sues-top-officials-for-disastrous-monsanto-deal

https://www.npr.org/2019/05/13/723056453/california-jury-awards-2-billion-to-couple-in-roundup-weed-killer-cancer-trial

https://www.bizjournals.com/stlouis/news/2020/03/09/now-bayer-is-being-sued-by-a-shareholder-over.html

https://finance.yahoo.com/news/bayer-investor-sues-top-officials-231154768.html