TikTok står inför rättegång för integritet med biometrisk information | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

TikTok står inför Biometrisk information Integritetssökning

I maj, när miljontals karantän och socialt berövade amerikaner riktade uttråkade ögon mot sina smartphones, började lagliga stormar brygga för TikTok, en app för att dela kortformade mobilvideor. De rättsliga åtgärderna handlar om företagets användning av biometriska data och annan information som samlats in från nätverket 800 miljoner aktiva månatliga användare.

Brott mot integritetsrättigheter för användarna i Illinois

Föräldrar och vårdnadshavare som representerar minderåriga i Illinois lämnade in en stämningsansökan USA: s tingsrätt för norra distriktet i Kalifornien. Enligt Illinois 'Biometric Information Privacy Act (BIPA) är biometrisk information, som den som samlas in från skanningar (iris, fingeravtryck och ansiktsbehandling) skyddad. Denna lag specificerar att ett företag endast kan samla in sådana användardata med konsumenternas medgivande, och det föreskrivs vidare att konsumenterna måste informeras om hur företaget kommer att använda den information de samlar in och hur länge de kommer att behålla den.

I en annan rättssök i maj anmälde Molly Janik, vårdnadshavare för en annan mindreårig-baserad TikTok-användare, en stämningsansökan mot företaget och dess förälder, ByteDance, av liknande skäl. Målet överklagades i USA: s tingsrätt för Northern District of Illinois Eastern Division.

Särskilt oroande för kärandena i Janik-biometriska stämningen är det faktum att även om ett bankkonto, telefonnummer eller personnummer kan ändras när det komprometteras finns det ingen möjlighet att göra en individs biometriska uppgifter. Det sätter användaren "i ökad risk för identitetsstöld", säger kravet.

Illinois Biometric Privacy Acts och Facebook

Detta kommer inte att vara lagen i Illinois för första gången på rodeo på sociala medier. Facebook nådde en överenskommelse om att betala 550 miljoner dollar till Illinois-användare av det sociala medienätverket. Förlikningen följde en utdragen juridisk strid där anspråk hävdade att plattformens ansiktsmärkning har korsat linjer i Illinois biometriska integritetslagstiftning.

Möjligheten för andra stater efter kostym

Kalifornien, Texas, Washington, Arkansas och New York har alla sin egen version av BIPA, antingen via nya stadgar eller utvidgning av befintlig lagstiftning. Illinois är emellertid det enda tillstånd där den biometriska lagen föreskriver en privat rätt att handla. Andra stater reserverar antingen sådana åtgärder för statsadvokaterna generellt eller de behandlar inte specifikt frågan om privata parter kan väcka talan.

Barns brott mot integritetslagen online

I maj ledde Center for Digital Democracy and Campaign for a Commercial Free Childhood i maj en grupp förespråkande organisationer i att lämna in ett klagomål mot sociala medie-appen TikTok. I klagomålet påstås att appen, som stöder en djup användarbas av tonåringar och barn, bryter mot barnens skydd för privatlivets integritetsskydd. Grupperna ber också Federal Trade Commission (FTC) att undersöka appen, som ägs av det kinesiska moderföretaget ByteDance, för dess brott mot förra året samtycke dekret, efter TikTok-avtalet om att betala en böter på 5.7 miljoner dollar för att överträffa reglerna om privatliv för barn  

I mål nr 2: 19-cv-1439 hävdade kärandena att svaranden, musical.ly (den tidigare iterationen av TikTok), medvetet samlade in information från barn under 13 år. Kravet hävdade vidare att företaget underlåtit att avslöja denna samling, hur den skulle använda informationen och olika metoder för avslöjande och därmed bryter mot COPPA-regeln.

Dessutom meddelades föräldrar till prenumeranter på barn inte och begärdes inte deras samtycke innan de samlade in sådana uppgifter från användare under 13 år. Käranden hävdade också att företaget misslyckades med att ta bort sådana användardata när föräldrar begärde att denna åtgärd skulle vidtas, och informationen lagrades längre än vad som ansågs nödvändigt för att utföra den påstådda funktionen som appen samlade in uppgifterna för.

En växande oro

COVID-19-pandemin har sparkat Tiktoks tillväxt till hyperdriv. Med amerikanerna som tappade ner i tvångsorder för att skydda hemma såg den redan oerhört populära appen 199 miljoner nedladdningar - en ökning med 51 procent sedan samma tid förra året, enligt Sensortornet.

De rättsliga tvister som för närvarande spelar ut kommer utan tvekan att sippra ut i större befolkningar när medvetenheten om datamissbruk sprider sig.