Rättegång för elevärenden klassåtgärd mot hertig mot onlinekurser | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Stämningsansökan för klagomål mot studenter mot hertig mot klasser online

En Minnesota-student har anmält en stämningsansökan mot Duke University hävdar att han och andra inskrivna studenter betalade svaranden för en "omfattande akademisk erfarenhet" och i stället fick något "mycket mindre", som det anges i klagomålet.

I enlighet med de sociala distanskraven som ställts som svar på COVID-19 stängde högskolor och universitet över hela landet sina campus, drog ut sina studenter från sina sovsalar och konverterade undervisningsmiljön till onlineinlärning. Duke fortsatte att debitera sina studenter för hela kursen för undervisning, samt avgifter och kostnaderna för campusboende.

Klagomålet hävdar att den Zoom-drevna lärandemiljön utgör ett kontraktsbrott, eftersom studenter inte kan utnyttja peer-interaktion, personliga interaktioner med fakulteten, kärnanläggningar och programresurser som de betalade för. Klagomålet hänvisar till minskningen av kvaliteten på klassföreläsningar, som hade reducerats till förinspelade lektioner. Det uppmanar också otillgängligheten till skolans biblioteksystem, som inkluderade Bloomberg-terminaler, och universitetets gym.

Enligt påståendet inkluderade överklagandet av en Duke-utbildning också möjligheterna att interagera med professorer som är ”världsberömda experter inom sitt område.” I stället för att personligen kunna interagera med en sådan fakultet, som skulle inträffa på campus, avlägsnade distansutbildningsmiljön sådana kommunikationer till e-postutbyten "med en uppskattad tiofaldig ökning av responstiden."   

Slutligen talar klagomålet om förlusten av interaktion med klasskamrater, en annan aspekt av att delta på hertig som eleverna ansåg berika sin inlärningsupplevelse. Enligt påståendet har gruppprojekt lidit och deltagandet i studentaktiviteter har upphört helt.

Käranden förmedlar vidare de personliga ekonomiska svårigheter som de står inför som en produkt av COVID-19-nedläggningar och sociala distansuppdrag. Klagomålet hänvisar till uppsägningar, oöverträffade fåglar och andra störningar i familjens inkomst.

Talan söker återkrav av kompensationsskador, med tredubbla samt återbetalning för advokatkostnader och kostnader.

Duke fokuserar mycket av sin rekryteringsmeddelanden på fördelarna med campusupplevelsen och interaktioner med sin fakultet och personal. Universitetets marknadsföringsmaterial talar om att arbeta med ”några av världens ljusaste sinnen”, inklusive stipendier för varje student att äta med fakultetsmedlemmar i syfte att skapa varaktiga relationer. Den talar om "kinetisk energi" i relationer och inlärningsutrymmen utrustade med modern teknik.

För denna akademiska erfarenhet under vårterminen 2020 debiterade Duke varje student nästan $ 28,000 4,462 undervisning, tillsammans med bostäder ($ 5,894 760- $ 3,307); matsal ($ 960- $ 3,370 XNUMX); och olika andra avgifter, vars summa uppgår till betydligt mer än distansinlärningsprogram. För jämförelseändamål belyser anspråket flera college-program online som tar ut mellan $ XNUMX och XNUMX XNUMX $ per termin.

Dukes svar på COVID-19 är inte till skillnad från många andra högskolor över hela landet. Nationwide, studenter ifrågasätter rättvisan att betala full undervisning för online-lärande. Om dessa akademiska institutioner inte svarar med delvis återbetalning eller andra villkor för att tillfredsställa studenter som inte får den utbildning de betalade för, kan man förvänta sig att liknande rättegångar följer.