Utöver Coronavirus-aktiemarknaden: Fem röda flaggor som varje investerare borde följa Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Bortom Coronavirus-aktiemarknaden: Fem röda flaggor som varje investerare bör följa

Kommer coronavirus krascha aktiemarknaden? Vem vet. Men Peter J. Mougey säger att med tanke på att "en gång i livet" kraschar marknaden nu inträffar en gång per decennium, är du bättre på att oroa dig för investeringsproblem som du kan kontrollera. Här lyser han ett ljus på dåliga, livsförstörande råd som många investerare får - och vad du kan göra för att känna igen och undvika det.

Aktiemarknaden är ingen fan av coronavirus. Att säga att det har varit extremt ojämnt är en underdrift. De senaste veckorna har varit en berg-och-dal-tur med dramatiska droppar, rebounds och fler droppar och rebounds. Vad som kommer att hända härnäst är någons gissning ... men stigande globala (och nationella) dödstalar lovar mer volatilitet att komma. Men Peter J. Mougey säger att om du är fokuserad på coronavirus och dess effekter, du saknar den större bilden.

"Det kommer alltid att bli marknadsnedgångar, precis som vi alltid kommer att ha orkaner", säger Mougey, advokat för värdepappers- och investeringsbedrägeri med Pensacola, Floridas Levin, Papantonio, Thomas, Mitchell, Rafferty & Proctor, PA. "Du vet hur folk pratar om hundraåriga stormar? Verkar som om vi har dem varje år. Och samma sak gäller för marknaden. Coronavirus-kraschen är bara den senaste hundraåriga stormen. "

Han påminner oss om att folk kallade nedgången 2008-2009 den värsta sedan den stora depressionen. Men sanningen är att S&P minskade med 2000 procent sju år tidigare i tech-vraket 2002 till 40. Hans poäng? Vi tittar nu på frekventa marknadscykler med kraftiga nedgångar, och vi har en med några år. Dessutom kraschar "en gång i livet" en gång per årtionde.

"Fyra år på 2000-talet hade vi stora nedgångar och vi har varit på en tjurmarknad som körts från 2009 till idag," säger Mougey. "Det är en av de längsta kvarvarande tjurmarknaderna i aktiemarknadens historia. Vi kommer att ha en krasch. Det är bara en fråga om när."

Ser bortom Coronavirus Crash

Så vad betyder detta för dig? Först ut: Reagera inte på de nuvarande fluktuationerna genom att få panik och gå till kontanter. Du kommer att fatta ett dåligt beslut som gör dig ont på lång sikt. Se istället för att du är väl diversifierad med en bra blandning av värdepapper så att omvälvningar och minskningar inträffar kommer ett område att "zig" medan det andra "zag".

För det andra, gör din investering beslut mycket försiktigt framme men får alltid en andra åsikt. Var medveten om röda flaggor som indikerar att du kan göra ett misstag som kan ge dig en katastrof - oavsett hur den nuvarande pandemin skakar ut.

Mougey - som representerar investerare som har drabbats av betydande förluster baserat på bedräglig verksamhet eller annan investeringsrelaterad felaktighet - ser först och främst de dystra resultaten som uppstår när människor fattar oinformerade investeringsval som visar sig ha betydligt större risk än vad som förklarades. Här är några av de största, mest skrämmande röda flaggorna han ser regelbundet:

RÖD FLAGG 1: Din ekonomiska rådgivare är för liten (eller för insolvent) för att betala en felbedömning.

Visst finns det många bra rådgivare, men många av dem är okvalificerade. Många har väldigt lite utbildning eller utbildning; de klarat helt enkelt ett test som tog ett par timmar. De ger rutinmässigt dåliga, livsförstörande råd, ibland på grund av egenintresse men ofta på grund av vanlig gammal okunnighet. Även förmedlare misshandlas ofta av den person som sköt en dålig produkt på dem.

Financial Industry Regulatory Authority (FINRA) säger att varje finansiell rådgivare har en skyldighet att tillhandahålla "lämpliga" råd. Och eftersom så många bryter mot "lämpligheten" -regeln finns det många rättegångar. Tyvärr, säger Mougey, är 1/3 av varje tilldelad FINRA-skiljedom omöjlig att samla in bara för att den finansiella rådgivaren inte har resurser att betala en dom.

"Du kan bokstavligen öppna ett finansiellt rådgivarkontor med praktiskt taget inget kapital och inga tillgångar förutom ett skrivbord, stolar och en dator", konstaterar Mougey. "Se till att du inte arbetar med en finansiell rådgivare för en strip mall. Om de ger dig skitliga råd och att du måste stämma kan de kanske inte betala din dom."

RÖD FLAGG 2: Din rådgivare driver en produkt som du inte förstår.

Mougey säger att det finns många extremt riskabla produkter där ute. Till exempel:

  1. Börshandlade fonder (ETF) med hävstångseffekt - Även om det finns olika typer av ETF: er, har vissa betydligt högre risk än andra. Många använder mycket komplexa strategier som inkluderar derivat. Till exempel kan marknadsbundna ETF: er vara mycket vilseledande eftersom många investerare håller under ett år. Problemet är att de återställs varje dag och så blir de kopplade till faktiska marknadsresultat. Investerare blir ofta förvånade när ETF: s resultat inte ser ut som den totala marknaden.
  2. Icke-omsatta REIT-dessa är illikvida investeringar som inte är noterade på ett börs, är extremt dyra och bär väsentlig risk. Historiskt sett är de långt bättre än handlade REIT.
  3. Vändbara noter - Dessa är strukturerade produkter som ibland beskrivs som "skuldinstrument" men är långt riskligare och mer komplexa. De involverar faktorer som är extremt svåra att utvärdera, inte bara för investerare utan för rådgivare själva.

Icke-traditionella produkter som dessa är 80 procent av vad Levin Law förfarar, säger Mougey.

"Dessa icke-traditionella produkter är verkligen läskiga," säger han. "De är väldigt komplexa och har blivit alltmer de senaste tio åren. Och de har massor av risker som inte är uppenbara vid första anblicken. De är skapade eftersom företagen skriver över dem och tjänar massor av pengar på Här är den sista raden: När du lyfter upp huven för att se vad som finns under en produkt, om du inte förstår det, borde du inte vara i den.

"Det är faktiskt bäst att hålla sig borta från produkter helt," tillägger han. "Du behöver dem inte alls om du helt enkelt följer den beprövade strategin att fördela mellan aktier, obligationer och kontanter samtidigt som du ser till att din portfölj är diversifierad i alla branscher."

RÖD FLAGG 3: Din portfölj är överviktad i vissa sektorer.

De flesta får föreställningen om korrekt diversifiering; dvs din portfölj bör investeras i olika sektorer och ordentligt fördelas mellan aktier, obligationer och kontanter. Om du inte lägger alla dina ägg i en korg minskar du risken för förluster. Ändå tycker vissa ekonomiska rådgivare (Mougey kallar dem "lagerjockeys") att de är smartare än de är och för kraftigt pressar vad som är varmt för tillfället.

För några år sedan var det energisektorn. Mäklare tänkte, Tja, energimarknaden har varit mycket stabil under de senaste 30 åren. Sedan när energin minskade visade det sig att många människor var överviktiga i energi.

"Allt är väldigt stabilt tills det inte är det", säger Mougey. "Övervikt i någon specifik sektor är inte meningsfull. Det kallas okompenserad risk, vilket innebär att du tar risk att du kan diversifiera dig bort och att du ofta inte får någon extra avkastning för den högre risken. Många gånger antar människor i fonder att de är viktade noggrant, men detta är inte alltid fallet. Mitt råd är att be om en Morningstar-rapport för att visa din sektorvikt. Även bara av rent misstag kan du vara överviktad och inte veta det. Det händer alla tid."

RÖD FLAGG 4: Din rådgivare använder orden "marginal" och "hävstång."

I grund och botten betyder marginal att du lånar pengar för att köpa värdepapper. Så om du går in med $ 500,000 1.5 kan du göra vad som kallas "hävstång upp", vanligtvis tre gånger. Du kan låna 500,000 miljoner dollar på dina 2 20 dollar. Nu är din portfölj 20 miljoner dollar. Om marknaden minskar 2 procent, gör matte: Det är 400,000 procent gånger 80 miljoner dollar. Du förlorar XNUMX XNUMX dollar, eller XNUMX procent av ditt ursprungliga kapital. Med andra ord förstärker hävstångseffekten marknadsrörelserna.

"Det som händer är att det finns en av de" hundra år långa marknadsnedgångarna "- och jag menar att det i luftkurser - och banken säljer ut din portfölj för att täcka marginallånet," förklarar Mougey. "De säljer längst ner, och marknaden stöter tillbaka, vilket den vanligtvis gör, men du får inte fördelen. Din portfölj är nu permanent försämrad. Den kommer aldrig att återhämta sig.

"Jag har sett detta hända med alla typer av människor, från äldre arbetare med blå krage, till veteraner, ända upp till rika, sofistikerade människor," säger han. "Var mycket försiktig med hävstångseffekten. Dessa hävstångsstrategier pressas på människor hela tiden eftersom de är äganderättade och de genererar ytterligare provisioner och avgifter. Det enkla svaret är att hålla sig borta från hävstångseffekten om du inte har pengar att bränna."

RÖD FLAGG 5: Din rådgivare uppmuntrar dig att ta ut 10 procent eller mer per år i pensionsinkomst.

Om du går i pension och en finansiell rådgivare uppmuntrar dig att ta ut 10 eller 15 procent varje år kan du ha det bra en liten stund. Men du kommer drabbade ett år - eller två eller tre - med dålig avkastning. Låt oss säga att du börjar med 1 miljon $ och du tar ut 100,000 10 $ per år. Och sedan sjunker marknaden 800,000 procent. Nu har du 10 600,000 dollar. I slutet av år två sjunker marknaden igen 400,000 procent och du har $ 100,000 25. I slutet av år tre har du $ XNUMX XNUMX. För att generera $ XNUMX XNUMX nu, behöver du en avkastning på XNUMX procent av din portfölj - och det kommer nästan säkert inte att hända. Du har angett vad Mougey kallar "dödsspiralen."

"Den akademiska litteraturen och industrilitteraturen antyder att portföljer kan endast upprätthålla 4-5 procent på lång sikt," förklarar han. "Ju längre du kommer bort från 4 eller 5 procent, desto högre är risken att du kommer att vara inblandad i en dödsspiral som du aldrig kan återhämta dig från.

"Detta hände med några fabriksarbetare från Illinois som jag träffade 2005, som gick i pension i slutet av 99 och 2000," tillägger Mougey. "En finansiell rådgivare talade dem om att gå i pension tidigt en masse. De flesta var i sina tidiga till mitten av 50-talet, var 50 eller 60 stora, och gick i pension med cirka $ 500,000. Ekonomirådgivaren sa "Varför jobba? Du kan göra samma belopp från dina avkastningar. ' Sedan hände nedgången och deras portföljer sprängdes. De förlorade sina livsbesparingar. Och de kunde inte få tillbaka sina jobb och slutade med att klippa gårdar och arbeta på kalkonodlingar som drog ut döda kalkoner. Nu är de 65, 70 år gamla och gör fortfarande den här typen av arbete - de har ingenting kvar förutom social trygghet. Det är så som dödsspiralen ser ut i mänskliga termer. "

Poängen? Om något låter för bra för att vara sant, är det förmodligen. Fortsätt med försiktighet.

"Det finns mycket girighet där ute, mycket dåligt råd", säger Mougey. "Wall Street är kraftfull och självreglerad. Visst finns det några etiska rådgivare, men totalt sett finns det inget verkligt avskräckande medel för ekonomisk misshandel. Istället för att oroa dig för händelser kan du inte kontrollera, utbilda och skydda dig själv. Din framtid beror mer på beslut du fattar just nu än vad det gör vid koronaviruskraschen och vad som helst som upp- och nedgångar medför inom en nära framtid. "

Peter Mougey är partner i det Pensacola-baserade advokatbyrån Levin Papantonio och ordförande för företagets värdepappersavdelning. Han koncentrerar sin praxis inom områdena komplex rättstvister, finansiella tjänster, värdepappersrättstvister och visselpipa eller qui tam-rättstvister.

Levin, Papantonio, Thomas, Mitchell, Rafferty & Proctor, PA, har funnits i mer än 65 år. Det är ett av de mest framgångsrika klagandeföretagen i Amerika. Dess advokater hanterar fordringar i hela landet som omfattar receptbelagda läkemedel, medicinsk utrustning, defekta produkter, värdepapper och konsumentskydd.

För mer information, besök www.levinlaw.com.