Domstolen bekräftar 3.6 miljoner jurydömningar för Bard IVC-filter | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Domstolen bekräftar $ 3.6 miljoner jurybedömning för Bard IVC-filter

USA: s överklagadomstol för nionde kretsen beviljade skador som beviljades en patient som lidit hjärtskador från CR Bards koagulationsstoppande venfilter. Domstolen uttalade att den amerikanska livsmedels- och drogadministrationens uppgifter inte föregick Georgiens statliga lag som underströk en varningsplikt.

År 2007 genomgick patienten Sherr-Una Booker ett kirurgiskt ingrepp för att placera ett Bard's G2-modell inferior vena cava (IVC) -filter nära hennes hjärta. När fragment av filtret lossnade tvingades Booker genomgå en hjärrevisionskirurgi.

År 2018 tilldelade en federal federal jury i Phoenix 3.6 miljoner dollar, inklusive 2 miljoner dollar i straffskador. Juryn fann att tillverkaren Bard var 80 procent ansvarig för skadeståndsskadorna. Även om juryn inte hållit företaget ansvarigt för strikt designfel för produktansvar, strikt produktansvar, eller försumlig design, fann de att svaranden var ansvarig för försumlig underlåtenhet att varna. 

Tjugo procent av ansvaret tilldelades en radiolog som försummade att upptäcka ett fristående fragment av filtret i en röntgen 2009. 

Bard-advokater hävdade för överklagandenämnden att FDA: s vägledning föregick alla krav för att varna patienter om enhetens tendens att migrera, perforera vener och kasta metallskär i patienternas hjärta.

Klagandens advokat motargumenterade att FDA inte utfärdade krav relaterade till enhetens design och lämnade tolkningen av reglerna upp till staterna. Även om FDA ställde tre krav, fann domstolen att de var för breda för att föregripa statlig lag.

Georgiens lag föreskriver att produkttillverkare varnar konsumenterna om potentiella faror som är förknippade med att använda sina produkter. Märkning på G2 noterade potential för att bryta, migrera och perforera vener, men det avslöjade inte det faktum att G2 hade en mycket större risk för dessa resultat än konkurrenter på IVC-filtermarknaden.

MEDEL:

  1. https://www.insurancejournal.com/news/national/2020/07/24/576814.htm