PFAS i vardagliga produkter kan skada gravida kvinnor och deras barn Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

PFAS i vardagliga produkter kan skada gravida kvinnor och deras barn

År 2016 fick invånarna i Hoosick Falls, New York, veta att de i flera år hade druckit vatten förorenat med perfluorooktansyra (PFOA). En invånare, Nikki Aldrich, bar sina två barn under denna period av kontaminering.

Familjen Aldrich intervjuades av en reporter med The New York Times efter att ha fått resultaten från deras perfluorooktansyra (PFOA) blodnivåprover. Deras resultat visade att PFOA-blodnivåerna för familjens sex år gamla son och fyra år gamla dotter var mer än 50 gånger det nationella genomsnittet.

Båda barnen är nu sjuka med sjukdomar som har kopplats till PFOA, enligt Loreen Hackett, barnens mormor.

PFOA Länkar till problem hos gravida kvinnor

Forskare har studerat de utbredda hälsoeffekterna av PFOA på människor. De tror nu att dessa "för alltid kemikalier" kan skada gravida kvinnor och deras foster som utvecklas genom att störa genregulatorer och hormoner som styr immunitet och ämnesomsättning - två av de viktigaste funktionerna i människokroppen - enligt en nyligen genomförd studie publicerad i Tidig livsmiljö (Augusti 2020). 

Ytterligare PFOA-risker under graviditeten inkluderar förändring av sköldkörtelhormoner hos både foster och moder. Dessa hormoner övervakar inte bara tillväxt och ämnesomsättning utan också hjärnans utveckling. Kroppens immunitet påverkas också av förändringar i sköldkörtelhormoner.

Dessa risker kan generera långsiktiga effekter hos både barnet och mamman. Specifikt indikerar forskning att mödrar som tål PFAS-exponering medan de är gravida har högre risk för preeklampsi (en form av högt blodtryck) och graviditetsdiabetes. Risker för PFAS-exponerade barn inkluderar låg födelsevikt (kopplat till onormal tillväxt i livmodern). Senare i livet kan de också drabbas av infektioner och övervikt hos barn. 

Mer om PFOA och PFAS

Förenta staterna Environmental Protection Agency säger att per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) och PFOA omfattar konstgjorda kemikalier som till stor del används vid tillverkning av en mängd olika produkter runt om i världen. Människor hänvisar till dem som "för alltid kemikalier" eftersom de inte bryts ner i miljön - eller i människokroppen - och de ackumuleras över en tidsperiod.

Enligt EPA finns PFAS i:

  1. Kommersiella hushållsprodukter:  non-stick krukor och kastruller, fläck- och vattenavvisande tyger, färger, polermedel, brandbekämpningsskum och vaxer
  2. Mat: livsmedels- och snabbmatsprodukter förpackade i material som innehåller PFAS bearbetas med utrustning som består av PFAS eller odlas i jord eller vatten som är kontaminerat med PFAS.
  3. Dricker vatten: lokala vattenkällor kopplade till en specifik tillverkning, avloppsrening, brandmanutbildning eller deponi
  4. arbetsplats: vanligtvis industri- eller produktionsanläggningar som använder PFAS (elektroniktillverkning, oljeåtervinning, förkromning)
  5. Levande organismer: människor, djur och fisk där PFAS ackumuleras över tiden

Uthållighet

Eftersom dessa kemikalier kvarstår i miljön och i människokroppen har nästan alla på planeten exponerats. PFAS koncentreras i bröstmjölk och blod. En studie från 2013 publicerad i miljö International visade att 21 PFAS analyserades i 99 prover av humana obduktionsvävnader.

Stämningar

Rättegångar mot tillverkare anklagas för PFAS-föroreningar som orsakar allvarlig sjukdom har skjutit i höjden. Nationell laggranskning rapporterade att lagstiftare i delstaten Michigan, särskilt hårt drabbade av PFAS och för alltid kemikalier, förlängde preskriptionstiden för att få PFAS-anspråk till sex år efter att saneringen börjar. De föreslog också ett annat lagförslag som syftar till att utlösa preskriptionsfristen den dag det var känt eller borde ha varit känt att förorening hade inträffat snarare än den dag då kemikalierna släpptes.