Johnson & Johnson kommer att betala över 100 miljoner dollar för rättegångar med talkpulvercancer | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Johnson & Johnson kommer att betala över 100 miljoner dollar för rättegångar med talkpulvercancer

Efter fyra år av tvister mellan käranden och Johnson & Johnson gick det multinationella företaget med på den första uppsättningen större bosättningar. Avtalet om att betala 100 miljoner dollar kommer att lösa mer än 1,000 rättegångar där käranden hävdar att talk i Johnson & Johnsons signatur babypulver orsakar cancer, enligt en Direkt Rapportera. Denna förlikning är den första som kommer från nästan 20,000 XNUMX stämningar.

En kort tidslinje för senaste händelser

En utredningsnyhetsrapport från december 2018 från Reuters avslöjade att Johnson & Johnson hade vetat att talken som användes i sitt babypulver var "ibland smittad" med asbest, ett känt humant cancerframkallande medel. Rapporten meddelade vidare att Johnson & Johnson nekade denna information från allmänheten och från tillsynsmyndigheter.

Specifikt misslyckades Johnson & Johnson med att informera den amerikanska livsmedels- och läkemedelsadministrationen att mellan 1972 och 1975 upptäckte tre tester som utfördes av tre olika laboratorier asbest i talkingredienserna som företaget använde för att tillverka sitt talkpulver. Faktum är att dokument visar att vid en tidpunkt då FDA övervägde att begränsa asbest i kosmetiska talkprodukter, försäkrade Johnson & Johnson aktivt byrån att asbest inte upptäcktes i något prov av babypulvret som det producerade mellan 1972 och 1973, utan att tre testresultat från 1972 till 1975 som indikerar förekomsten av asbest, enligt Reuters rapport.

I oktober 2019, efter att spårmängder av asbest upptäcktes i talk babypulver, återkallade företaget 33,000 XNUMX flaskor av produkten.

Företaget fortsätter att insistera på att dess produkt är säker, men de avvecklade försäljningen av talkpulver i USA och Kanada i maj 2020 och ersatte den med en majsstärkelseformel i USA och Kanada. Ett företag meddelandet försäkrade att flytten inte speglade produktens säkerhet utan snarare fungerade som ett strategiskt svar på minskande försäljning till följd av "förändringar i konsumentvanor" som "drivs av felaktig information kring produktens säkerhet och en ständig ström av tvistereklam."

Rättegångarna fortsätter

Johnson & Johnson står inför tusentals rättegångar lämnas in av personer som hävdar att de utvecklat antingen äggstockscancer eller mesoteliom från exponering för asbest i företagets talkprodukter.

Ett annat fall, det här inlämnat av en man som säger att han använde Johnson & Johnsons babypulver i 50 år och sedan dess har diagnostiserats med asbestbunden cancer, kommer att inledas med fjärröppningsmeddelanden den 13 oktober 2020.

Enligt Bloomberg Intelligence kan Johnson & Johnson sluta betala upp till 10 miljarder dollar för att lösa alla utestående ärenden mot företaget för dessa talk-asbestanspråk.