Käranden måste välja ett nytt rättegång för talcomposition eller Reduced Damage Award Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Käranden måste välja nytt rättegång för talcomposition eller Reduced Damage Award

Johnson & Johnson är svaranden i mer än 20,000 XNUMX stämningar som hävdar företagets talkbaserade Johnsons Baby Powder och Shower-to-Shower orsakade käranden att utveckla mesoteliom och äggstockscancer. I ett sådant fall, Olson mot Brenntag N. Am., Inc., anklagade Donna Olson och Robert Olson trodde att de hade vunnit stora i sin kostym. I maj 2019 beslutade en jury att Johnson & Johnson skulle behöva betala kärandena 25 miljoner dollar i kompensationsskador, som rapporterats av Försäkringsdagbok. Juryn tilldelade vidare Olsons 300 miljoner dollar i straffskador.

Johnson & Johnson flyttade för att antingen upphäva domen eller för en ny rättegång om ansvar och skadestånd.

Högsta domstolen i New York County beslutade att upprätthålla de kompenserande skadestånd som tilldelats Olson's, och instämde i kärandens påstående om Johnson & Johnsons ansvar för bristfällig design och underlåtenhet att varna. Enligt domstolen stödde rättegångsbevis påståendet att käranden utsattes för asbest genom att använda Johnsons produkter för babypulver och dusch till dusch. Expertvittnesmål stödde vidare påståendet att denna exponering skulle ha varit tillräcklig orsak till Olsons mesoteliom.

Konstruktionsfelanspråket i Olsons rättegång blev något trassligt i huruvida majsstärkelsepulver skulle ha fungerat som ett genomförbart alternativ till asbestförstört talkpulver, som kärandena hävdade. Denna punkt talar om kravet att käranden inte bara bevisar att svarandens produkt var skadlig utan också att det fanns alternativa designalternativ som skulle ha varit säkrare. De tilltalade hävdade att majsstärkelse inte skulle ha överklagat konsumenterna på samma sätt som talk, men domstolen förklarade att detta var irrelevant, med den enda materiella frågan att majsstärkelsen presenterade ett säkrare alternativ till talk för företagets produkt.

Johnson & Johnson hoppade också på att Olson misslyckades med att komma ihåg vad som stod på pulverets varningsetikett - och presenterade denna foible som ett bevis på att underlåtenhet att varna inte orsakade kärandens sjukdom. Emellertid vittnade fru Olson också om att hon omedelbart kasserade alla sina talkprodukter när hon först hörde talas om länkarna till mesoteliom och äggstockscancer. Domstolen tolkade denna åtgärd som en tydlig indikation att om svaranden varnades om dessa risker av svaranden skulle hon ha valt att inte använda deras produkter.

Domstolen biföll vidare kärandens anspråk på förlust av sällskap.

Dessutom kommer de tilltalade att betala straffskador på grund av deras "hänsynslösa och förkastliga" beteende.

Johnson & Johnson lyckades få en vinst från domstolen, som enades om att beloppet för kompensationsskador som tilldelats Olson's var för stort. Detta gör det möjligt för klagandena att välja: de kan gå med på att acceptera reducerade kompensationsavgifter enligt följande:

  1. 10 miljoner dollar, snarare än 20 miljoner dollar för smärta och lidande
  2. 3.5 miljoner dollar för framtida smärta och lidande
  3. 1.2 miljoner dollar, snarare än 5 miljoner dollar för förlust av sällskap
  4. 105 miljoner dollar, snarare än 300 miljoner dollar, för straff

Olson, som så många kvinnor i hennes generation, hade använt Jonsons babypulver från 8 års ålder till långt in i hennes äktenskap. Hon beskrev pulvermolnet som bildades när shea applicerade produkten - en bekant bild för många av oss. För Olson visade sig andningen av talk / asbestpulver särskilt farlig med förödande resultat.