DOJ väcker talan mot Walmart på grund av opioidkris | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

DOJ väcker talan mot Walmart på grund av opioidkris

Justitiedepartementet (DOJ) har ingett en rikstäckande rättegång mot Walmart Inc. Enligt ett civilt klagomål som DOJ lämnade in, har Walmart-apotek över hela landet utdelat olagligt kontrollerade ämnen. Under höjden av landets receptbelagda opioidkris distribuerade Walmart olagligt sådant läkemedel till sina apotek, enligt klagomålet.

Walmart kunde i slutändan betala civilrättsliga påföljder i miljarder dollar för deras påstådda olagliga uppförande, vilket enligt DOJ representerade hundratusentals Kontrollerad substanslag (CSA) överträdelser.   

Standarder som fastställs av lagen om kontrollerade ämnen

Med CSA reglerades alla kontrollerade ämnen enligt befintlig federal lag. Varje läkemedel klassificeras i ett av fem scheman, beroende på ämnets potential för missbruk, säkerhet eller risk för beroende och medicinsk användning.

apotek

CSA fastställer också regler för överensstämmelse som apotek måste följa innan de fyller på recept för ett kontrollerat ämne, enligt följande:

 1. En apotekare måste bekräfta att receptet utfärdades för ett legitimt medicinskt syfte och i den "vanliga yrkesutövningen".
 2. Apotekaren måste upprätthålla professionella standarder för apotekspraxis, vilket inkluderar att upptäcka och lösa "röda flaggor"
 3. När ett apotek bryter mot dessa regler riskerar de civilrättsliga påföljder och andra former av regress.

Som operatör av apotek är Walmart bunden av dessa regler.

Distributörer

Distributörer av kontrollerade ämnen måste också följa specifika standarder som fastställts av CSA. Specifikt måste de upptäcka och rapportera misstänkta läkemedelsorder för kontrollerade ämnen och rapportera order som de tycker är misstänkta. Distributörer som inte följer dessa regler utsätts för civilrättsliga påföljder.

Eftersom Walmart distribuerar kontrollerade ämnen till sina apotek är företaget också bunden av dessa regler.

En flerårig utredning

Under loppet av flera år undersökte DOJ: s arbetsgrupp för receptinterdik och rättstvister (PIL) Walmarts anslutning till CSA. De upptäckte flera kränkningar kopplade till företagets roll som grossistdroger och distributör av butikernas apotek.

Specifikt anklagar DOJ nu Walmart för att medvetet fylla recept som inte har utfärdats för legitima medicinska ändamål eller i den vanliga medicinska praktiken och utanför standardapotekspraxis. Dessa recept var tusentals.

Dessutom väcker klagomålet oro över detaljhandelsjättens roll som distributör av kontrollerade ämnen. Enligt DOJ, även om Walmart slutade distribuera kontrollerade ämnen under 2018, misslyckades det med att rapportera misstänkta order som de fick till Drug Enforcement Agency (DEA). Dessa order var hundratusentals.

Kombinationen av kränkningar, enligt DOJ, underlättade en receptbelagd opioidkris som snabbt växte till epidemiska proportioner.

"Dagens klagomål är kulmen på en noggrann utredning av mitt kontor och våra kollegor från justitiedepartementet som avslöjade år av olagligt beteende som gjorde otaliga skador på samhällen runt om i landet, inklusive här i Colorado," sade USA: s advokat för distriktet Colorado, Jason R. Dunn, som citeras i ett DOJ-pressmeddelande. "Vi ser fram emot att driva rättvisa och hålla företaget ansvarigt för dess uppförande."

Klagomål som faller på döva öron

Walmarts företagspersonal blockerade sina butiksapotekare från att följa CSA på många sätt, enligt DOJ: s påstående. Apotekare pressades av sina chefer att rusa igenom processen för att fylla i recept och misslyckades med att informera dem och bemyndiga dem att följa CSA-reglerna.

Även om Walmart-politiken föreskrev att apotekare skulle upptäcka och lösa "röda flaggor", förbjöd företaget varje vägran att fylla recept på tabletter. Dessutom, när apotekare identifierade pillerfabriker och andra misstänkta order, rapporterade de dem till företag, utan svar.

Klagomål på 20 förskrivare som apotekare skickade upp kommandot innehåller följande citat:

 1. ”95% av recepten från denna förskrivare är för kontrollerade ämnen”
 2. Föreskrivet "för många [droger] för att en person ska ta"
 3. "Att fylla på honom är en risk som håller mig uppe på natten." "Våra bekymmer faller på döva öron"
 4. “Ger patienterna vad de vill och [utövar] inte riktig medicin”
 5. "Skriv alltid stora mängder för alla hans patienter"
 6. En “känd pillerfabriksdoktor”
 7. “Många röda DEA-flaggor närvarande”
 8. Att fylla recept från denna "pillerfabrik" var att "placera apotekare och Walmart i en dålig situation lagligt"
 9. "Kunder som var under påverkan säger att den här läkaren kommer att skriva vad de vill"
 10. "Det finns inget sätt att många 25-åringar behöver 120 till 240 oxikodon per månad"
 11. Föreskrivna "cocktails" och uppmanade patienter att fylla sina recept på Walmart

DOJ-anspråket specificerar flera skarpa röda flaggor som det misslyckades med att agera på, inklusive:

 1. Farliga opioidkombinationer
 2. Farliga opioida / icke-opioida cocktails
 3. Upprepade fyllningar av extremt höga doser opioider
 4. Ovanligt tidig fyllning av Schema II-ämnen

Walmarts uppenbara åsidosättande av CSA-regler, apotekarnas sinnesro och kundernas välbefinnande gjorde företaget till ett tydligt fokusämne för enheter som undersöker och försöker lösa landets opioidkris.

Walmart hade medel att upptäcka, göra skillnad

Inte bara misslyckades Walmart som chef för sina apotek utan det kom också allvarligt kort i sin roll som distributör av kontrollerade ämnen. Som DOJ: s påstående påpekade låg det inom det massiva företagets sätt att upptäcka problem med kontrollerade substansbeställningar och hjälpa sina butiksapotek att hantera dem på ett säkert och ordnat sätt som uppfyllde CSA-kraven.

Det skulle ha varit helt möjligt för Walmart att utforma ett system för upptäckt av misstänkta beställningar och använda de datamängder och information som företaget hade samlat genom åren. Sådan information innehåller omfattande och ovärderliga uppgifter om beställningar och utdelningsmönster.

Dessutom ger DOJ-påståenden bevis för att Walmart var medveten om att dess policyer och förfaranden för att upptäcka misstänkta order inte fungerade. Ändå misslyckades företaget med att rätta till dessa problem.

Walmart kunde ha gjort en skillnad - särskilt när receptbelagda läkemedelsmissbruksepidemin blomstrade utanför landets kontroll, hävdar DOJ. I stället för att följa CSA-standarder och protokoll - steg som kunde ha möjliggjort ett snabbt svar på olagligt beteende - valde företaget att rada sina fickor, fylla ordning efter beställning av opioider och farliga läkemedelskombinationer och hälla bensin på elden av missbruk, missbruk, och död.

Walmart förnekar ansvar

Walmart utfärdade sitt svar på DOJ-rättegången den 22 december 2020. "Företagslinjen" är att "Walmart hjälper till att bekämpa opioidkrisen." Företaget protesterar mot DOJ: s anklagelser och säger att rättegången representerar DOJ: s taktik för att flytta skulden för DEA: s brister i polisläkare tillåtna att ordinera opioider.

Walmart föreslår vidare att DOJ genom att förvandla apotekare till ”läkarpolis” tvingar förskrivare till en position mellan läkare och deras patienter - en metod som är förbjuden av federala och statliga tillsynsmyndigheter.

De hävdar vidare att patienter nu klagar över att apotek vägrar att fylla i recept för läkemedel som patienterna behöver. Situationen sätter Walmart och andra apotek i en ”fördömd om de gör det, fördömda om de inte gör det”, där något beslut apotekare fattar presenterar sin egen uppsättning risker. Ett exempel på resultatet av sådana beslut är stämningsansökan mot CVS, Walgreens & Costco för att inte fylla patienternas opioidrecept.

Företaget hävdar att DOJ: s anklagelser är fyllda med felaktigheter, vilket Walmart kommer att motverka med sina egna bevis i domstolen.

Hur det spelade ut

USA: s advokat för det östra distriktet i North Carolina Robert Higdon Jr. talade om vraket som opioidmissbruk har orsakat i otaliga samhällen över hela landet. Han erbjöd ett exempel från sin ställning som åklagare på hur företaget spelade in och möjliggjorde opioidkrisen.

Enligt Higdon åtalade hans kontor en läkare för olaglig distribution av opioider. Mannen dömdes av en jury och dömdes till 20 års fängelse. Enligt uppgift instruerade läkaren specifikt sina patienter att få sina opioidrecept på Walmart. Trots många rapporter från Walmart-apotekare som varnade företagen om de misstänkta recepten, misslyckades Walmart med att vidta åtgärder.

Potentiellt massiva straffar

Walmart kunde betala en rejäl prislapp för sina handlingar. Om DOJ lyckas fastställa företagets ansvar för sina CSA-överträdelser kan det kosta företaget så mycket som 67,627 15 dollar för varje recept det olagligt fyllt och 691, XNUMX $ för varje orapporterad misstänkt order.

”Missbruk av receptbelagda smärtstillande medel är en folkhälsokris”, påpekade den amerikanska advokaten för distriktet Delaware David C. Weiss i DOJ: s pressmeddelande. ”DEA-registranter måste förstå att licensiering är ett privilegium, inte en rättighet. Närhelst detta privilegium missbrukas, oavsett om det är av den minsta lokala leverantören eller den största nationella kedjan, kommer vårt kontor och justitieministeriet att vidta alla nödvändiga åtgärder för att tillämpa lagen och hålla allmänheten säker. ”

Håller apotek ansvariga

USA: s advokat för Middle District of Florida Maria Chapa Lopez är angelägen om att hålla Walmart ansvarig för sin roll när det gäller att driva upp nationens opioida problem.

"Opioidkrisen har krävt en katastrofal mänsklig belastning för invånarna i vårt distrikt och vårt land", förklarade Lopez i DOJ: s pressmeddelande. ”Nationella apotekskedjor måste uppfylla sina lagliga skyldigheter när de fördelar och distribuerar dessa kraftfulla läkemedel. Inlämningen av detta klagomål i samarbete med justitieministeriet och andra advokatbyråer i USA visar vårt starka åtagande att genomdriva dessa kritiska rättsliga krav. ”

Advokater från Department of Justice Civil Division Consumer Protection Branch och från USA: s advokatkontor för District of Colorado, District of Delaware, Eastern District of North Carolina, Eastern District of New York och Middle District of Florida kommer att representera USA i denna nationella rättegång.