DuPont, Chemours når överenskommelse om PFAS Forever Chemical | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

DuPont, Chemours når överenskommelse om PFAS Forever Chemical

Dupont Co. tillkännagav ett bindande samförståndsavtal relaterat till miljöansvaret för föroreningar som härrör från konstgjorda kemikalier - per- och polyfluoralkylämnen (PFAS) - som är kopplade till cancer, enligt en rapport från 23 januari 2021 från Associated Press.

Den 16 december 2020 bekräftade Delaware Högsta domstolen avskedandet av ett rättsligt krav där Chemours anklagade DuPont för att ha minskat omfattningen av miljöansvar som spinoff-verksamheten Chemours skulle åta sig efter att ha förgrenat sig från DuPont.

Enligt Chemours klagomål uppskattade DuPont att den övre delen av ansvaret för de 3,500 128 PFOA-fallen var 671 miljoner dollar. Istället nådde förlikningen XNUMX miljoner dollar. I slutändan gick DuPont med på att betala hälften av avvecklingsbeloppet.

Avtalets villkor

Enligt villkoren i memorandumet delar DuPont och Chemours kostnaderna för rättsliga tvister som är knutna till PFAS miljöskulder och kommer att lösa dessa tvister. Avtalet innebär också att det skapas ett spärrkonto för att lösa framtida PFAS-skulder som är kopplade till beteende som inträffar före den 1 juli 2015.

Cirka 95 pågående ärenden i multidistriktstvister i Ohio kommer att lösas med en förlikning på 83 miljoner dollar. Uppgörelsen kommer att delas jämnt mellan Chemours, DuPont, och ett företag som en gång var jordbruksavdelningen i DowDuPont, Corteva.  

Rättegångarna vid ärendet

Rättegången involverade invånare i Ohio och West Virginia. Dessa 80,000 XNUMX individer hävdar att de drack vatten som hade förorenats från DuPonts anläggning i Parkesburg, West Virginia.

Dessutom lämnades in enskilda personskadaärenden av mer än 3,500 2017 personer. Dessa klagande hävdade att de led av någon av sex PFOA-kopplade sjukdomar. År XNUMX gick DuPont med på att lösa dessa ärenden.

Den första rättegången för mer än 100 fall som inlämnats sedan förlikningen tilldelade 50 miljoner dollar till en man som utvecklade testikelcancer som ett resultat av DuPonts PFAS. En annan rättegång slutade emellertid i en prövning för en kvinna som utvecklade njurcancer.

Skador relaterade till PFAS

"Eviga kemikalier", som kallas för att de kvarstår i miljön, ligger i kärnan i de rättsliga tvisterna. Dessa kemikalier är formellt kända som PFAS, och de används för att producera teflon, vattenavvisande kläder och utrustning och brandbekämpningsskum.

Vissa stater har väckt talan om att dessa kemikalier för alltid har förorenat mark, luft och vatten. Andra stater har lämnat in anspråk på invånarnas vägnar och argumenterar för att skador som drabbats av invånare också påverkar staten.

På grund av de betydande hälsoriskerna som är förknippade med PFAS, kräver käranden i andra fall ersättning för sjunkande fastighetsvärden.

De vanligaste hälsoriskerna för PFAS härrör från exponering för kemikalier på arbetsplatsen och från att dricka förorenat vatten, konsumera mat som är förpackat i PFAS-innehållande material och använda produkter som innehåller PFAS (köksredskap, fläckresistenta mattor, rengöringsprodukter och kosmetika) . Enligt Environmental Protection Agency (EPA) inkluderar dessa risker:

  1. Cancer
  2. Reproduktiva utvecklingseffekter
  3. Lever- och njurskador
  4. Immunologiska effekter
  5. Ökade kolesterolnivåer
  6. Sköldkörtelhormonstörning