Johnson & Johnson öronmärker nästan 4 miljarder dollar för rättegångar med talkpulver | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Johnson & Johnson öronmärker nästan 4 miljarder dollar för rättegångar med talk

Eftersom antalet talkpulver stämningar mot Johnson & Johnson fortsätter att öka, har det multinationella företaget reserverat 3.9 miljarder dollar för rättegångskostnader och förlikningar, rapporterar Business Insider. Den planerade reserven representerar en markant ökning från de 400 miljoner dollar som Johnson & Johnson (J&J) hade öronmärkt för sådana utgifter under 2019.

Detaljer från Johnson & Johnsons SEC Filing

Företagets SEC-arkivering tillhandahöll information om ett flertal produktansvarsanspråk och stämningar kopplade till flera J & J-produkter. Från och med SEC-arkiveringen var Johnsons babypulver och andra babypulver som innehöll talk den påstådda källan till personskadeanmälan i 25,000 XNUMX nuvarande rättegångar. I första hand har talan väckts vid statliga domstolar i Missouri, New Jersey och Kalifornien, liksom vid vissa domstolar utanför landet. De flesta av dessa ärenden pågår dock vid federal domstol efter att ha organiserats i multidistriktstvister (MDL) i Förenta staternas tingsrätt för distriktet New Jersey. Upptäckten pågår nu.

Läkemedelsjätten överklagade en dom på 4.69 miljarder dollar till förmån för käranden, men Missouri Court of Appeals bekräftade underrättens beslut. Fallet involverade 22 kvinnor som utvecklade äggstockscancer efter att ha använt Johnson & Johnsons babypulver. Priset reducerades till 2.12 miljarder dollar.

Johnson & Johnsons SEC-arkivering informerar vidare att trots sitt ”förtroende för säkerheten för sina talkprodukter” har och kommer företaget att fortsätta att lösa ärenden.

Två av företagets talkleverantörer lämnade in en frivillig ansökan om kapitel 11 i februari 2019. Specifikt hävdar Imerys konkurs att det potentiella ansvaret för talkpulver orsakade personskada från produkter som det sålde. SEC-ansökan presenterar också en redovisning av en stämningsansökan om värdepapper som inlämnades i februari 2018, där företaget anklagas för att ha underlåtit att avslöja att dess talk-babypulver påstås vara förorenade med asbestcarcinogen.

Asbest i Johnson & Johnson Talk-produkter

En Reuters-rapport från 2018 avslöjade företagsdokument från Johnson & Johnson som föreslog att så långt tillbaka som 1971 var företaget medvetet om att talkbrytning skulle kunna leda till asbestförorening. Talk förekommer naturligt och bryts i områden som innehåller asbest. Båda mineralerna förekommer naturligt, men asbest - vid inandning - är ett känt cancerframkallande ämne, enligt FDA.

Det var inte förrän i oktober 2019 som företaget medgav att man hittade mängder asbest i en enda flaska av sitt babypulver. Upptäckten fick Johnson & Johnson att utfärda en återkallelse av 33,000 XNUMX flaskor av sitt babypulver, som rapporterats av US Food and Drug Administration (FDA)och motiverade olika apotek - inklusive Walmart, Rite Aid och CVS Health - att dra produkten ur hyllorna. En fullständig lista över kosmetiska produkter som testades positivt för asbest kan hittas på FDA webbsajt.

Slutligen tillkännagav Johnson & Johnson i maj 2020 officiellt sin upphörande med talkbaserad försäljning av babypulver i både USA och Kanada.