New York AG lanserar sond i giftiga metaller för barnmat | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

New York AG lanserar sond i giftiga metaller för barnmat

I april 29, 2021, New York justitieminister (AG) General Letitia James tillkännagav att hon har begärt information från flera barnmatföretag om höga nivåer av oorganisk arsenik som upptäcks i spannmålsprodukter för spädbarn.

James skickade brev till Gerber, Bok-mutter, Jordens bästa ekologiska (Hain)och Glad bebis (Uppfostran) barnmatstillverkare. AG syftar till att samla in information från varje företag som kommer att ange om arseniknivåerna i dessa spädbarnsfoder överstiger det lagliga maximumet. Sonden kommer också att avslöja om varumärkenas reklam och marknadsföring av deras babymat överensstämmer med New Yorks konsumentskyddslagar.

"Inget barn ska exponeras för giftiga ämnen i maten" James citeras i ett pressmeddelande från AG-kontoret. ”Barnmatstillverkare har en juridisk och moralisk skyldighet att säkerställa säkerheten för sina produkter och ge sinnesfrid till de föräldrar som förlitar sig på sina produkter varje dag. Genom denna sond är jag engagerad i att skydda nästa generations hälsa och välbefinnande. ”

AG: s handlingar kommer i hälarna av en rapport som publicerades 4 februari 2021 USA: s representanthus underkommitté för ekonomisk och konsumentpolitisk kommitté för tillsyn och reform. Rapporten avslöjade fynden att flera kommersiella barnmat är smittade med "betydande nivåer av giftiga tungmetaller, inklusive arsenik, bly, kadmium och kvicksilver."  

Arsenik är en känd cancerframkallande, och som en studie rapporterar, både modersmjölksersättning och fasta barnmat kan vara källor till arsenik, i synnerhet de produkter som innehåller ris. De Centers for Disease Control & Prevention (CDC) säger att långvarig exponering för arsenik har kopplats till flera medicinska tillstånd, som flera former av cancer.

Husrapporten förklarar vidare att de farliga halterna av giftiga tungmetaller i vissa sålda barnmatprodukter kan orsaka hjärnskador och andra neurologiska skador.

James begär att barnmatföretagen ger information om sina produkters oorganiska arseniknivåer. AG begär också att företagen ger sitt kontor råd om de metoder, policyer och standarder som de implementerar för testning av oorganisk arsenik i sina spädbarnsspannprodukter och ingredienser som säljs i hela New York. Slutligen förväntas barnmatstillverkarna tillhandahålla information om reklammaterial när det gäller spannmålsprodukter för spädbarn, liksom all kommunikation som företagen har bedrivit med andra parter om oorganisk arsenik i spädbarnsrisflingor.

Stämningsansökningar har lämnats in mot både Gerber, Beech-Nut och Campbell Soup (Plum Organics) på grund av den toxiska föroreningen i företagens barnmatprodukter.