Levin Papantonio Rafferty Legal Team hjälper till att vinna 7.1 miljoner dollar för målsägare i 3M militära öronproppar | Levin Papantonio Rafferty - Advokatbyrå för personskador

Levin Papantonio Rafferty Legal Team hjälper till att vinna 7.1 miljoner dollar för käranden i 3M militära öronproppar

Brian Barr och Troy Bouk, advokater på Pensacola-baserade advokatbyrå Levin Papantonio Rafferty, segrade i den första 3M-rättegången för öronproppar för att gå till rättegång.

Den 30 april 2021 avslutade en federal jury en fem veckors rättegång genom att konstatera att 3M visste om defekter i den dubbla utformningen av Combat Arms Earplugs Version 2 (CAEv2) som orsakar hörselnedsättning hos användare. Juryn tilldelade 2.1 miljoner dollar i straffskador - samt ersättning för medicinska kostnader, förlorade inkomster och smärta och lidande - till var och en av de tre klagandena i ärendet. Det totala beloppet för juryns dom var 7.1 miljoner dollar.

"Vi känner oss särskilt bra med detta resultat", sa Bouk. "3M sätter sina egna vinster framför livskvaliteten för servicemedlemmar och veteraner - män och kvinnor som redan offrar så mycket för vårt land."

”3M levererade medvetet defekta öronproppar till försvarsdepartementet för distribution till våra trupper. Våra soldater räknade med att dessa apparater gjorde vad de var avsedda att göra. Istället lider dessa modiga män och kvinnor nu med hörselnedsättning - utöver allt annat de redan har uthärdat och offrat. Det är inget sätt att behandla vår nations hjältar. ”

Huvudsyftet med en defekt produktstämning som denna är att återkräva kärandens kompensationsförluster för medicinska kostnader, förlorade inkomster och smärta och lidande. Juryn tilldelade dock i detta fall ett generöst belopp i straffskador. Straffskador tjänar till att straffa svarande och avskräcka andra från att uppträda på liknande sätt.

"Juryn kunde inte låta bli att känna den upprördhet vi alla känner för ett amerikanskt multinationellt företag som visar en sådan likgiltighet gentemot våra tjänstemän och kvinnor - allt i vinstens namn", säger Barr. 

Om 3M Combat Arms Earplugs v2

3M: s CAEv2 militära öronproppar var standardfrågan i militären från 2003-2015. Enheterna skapades av Aearo Technologies för att skydda mot två av de vanligaste orsakerna till funktionshinder bland veteraner: hörselnedsättning och tinnitus.

3M köpte Aearo Technologies 2008. Företaget sålde de defekta öronpropparna till varje gren av den amerikanska militären och tog över Aearo Technologies kontrakt. Militären gav ut enheterna till alla utplacerade soldater och till militärbaser rikstäckande. Tusentals militärtjänstpersonal som tjänstgör i Irak och Afghanistan litade på öronpropparna för att skydda deras hörsel från buller orsakade av vapensystem, flygplan och andra fordon under deras utplacering.

Whistleblower-rättegång

År 2016 inlämnade Moldex-Metric, en konkurrerande tillverkare av militära öronproppar, en whistleblower-stämning på regeringens vägnar enligt bestämmelserna i False Claims Act. Moldex hävdade att CAEv2 misslyckades med att klara säkerhetstester inbyggda i militäravtalet. Den 26 juli 2018, US Department of Justice publicerade ett pressmeddelande som meddelade att 3M hade gått med på att lösa anklagelser om att de medvetet sålde enheterna utan att avslöja brister genom att betala 9.1 miljoner dollar.

"Dagens förlikning kommer att säkerställa att de som gör affärer med regeringen vet att deras handlingar inte kommer att gå obemärkt förbi," citerades Frank Robey, chef för US Army Criminal Investigation Command's Major Procurement Fraud Unit, i DOJ: s pressmeddelande. "Korrekt tillverkad säkerhetsutrustning, för användning av våra soldater, är avgörande för vår militärs beredskap. Våra agenter kommer att svara robust för att skydda vår militärs säkerhet."

Hur 3M öronproppar fungerade - eller fungerade inte

CAEv2 var unikt utformad med två ändar - en med en grön kontakt och en med en gul kontakt. Varje kontakt tjänade ett distinkt syfte. Den gröna (eller olivfärgade) kontakten skulle blockera allt ljud från att komma in i örat. Den gula kontakten skulle blockera höga stridsrelaterade ljud, som skjutvapenbrus, samtidigt som användaren fortfarande kunde höra order från sina befälhavare.

Tyvärr orsakade en defekt design och misslyckande med att varna för defekten och / eller instruktioner om hur man använder öronpropparna användare att drabbas av just de skador som enheterna var avsedda att förhindra.

Öronproppens stammar är för korta för att helt kunna sättas in i vissa hörselgångar. Som ett resultat är den tredje flänsen i den icke infogade änden av öronproppen benägen att pressa mot vissa bärares hörselgångar och fällas tillbaka till sin ursprungliga form och därigenom lossna tätningen. Dessa lossade öronproppar är svåra att upptäcka, och så soldater som trodde att öronen skyddades fortsatte att bära dem mitt i farliga ljudnivåer, vilket i slutändan orsakade tinnitus och / eller hörselnedsättning.

Många fler försök att komma

Hittills har mer än 240,000 3 anspråk inlämnats mot 2M i denna multidistriktstvist (MDL) som tilldelats den ärade M. Casey Rodgers i US District Court i Pensacola, Florida. Centralisering av påståendena hjälper till att eliminera dubbel upptäckt; förhindra inkonsekventa fördomar i Daubert-frågor och andra förhandsrättsliga frågor; och bevara parternas resurser, deras råd och rättsväsendet. Käranden består till stor del av servicemedlemmar och militärveteraner som använde företagets defekta dubbla ändar Combat Arms Earplugs Version 2 (CAEvXNUMX) och fick hörselnedsättning som ett resultat. Militära veteraner såväl som civila som använde dessa öronproppar har väntat på resultatet av denna första rättegång, eftersom det sätter scenen för framtida förlikningsförhandlingar.

Ytterligare försök planeras att ske i maj och juni. Kombinationen av resultat kommer att sätta tonen för de andra fordringar som konsoliderats i Florida MDL.

Ring Levin Papantonio Rafferty för hjälp med din 3M militära öronproppstvist

Om du tjänstgjorde i militären, använde 3M Combat Arms version 2 militära öronproppar och sedan dess har hörselskador eller tinnitus, kommer det lagliga teamet i Levin, Papantonio, Rafferty, Proctor, Buchanan, O'Brien, Barr & Mougey, PA att slåss för att få dig den ersättning du förtjänar.

 
Varför välja vår advokatbyrå

Vår advokatbyrå började hantera personskador i 1955. Idag är vi erkända som en nationell ledare i rättegångar som involverar drogskador. Vi har fått över 150-juryns domar för $ 1 miljoner eller mer och har vunnit juryns domar och bosättningar överstigande $ 4 miljarder.

Vi har utsetts till samarbetsråd av domaren som övervakar de federala rättegångarna som involverar 3M strid öronproppar. Detta innebär att vi är direkt involverade i den nationella utredningen och upptäckten som förhoppningsvis kommer att resultera i ett positivt resultat för de personer som skadats av denna produkt.

Vi är grundaren av Mass Torts Made Perfect. Detta är en nationell konferens som deltar av 1,500-advokater varje år där vi lär oss hur vi framgångsrikt hanterar rättegångar mot de största företagen i världen. För mer information, besök vår Om Oss sektion.

i Business 65 år * $ 4 miljarder i bedömningar och uppgörelser * Bästa advokatbyråer: US News & World Reports * Trial Advokater Hall of Fame * SuperLawyers
 
Våra avgifter och kostnader

Våra advokater ger gratis konfidentiella fallutvärderingar, och vi tar aldrig ut några avgifter eller kostnader om du inte först återhämtar.

Beredningsavgiften debiterar oss från 20% till 40%. Beloppet vi tar ut är baserat på hur mycket vi återhämtar för dig. För att se över en sammanfattning av våra avgifter och kostnader, klicka på Avgifter och kostnader.

 
Gratis fallkonsultation

För att kontakta oss för en kostnadsfri utvärdering kan du ringa oss på (+ 800) 277-1193 XNUMX XNUMX. Du kan också begära en utvärdering genom att klicka på Gratis och konfidentiell utvärderingsformulär. Denna blankett kommer omedelbart att granskas av en av våra advokater som hanterar 3M Combat Arms Earplugs-rättegångarna.