Hoppa till huvudinnehåll

Första Paraquat-försöket försenat, men MDL skapas när fler rättegångar kommer till bära

Den första rättegången bland flera anspråk mot Paraquat-tillverkare och distributörer försenades. Det var den senaste av flera förseningar för denna efterlängtade tvist. Påståendet involverar en man som utvecklade Parkinsons sjukdom efter årtionden av exponering för Paraquat.

Thomas Hoffman arbetade som jordbrukare. Enligt hans klagomål exponerades käranden först för Paraquat när han gick i femte klass och exponeringen fortsatte i årtionden under Hoffmans jordbruksarbete. Han dog 2017, bara 23 dagar efter att ha lämnat in sin rättegång.

Hoffman hade väckt sin rättegång mot Syngenta, Chevron Phillips Chemical Company och Growmark Inc. den 15 september 2017. Enligt klagomålet visste de tilltalade ”att Paraquat är giftigt för både växt- och djurceller, och att dess skapande av oxidativ stress i celler är källan till dess toxicitet, har varit kända för vetenskapen sedan åtminstone 1960-talet. Paraquat är bland en handfull toxiner som forskare använder för att producera djurmodeller av Parkinsons sjukdom. ”

Andra Paraquat-rättegångar

I april 2021 väckte en kvinna i Missouri en rättegång vid federal domstol i Missouri och påstod att hon utvecklade Parkinsons som ett resultat av hennes exponering för Paraquat. Hennes klagomål nämner samma svarande som Hoffmans rättegång. Enligt kvinnan i Missouri fick hon regelbunden exponering för herbiciden under 15 år. Förutom direkt exponering exponerades hon via förorenat dricksvatten och från vinddrift. Herbiciden sprayades regelbundet på hennes gård, och hon hanterade ämnet vid sitt jobb för Monroe County Service Company. Hon kom också i kontakt med Paraquat när hon tvättade sin mans kläder efter att han sprayat herbiciden.

I juni stämde ett par i Fort Worth i Texas stämningar för Paraquat efter att käranden David Tackel utvecklat Parkinsons. Tackel hade utsatts för herbiciden i sitt arbete för Rock Island Railroad från och med 1970. Klaganden sprutade Paraquat runt järnvägsbroar och tjänade också i ett litet rum där herbiciden förvarades. Tackel och hans fru hävdar att Paraquat-tillverkarna kände till och dolde farorna med Paraquat i minst 40 år.

US Judicial Panel on Multidistrict Litigation fick en rörelse att konsolidera väntande Paraquat-stämningar i Northern District of California. I juni, Reuters rapporterade att panelen skapade den nya MDL i södra distriktet i Illinois (I re: Paraquat Products Liability Litigation, Judicial Panel on Multidistrict Litigation, No. 3004).

Forskning stöder Paraquat-Parkinsons anslutning

Enligt uppgifter publicerade av US Geological Survey's (USGS) Nationell vattenkvalitetsbedömning (NAWQA), över 15 miljoner pund Paraquat applicerades på amerikanska grödor enbart under 2017.

Mer än 30 länder har förbjudit Paraquat i kölvattnet av flera vetenskapliga studier som visar hälsoriskerna med herbiciden. I februari 2011 Environmental Health Perspectives publicerade en studie utförd av National Institutes of Health och Parkinsons Institute. Studien avslöjade att gårdsfamiljer i Iowa och North Carolina visade att personer som hade utsatts för antingen Paraquat eller Rotenone led en risk att utveckla Parkinsons sjukdom 250 procent större än de som inte hade utsatts för herbiciderna. Denna inflytelserika forskning är känd som Farming and Movement Evaluation (FAME) -studien.

År 2016 utfärdade Naturvårdsverket ett uttalande som bekräftade förekomsten av ”en stor mängd epidemiologiska uppgifter om Paraquat-dikloridanvändning och Parkinsons sjukdom.”