Symtom, diagnos och behandling av BIA-ALCL | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Symtom, diagnos och behandling av BIA-ALCL

Enligt USA Food and Drug Administration (FDA), i januari 2020 hade den statliga myndigheten mottagit 733 medicinska anordningsrapporter (MDR) av diagnoser och behandlingar av bröstimplantatassocierade anaplastiska storcelliga lymfom (BIA-ALCL).

ALCL träffade först FDA: s radar 2011. Byrån utfärdade en rapport som uppmanade behovet av att ytterligare studera sambandet mellan sjukdomen och bröstimplantat. 2016, VÄRLDSHÄLSOORGANISATIONEN bekräftade att bröstimplantat kan leda till utveckling av T-celllymfom. Brist på bröstimplantatförsäljningsdata hindrade organisationen från att spekulera i hur många individer som hade utvecklat BIA-ALCL från sina implantat.

I juni 2020, den FDA bad Allergan, tillverkare av bröstimplantat med silikon- och polyuretanstrukturer, att återkalla sina texturerade BIOCELL -implantat, samt vävnadsexpanderare.

Symtom på BIA-ALCL

Individer som utvecklar BIA-ALCL kan uppleva flera symptom, ofta sju till tio år efter att de fått sina implantat. FDA uppmanar mottagare av bröstimplantat att träffa en läkare om de upptäcker dessa symtom, vilket kan inkludera:

  1. Ständig svullnad
  2. Massa runt bröstimplantatet
  3. Smärta i implantatområdet
  4. Förstorade lymfkörtlar
  5. Feber
  6. Hudutslag
  7. Viktminskning

En läkare kan upptäcka att vätska har samlats i området kring bröstimplantatet. En tjock, uppenbar ärrkapsel som kallas kapselkontraktur kan också finnas.

Diagnos av BIA-ALCL

Enligt Lymfomforskningsstiftelsen, för att diagnostisera BIA-ALCL, kommer läkaren att beställa bildtest med ultraljud eller magnetisk resonansavbildning (MR). Om bildresultaten visar att vätska samlas upp nära implantatet, skulle läkaren troligen samla ett prov av vätskan genom att sätta in en tunn nål. Provet kommer att utvärderas för ett protein som heter CD30, vilket manifesteras i större mängder på lymfomceller.

I händelse av att dessa test indikerar förekomst av CD30 kommer läkaren sedan att testa för ett annat protein, anaplastiskt lymfomkinas (ALK), vilket underlättar celltillväxtkontroll. I fall av BIA-ALCL kommer detta proteintest att komma tillbaka negativt.

Slutligen kommer läkaren att göra en biopsi. Detta förfarande innefattar att ta ett prov av vävnaden från den upptäckta tumören för mikroskopisk utvärdering. För att bestämma omfattningen av spridning och annan information kommer läkaren att utföra ytterligare tester, inklusive:

  1. Datortomografi (CT)
  2. Blodprover
  3. Positronemissionstomografi (PET) skanning
  4. Benmärgsbiopsi
  5. Magnetisk resonanstomografi (MRI) skanning

Hur BIA-ALCL behandlas

Patienter som redan har BIOCELL-implantat men inte upplever symtom på BIA-ALCL behöver inte ta bort dem, enligt FDA -rekommendationer. Emellertid har byrån bett plastikkirurger att sluta implantera dessa enheter.

Men vid en BIA-ALCL-diagnos skulle läkare ta bort implantatet, tumören och eventuell påverkad omgivande vävnad. Om cancern har spridit sig till andra områden kan ytterligare behandlingar behövas.

  1. Kemoterapimedicin kan användas för att kontrollera cancern genom att attackera cancerceller och stoppa deras snabba tillväxt.
  2. Strålbehandling kan användas för att krympa och utplåna cancern.