Philips CPAP-reparationsplan kan ta ett år att avsluta | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Philips CPAP-reparationsplan kan ta ett år att avsluta

Philips kvartalsrapport ger uppmuntrande ord om att företagets CPAP reparations- och ersättningsprogram är "på gång". Vissa användare kommer att behöva vänta upp till ett år för att dra nytta av planen, fortsätter rapporten.

Företaget informerar vidare att det har producerat omkring 750,000 250,000 ersättningsenheter och reparationssatser. Mer än XNUMX XNUMX är faktiskt i konsumenternas händer.

Förseningen i att ta emot nya enheter har varit en frustration för användarna.

Brutna - eller mycket försenade - löften

Philips indikerade att det skulle fixa farliga, första generationens DreamStation-maskiner genom att ersätta det defekta ljuddämpningsskummet i originalenheterna med nytt material. I juni 2021 tillkännagav US Food and Drug Administration (FDA) återkallandet av miljontals Philips Bi-Level Positive Airway Pressure (Bi-Level PAP), Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) och mekaniska ventilatorer. Den statliga myndigheten klassificerade detta som en klass I-återkallelse, vilket är den allvarligaste typen av återkallelse som är reserverad för produkter som kan orsaka allvarliga skador eller dödsfall.

Denna frivilliga återkallelse berodde på upptäckter att det ljuddämpande skummet, ett polyesterbaserat polyuretanmaterial, kunde brytas ned. Partiklar eller kemikalier från skummet kan komma in i maskinens luftväg där användare kan andas in eller få i sig gifter och möjliga cancerframkallande ämnen.

Det defekta ljuddämpande skummet finns enbart i Philips första generationens DreamStation-maskiner. Intressant nog lanserade företaget sina DreamStation 2-enheter bara veckor före återkallelsen.

Även om Philips åtagit sig att ersätta det farliga skummet, verkade företaget istället fokusera ansträngningarna på att skala upp produktionen av DreamStation 2-enheter.

Philips i Legal Hot Seat för defekta CPAP-enheter

Philips har fullt upp dessa dagar. Företaget hanterar inte bara produktion och distribution av reparationssatser och ersättningsenheter för sina CPAP-produkter, utan det kämpar också mot flera rättegångar. Enligt klagomål i både grupptalan och individuella rättegångar visste eller borde Philips ha vetat att det ljuddämpande skummet i företagets CPAP, Bi-Level PAP och mekaniska ventilatorapparater utgjorde hälsorisker. Ändå misslyckades CPAP-användarmanualen för den första generationens DreamStation-produktfamilj att varna konsumenterna för dessa risker.

Dessutom påpekar stämningarna att när Philips återkallade dessa medicintekniska produkter gjorde företaget det utan en plan för hur användare som var beroende av produkterna skulle behandla sina tillstånd.

Philips CPAP grupptalan

Ombudet för grupptalan presenterade kärandens anklagelser i ett pressmeddelande från PR Newswire. Klagomålet hävdar att Philips var medveten om hälsoriskerna med det ljuddämpande skummet "långt innan" det utfärdade ett frivilligt återkallande av enheterna som använder skummet. I flera år, fortsätter klagomålet, har enhetsanvändare klagat till Philips om förekomsten av svarta partiklar i deras CPAP, Bi-Level PAP och mekaniska ventilatormaskiner. Trots dessa varningar ska företaget ha misslyckats med att varna allmänheten om problemet och dess inneboende risker.

Sist men inte minst hävdar klagomålet i grupptalan att Philips tidsinställde återkallelsen av sin första generationens DreamStation-enheter med lanseringen av sin produktfamilj DreamStation 2. Målsägande anklagar Philips för att försöka dra ekonomisk nytta av deras defekta maskiner genom att tvinga användarna att köpa de nya enheterna i stället för att få deras defekta enheter reparerade eller utbytta.