Jury belönar $22.5 miljoner i 3M Combat Arms Earplug Trial | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Jury belönar $22.5 miljoner i 3M Combat Arms Earplug-prov

Fredagen den 10 december 2021 stod 3M inför ytterligare ett nederlag i federal domstol, då en jury tilldelade 22.5 miljoner dollar till käranden Theodore Finley, enligt Reuters. En före detta soldat i den amerikanska armén, Finley påstod att hans hörselnedsättning och tinnitus berodde på den tilltalades defekt Combat Arms öronproppar version 2 (CAEv2).

Rättsliga åtgärder mot 3M för de defekta enheterna uppgår till mer än 272,000 XNUMX stämningar från veteraner och militärtjänstmedlemmar som påstår sig ha fått hörselskador från tillverkarens öronproppar. Finleys fall markerar det åttonde fallet som har nått en dom.

Av de fem fallen där målsägande kom fram som vinnare, har detta senaste fall gett den största domen, och översteg en jurydom för den amerikanska arméns sergeant på 13 miljoner dollar förra månaden. Den federala juryn tilldelade Finley 7.5 miljoner dollar i skadestånd, plus 15 miljoner dollar i straffskadestånd.

Finley tjänstgjorde i den amerikanska armén från 2006 till 2014.

Historien om 3M:s militära öronproppar

Combat Arms Earplugs version 2 har sitt ursprung som en design från Aearo Technologies. 3M köpte företaget och tog över dess exklusiva militära kontrakt. Från 2006 till 2015 försåg 3M Försvarets logistikbyrå med cirka 15,000 50 öronproppspaket – vart och ett innehållande XNUMX par öronproppar – per år, enligt Militära tider. Enheterna var standardutrustning för vissa grenar av militären under denna tidsram.

Öronpropparnas unika design med dubbla ändar var avsedd att gynna soldater med två lägen för hörselskydd. Genom att sätta in den gula änden skulle användarna kunna höra kommandon och närmande fiender, och genom att sätta in den olivfärgade änden skulle användarnas öron skyddas från explosioner och andra skadliga ljud.

Aearo Technologies designade dock öronpropparna med skaft som var för korta för att enheterna skulle sitta tätt i användarens öron. Öronpropparna skulle lossna och utsätta soldater – utan att de visste det – för extrema ljudnivåer, vilket orsakade hörselskador. Även om enheterna enligt uppgift var utformade med flänsar som kunde rullas tillbaka för att förhindra att öronpropparna lossnar, skulle sådana instruktioner inte följa med CAEv2-enheterna.

Regeringen stämde 3M för att ha sålt de defekta enheterna utan varning om deras potential att skada soldaternas hörsel. Företaget avgjorde ärendet för 9.1 miljoner dollar.

3M avbröt CAEv2 2015, men öronpropparna återkallades inte och såldes och användes därför fortfarande av soldater, enligt Military Times.

Militärtjänstpersonal och veteraner lämnar in stämningar

Med hundratusentals stämningar på rad, som alla delar samma allmänna klagomål mot 3M för att CAEv2 orsakade tinnitus och hörselskador, centraliserades ärendena 2019 i en multidistrict litigation (MDL) i den amerikanska distriktsdomstolen Northern District of Florida (MDL nr 2885). USA:s distriktsdomare M. Casey Rodgers övervakar MDL.

Syftet med MDL är att konsolidera alla förhandsförfaranden i det här fallet, och därigenom eliminera dubbla upptäckter och förhindra inkonsekventa förhandsavgöranden.

Alla fall i MDL delar gemensamma faktafrågor kring design, testning, försäljning och marknadsföring av CAEv2. Alla fall handlar om påståendet att 3M:s Combat Arms Earplugs version 2 var defekt i design och orsakade att målsägande drabbades av hörselnedsättning och/eller tinnitus.