PFAS-processuppdateringar: Studie visar att "Forever Chemicals" dumpade i oceaner dyker upp igen i atmosfären | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

PFAS-processuppdateringar: Studie visar att "Forever Chemicals" dumpade i oceaner dyker upp igen i atmosfären

En klass av kemikalier som kallas per- och polyfluoralkylsubstanser (PFAS) finns kvar i vattnets kretslopp under långa tidsperioder. Dessa kemikalier kan sedan migrera från vatten till luften, enligt ny forskning från Stockholms universitet. PFAS frigörs regelbundet genom industriella processer till luft, vatten och mark runt om i världen Environmental Protection Agency (EPA) rapporter.

Med tillkomsten av PFAS-saneringsinsatser exponeras befolkningar stegvis för dessa farliga toxiner över tiden i bostadsmiljöer. Vissa offer för denna exponering hävdar att de utvecklade cancer och andra hälsotillstånd som ett resultat.

Varför är PFAS farligt?

PFAS kallas även för evigt kemikalier och har många användningsområden och är en biprodukt av ett brett spektrum av industriella processer. Dessa kemikalier har upptäckts i: konsumentvaror, där PFAS fungerar som ett brand- och vattenavvisande medel för produkter; oljebearbetning; tillverkning; och andra industriella användningar där PFAS visar sig som en avfallsprodukt.

PFAS är ett paraplybegrepp som syftar på tusentals kemikalier som har kopplats till skadliga hälsoeffekter, som cancer. Med tanke på deras nu utbredda förekomst i miljöer runt om i världen och i USA, hävdar ett växande antal människor att PFAS fick dem att drabbas av allvarliga hälsoproblem.

Resultaten av en nyligen genomförd studie visar att vatten inte hjälper till att bryta ner PFAS

Stockholms universitet genomförde en studie och fann att PFAS kan färdas långa sträckor genom haven och dyker upp på stränder inom havssprej. När vågor bryter upp på land släpps kemikalierna ut i luften, vilket utgör risker för strandinvånare och andra på land.

Med andra ord kan dessa farliga kemikalier röra sig genom alla stadier av vattnets kretslopp och sedan släppas tillbaka till atmosfären. Som ett resultat utsätts offren för giftig exponering för PFAS i luften långt efter att kemikalierna kastats i vatten.

Denna upptäckt utmanar tidigare antaganden om att PFAS gradvis bryts ned efter att ha släppts ut i hav och andra vattendrag. Dessutom väcker denna upptäckt nya farhågor om hur PFAS bortskaffas i industriella och andra processer.

Vilka typer av hälsotillstånd kan PFAS-exponering orsaka?

Enligt Centers for Disease Control and Prevention (CDC), visar forskning att exponering för höga nivåer av PFAS kan leda till flera hälsotillstånd, inklusive:

  1. Ökad risk för njur- eller levercancer
  2. Vissa minskningar av födelsevikter hos nyfödda
  3. Risk för högt blodtryck
  4. Risk för havandeskapsförgiftning bland gravida kvinnor
  5. Minskade antikroppar från vacciner hos barn
  6. Förändringar av enzymer i levern

Forskare fortsätter att utforska de cancerframkallande och andra negativa hälsoeffekterna av PFAS.

Var finns PFAS-kontamination?

PFAS-kontamination kan hittas på tusentals platser i USA, enligt The Guardian. Dessa platser inkluderar platser där PFAS för närvarande hanteras eller har hanterats tidigare. Människor som bor nära dessa platser kommer sannolikt att utsättas för betydande giftig exponering.

Stater med den högsta koncentrationen av PFAS-hanteringsplatser inkluderar Colorado, Oklahoma och Kalifornien. Men invånare och arbetare kan utstå exponering på platser i nästan alla femtio stater.

Företag kan vara ansvariga för PFAS-kontamination

Människor som har utsatts för PFAS-kontamination går nu för att vidta rättsliga åtgärder. Dessa offer hävdar att företag som hanterade PFAS är ansvariga för sina hälsotillstånd och andra skador.

Några av dessa offer inkluderar:

  1. Kärande i en stämningsansökan i Michigan mot DuPont och 17 andra företag som påstås ha dolt farorna med PFAS-kemikalier och sålt eller distribuerat dem i staten (enligt information från Delstaten Michigan)
  2. Fred Stone, en mjölkbonde i Maine, som hävdar att PFAS-slam förorenade hans djurs åkrar och fick honom att förlora sin verksamhet (pr. Bloomberg-lag)

Lagstiftning på federal och statlig nivå som främjar medicinsk övervakning av offer exponerade för PFAS kan bana väg för ytterligare möjligheter att hålla företag ansvariga (se pressmeddelandet från New York senator Kirsten Gillibrand).