Johnson & Johnsons "Bad Faith"-konkursförsök att kringgå juryns rättegång i talkfall | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Johnson & Johnsons "Bad Faith"-konkursförsök att kringgå juryns rättegång i talkmål

Advokater kopplade till Johnson & Johnson (J&J) talkbaserade babypuderprocesser kallar företagets ansökan om kapitel 11-konkurs för en "maskerad", enligt Law360. Advokater kritiserar J&J för dess transparenta försök att skydda sig från ansvarsanspråk. Flytten har flera potentiella konsekvenser för målsägande i dessa rättegångar, inklusive en försening av rättstvister.

Hur ansökte Johnson & Johnson om konkurs?

Johnson & Johnson är ett företag på flera miljarder dollar, vilket fick många kritiker att ifrågasätta giltigheten av företagets konkursanspråk.

Genom att dra fördel av en unik lag i Texas startade Johnson & Johnson processen med att ansöka om kapitel 11. Sedan fortsatte Johnson & Johnson med en divisionsfusion och blev två nya enheter: LTL Management, LLC och Johnson & Johnson Consumer, Inc. ( JJCI). Som ett resultat delade Johnson & Johnson sina tillgångar – och skulder – mellan de två nya företagen.

I själva verket överförde Johnson & Johnson sitt ansvar för talkpulverprocesser till den nya LTL-enheten. LTL ansökte sedan om konkurs i en domstol i North Carolina två dagar senare.

Hur påverkar Johnson & Johnsons konkurs stämningar i talcumpulver?

Johnson & Johnsons konkursförslag kan betyda flera saker för dem som ställer ansvarskrav mot företaget:

LTL kan nu bli ansvarig för talkpulverdräkter

LTL ärvde ansvar under fusionsprocessen – och LTL har bara 2 miljarder USD i förtroende för att betala ut potentiella ansvarskrav, per Johnson & Johnson. Kärandena för nu ett mål mot en mycket mindre enhet än den ursprungliga svaranden, Johnson & Johnson, som har över 25 miljarder dollar i kontanter, pr. National Public Radio. Det skulle i sin tur kunna innebära att målsäganden kan lämnas med mindre förlikningsutbetalningar.

Ersättning skulle kunna uppfyllas genom LTL:s konkursprocess

Vissa kallar Johnson & Johnsons drag ett tydligt försök att fly juryns rättegångssystem och istället betala ut ansvarskrav genom konkursförfaranden. Återigen kan detta göra det möjligt för Johnson & Johnson att lösa dessa ärenden billigt.

Rättegången är för närvarande pausad

Från och med den 10 november 2021 beviljade den federala domaren som övervakade konkursfallet en två månader lång paus i ansvarstvister som ett resultat av J&J:s kapitel 11-anmälan.

Hur har andra reagerat på Johnson & Johnsons drag?

Flera parter knutna till stämningarna, såväl som statliga myndigheter, har kritiserat Johnson & Johnsons drag, inklusive:

Advokatbyråer som företräder skadeoffer – Flera advokatbyråer som representerar målsäganden har kallat Johnson & Johnsons konkurs för ett uppenbart försök att undvika juryns rättegång. De noterar också att J&J uppenbarligen försöker fördröja rättvisan.

Den amerikanska senatens rättsutskott - Utskottet skickade ett brev till J&J, där de uppmanade till rättvisa och uppmanade företaget att ge skadeoffer "sin rättvisa dag i domstol."

Federal konkursdomare Craig Whitley - Den federala domaren som övervakade konkursfallet omfördelade förfarandet från North Carolina (där J&J ursprungligen ansökte) till New Jersey. Anledningen? J&J har band till domstolar i North Carolina. Domaren begränsar också det nuvarande uppehållet i rättegångsförfarandet till två månader.