66 miljoner dollar avsatt för bråcknätslösningar | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

66 miljoner dollar avsatt för bråcknätslösningar

En av de största massskadeprocesserna som spelades i New Hampshires domstolar nådde en kritisk vändpunkt när Atrium Medical Corp. avgjorde tvistemål över dess hernia mesh implantat, NH Business Review rapporterad. Den 8 december 2021 meddelade svenska moderbolaget Getinge Group att det skulle avsätta mer än 66 miljoner dollar för att lösa stämningar som hävdade att Atriums C-QUR-bråcknätprodukter orsakade allvarliga medicinska problem och biverkningar.

Atriums affär gör det möjligt för företaget att fortsätta som vanligt utan att erkänna ansvar eller fel, enligt täckning av Law360.

Grunderna om C-QUR Hernia Mesh-processer

Stämningar om Atrium hernia mesh har lämnats in US District Court District of New Hampshire—några går tillbaka till 2016. Ursprungligen konsoliderades förhandsförfaranden för 13 åtgärder i multidistrict litigation (MDL) i denna domstol eftersom sju av talan redan pågick i distriktet. Det faktum att Atrium har sitt huvudkontor i distriktet spelade också roll för att mål överfördes till denna domstol. Vid tiden för förlikningen hade mer än 1,000 XNUMX fall anslutit sig till MDL.

December 10, 2021, Law360 rapporterade att målsäganden bad MDL-domaren Landya B. McCafferty att inrätta en förlikningsfond för utdelning av pengar. De begärde också att domaren skulle utse en fondadministratör för att underlätta processen för att samla in, fördela, betala ut och hantera redovisningen av förlikningsintäkterna.

Påstådda medicinska komplikationer från Atrium C-QUR

Målsägande i Atrium hernia mesh-processer hävdar att C-QUR-produkten orsakade allvarliga komplikationer och biverkningar.

C-QUR, liksom andra maskor, är sammansatt av polypropen. Enhetens särdrag är dess naturliga Omega 3-gelbeläggning. Designers använde denna beläggning för att underlätta läkningsprocessen och för att minska risken för att nät fastnar på inre vävnader i omgivande organ - ett problem med andra nät på marknaden. Designen slog tillbaka. Inte bara beläggningen misslyckades med att tillföra några hälsofördelar, utan även beläggningen skalade ibland av under implantationsprocessen.

Nätet föranledde också följande typer av medicinska komplikationer hos mottagarpatienter:

Infektion

De utbredda förekomsterna av infektion – utöver vad som är normalt för operationer – gör att man måste ta bort nätet.

Kronisk smärta

Vissa patienter som hade allergiska reaktioner från sin bråcknätapparat utstod försvagande smärta. Kronisk ljumsksmärta är bara ett exempel på denna typ av komplikation.

Avvisande av kroppen

I andra fall orsakade allergiska reaktioner att enheterna avvisades av patienternas kroppar. Denna bieffekt har till stor del tillskrivits den feta Omega 3-oljan.

Perforering av organ

När ett nätimplantat migrerar kan det perforera andra organ, vilket orsakar allvarliga, långvariga medicinska problem. I vissa fall lider patienten av en tarmobstruktion.