Dödsfall i överdoser överstiger 1 miljon efter decennier lång opioidepidemi | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Dödsfall i överdoser överstiger 1 miljon efter decennier lång opioidepidemi

År 2021 översteg dödsfallen i överdos av narkotika en miljon sedan Centers for Disease Control and Prevention (CDC) började samla in data 1999. Enligt CDC var nästan 841,000 XNUMX dödsfall rapporterade från 1999 till 2019, och nästan 170,000 XNUMX dödsfall var rapporterade för 2020 och 2021 kombinerad.

Dessa siffror visar bara de senaste förlusterna i en decennier lång opioidkris som drabbar amerikanska samhällen. Tusentals stämningar har väckts mot opioidtillverkare och andra ansvariga för krisen. En nyligen uppgörelse på 26 miljarder dollar från opioidtillverkaren Johnson & Johnson och tre nyckeldistributörer kommer att ge ersättning till många drabbade samhällen.

Dödsfall i överdos av narkotika ökade sedan covid-19-pandemin

Data från CDC visar att dödsfall på grund av överdosering av droger fortsatte att öka under de senaste två åren, en ökning som sammanföll med covid-19-pandemin.

År 2020 rapporterades 91,799 31 dödsfall – en ökning med 2019 % av dödsfallen från XNUMX.

Från och med april 2021, över 100,000 XNUMX dödsfall rapporterades—en 28.5 % ökning från antalet rapporterade dödsfall under samma period 2020.

Människor mellan 15-24 år drabbades mest 2020, eftersom överdosdödsfall ökade med 49 % det året jämfört med 2019 års siffror.

Vilka droger är ansvariga för överdosdödsfall?

CDC spårar data om överdoser relaterade till fyra huvudkategorier av opioider:

  1. Syntetiska opioider (som metadon, tramadol och fentanyl)
  2. Naturliga opioider (som morfin och kodein)
  3. Halvsyntetiska opioider (som oxikodon och hydrokodon)
  4. Heroin

År 2020, överdoser relaterade till icke-metadon syntetiska opioider (t.ex fentanyl) steg med 56 % jämfört med 2019 års priser. Kokainrelaterade överdoser ökade också med 22 % mellan 2019 och 2020.

Bakgrund om opioidepidemin

Medan färska uppgifter målar upp en nykter bild av överdoskrisen, är opioidepidemin inte ny för amerikanska samhällen. Sedan slutet av 1990-talet har opioider varit kärnan i en drogkris som sporrats av den aggressiva marknadsföringen av läkemedelsföretag, enligt National Public Radio (NPR). Dödsfall i överdoser har fortsatt att öka sedan dess, med de kraftigaste ökningarna under 2013 och i början av covid-19-pandemin.

En opioidprocess på statlig nivå ger 26 miljarder dollar till drabbade samhällen

Efter år av försök att hålla läkemedelsföretag ansvariga – inklusive tillverkare, dispensrar, distributörer – kommer en landmärke uppgörelse att kräva att Johnson & Johnson, McKesson Corp, AmerisourceBergen Corp och Cardinal Health Inc betalar 26 miljarder dollar till stater över hela landet.

Enligt Reuters26 miljarder dollar ger ersättning för att finansiera opioidbehandlingscenter och andra samhällstjänster. Många av dessa läns- och statliga myndigheter har dränerats av den decennier långa krisen. Minst 44 stater förväntas få medel.

Förlikningen innehåller också en plan för att förhindra framtida överskott i opioiddistribution som förvärrade krisen, enligt advokater involverade i förhandlingar.

Pågående stämningar mot apotekskedjor

Förutom tusentals stämningar mot opioidtillverkare och distributörer, försöker andra rättstvister hålla apotekskedjorna ansvariga för sin roll i krisen.

I ett fall som väckts av Lake and Trumbull Counties of Ohio, hävdar lokala myndigheters advokater att tillsyn från Walgreens Boots Allliance Inc, CVS Health Corp, Giant Eagle Inc och Walmart Inc förvärrade omfattningen av opioidreceptuppfyllelsen (Reuters). Rättstvister mot dessa apotekskedjor pågår fortfarande.