"Evigt kemikalier" i produkter mot imbildning kan skada mask- och ansiktsskyddsbärare | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

"Evigt kemikalier" i produkter mot imbildning kan skada mask- och ansiktsskyddsbärare

Under covid-19-pandemin använde många mask- och ansiktsskyddsbärare sprayer och trasor för att hantera kondens på sina glasögon och ansiktsskydd. Nyligen genomförda studier visar dock att dessa sprayer kan innehålla farligt höga halter av per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS), även kända som "för alltid kemikalier".

Ny forskning ledd av Duke University avslöjade att flera ledande märken av anti-imbildning sprayer innehöll fluortelomeralkoholer (FTOHs) och fluorotelomer ethoxylates (FTEOs), två typer av PFAS. Exponering för evigt kemikalier har kopplats till flera potentiella hälsorisker, inklusive cancer. På grund av den utbredda tillämpningen och användningen av eviga kemikalier ökar rättstvister om PFAS-kontamination.

Anti-imbildning sprayer och trasor innehåller en hög koncentration av PFAS

En studie från Duke University publicerad i Miljövetenskap och teknik indikerar att både anti-dimma sprayer och trasor kan skada produktens användare. Nedan är de viktigaste tipsen från studien:

Anti-imbildning sprayer innehåller så mycket som 20.7 milligram PFAS per millimeter lösning.

Forskare kallar detta en hög koncentration. De Environmental Protection Agency (EPA) Parlamentet rekommenderar att koncentrationen av PFOA och PFOS (två liknande typer av PFAS) i dricksvatten bör begränsas till 70 delar per biljon.

FTOH i dessa produkter kan absorberas genom huden eller inandas, för att senare brytas ned som giftig PFAS; FTEO som hittades i dessa produkter visade alla cellförändrande cytotoxicitet och adipogen aktivitet (per Duke University).

Forskare ifrågasatte etiketterna på dessa produkter, vilket indikerar att de är säkra och giftfria.

Även om forskningen om hälsoriskerna med PFAS fortfarande är begränsad, pekar många indikatorer på hälsoproblem med dessa kemikalier.

Farorna med PFAS

PFAS finns i många hushållsartiklar, förpackningsmaterial, industriella processer och många andra applikationer. Trots deras förekomst tyder många signaler på att PFAS kan vara farligt för människors hälsa. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) noterar att långvarig exponering för PFAS kan kopplas till:

  1. Cancer, såsom njur- och testikelcancer
  2. Förändringar i leverenzymer
  3. Sänkt immunitet mot vacciner bland barn

Medan vissa forskare tyder på att aktuell forskning om hälsoriskerna med kemikalier för evigt är begränsad, Harvard's School of Public Health säger att farorna med dessa kemikalier kan underskattas.

Faktum är att regleringsåtgärder av EPA bekräftar många farhågor relaterade till eviga kemikalier och erbjuder nya federala åtaganden för miljösanering. I sin 2021 PFAS Strategic Roadmap skisserade EPA nya mål för att finansiera forskning om riskerna med PFAS, begränsa kemikaliernas tillämpningar och städa upp PFAS-kontamination.

PFAS ansvarsfall håller företag ansvariga

Många människor hävdar att de har råkat ut för hälsoproblem som ett resultat av PFAS-exponering, vilket ger upphov till ett ökande antal ansvarsanspråk mot produkttillverkare och PFAS-tillverkare.

En rad rättstvister pågår nu, inklusive:

En stor process för multidistrict litigation (MDL) i South Carolina: Kärandena hävdar att PFAS som hittades i brandsläckningsskum orsakade egendomsskada och kroppsskada (enligt USA:s distriktsdomstol i South Carolina).

En rättegång på statlig nivå i Michigan mot DuPont och 3M: Kärandena hävdar att svarandenas hantering av PFAS leder till miljöförorening och mänsklig exponering för cancerframkallande ämnen (enligt Delstaten Michigan).