Konkursdomare ska fastställa Johnson & Johnsons skydd i talkprocessen | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Konkursdomare för att fastställa Johnson & Johnsons skydd i talkprocessen

Efter att Johnson & Johnson genomförde en divisionsfusion och ansökte om konkurs i oktober 2021, fick företaget skydd från rättstvister relaterade till dess talan stämningar. Nyligen beslutade den federala domaren som övervakar talkumtvister i New Jersey att en konkursdomare nu måste bestämma hur man ska gå vidare med företagets nuvarande skydd mot stämningar.

Talkpulverprocesserna förblir pausade, men det tillfälliga konkursskyddet löper ut den 28 januari 2022. Målsägande kräver ersättning från Johnson & Johnson för hälsotillstånd som de hävdar berodde på cancerframkallande asbestföroreningar i företagets babypulverprodukter.

Hur Johnson & Johnsons konkursansökan påverkade talkprocesser

Målsägande i talkpulverprocesserna hade frågor när Johnson & Johnson ansökte om konkurs förra året. J&J är ett av de största företagen i världen, men företaget genomförde en kontroversiell manöver som gjorde det möjligt för det att söka skydd från talan i talan.

Innan ansökan om konkurs delade sig J&J i två separata företag: Johnson & Johnson Consumer, Inc. (JJCI) och LTL Management, LLC. J&J:s tillgångar och skulder – såsom talkpulverprocessen – spreds sedan mellan dessa två enheter (pr. National Public Radio). Som ett resultat ärvde det nya företaget som kallas LTL talkansvar tillsammans med 350 miljoner dollar i tillgångar och 2 miljarder dollar i förtroende för att betala rättegångsförlikningar (per Johnson & Johnson). Sedan ansökte LTL om konkurs.

Kritiker av manövern kallade flytten en ond tro konkurs. Pausen i rättstvister i talkmål lämnar tusentals målsägande på is när de söker skadestånd för äggstockscancer som de hävdar härrörde från J&J:s talk.

Vad händer härnäst för rättstvister mot Johnson & Johnson?

Representanter för målsäganden i rättegångarna har begärt åtgärder från den amerikanska distriktsdomaren Freda Wolfson och begärt att hon ska avgöra om J&J har rätt till utökat skydd från rättegångarna. När allt kommer omkring har Johnson & Johnson själv inte ansökt om konkurs, och företrädare för kärandena frågar om J&J förtjänar det normala skyddet från rättstvister som reserverats för företag i kapitel 11-förfarandet.

Domare Freda Wolfsons nyligen utslag överlämnar denna beslutsamhet till domaren som övervakar LTL-konkursen, den amerikanske konkursdomaren Michael Kaplan. Argument kommer att presenteras för Kaplan den 21 januari 2022 (per Reuters).

Johnson & Johnson kan bli ansvarig för tusentals talk-processer

Om rättstvister fortsätter kommer J&J att ställas inför cirka 38,000 2019 stämningar. Kärandena hävdar att J&J var medveten om farorna med babypuderprodukten i flera år, men ändå höll tyst om riskerna fram till XNUMX då US Food & Drug Administration (FDA) upptäckte asbest i en provsats av J&J:s babypuder. Enligt FDA är talkbrytning mottaglig för asbestförorening när gruvförhållandena inte noggrant övervakas.

Bland andra påståenden hävdar offren att J&J misslyckades med att varna konsumenterna för dessa faror i årtionden. Målsägande söker ersättning för olagliga dödsfall av nära och kära som gått bort i talkrelaterad cancer. Andra målsägande inkluderar överlevande äggstockscancer som söker skadestånd för sina medicinska räkningar och andra utmaningar.

Trots konkursskydd som för närvarande skyddar J&J från rättstvister, kan personer som skadades av Johnson & Johnsons babypuder fortfarande lämna in en stämningsansökan.