Hoppa till huvudinnehåll

Kärande i Baby Formula NEC-processer vill konsolidera ärenden

Advokater som representerar målsäganden i mer än 30 stämningar mot skaparna av Enfamil och Similac lämnade in en motion till Illinois Supreme Court för att konsolidera stämningarna i Madison County, Illinois, enligt Reuters. Åttiofem spädbarn är representerade i anspråken. Svarande – som inkluderar Abbott Laboratories, Mead Johnson & Co LLC och Mead Johnson Nutrition Co. – är alla baserade i Illinois.

Om konsolideringsbegäran beviljas, skulle alla stämningar förenas för upptäckt och förrättegång. Föräldrar som talade för sina skadade spädbarns räkning baserade sin begäran på det faktum att många av stämningsansökan för spädbarnsmjölksersättning redan har lämnats in i Madison County. Genom att konsolidera upptäckten och andra förhandsförfaranden under en enda domstol skulle målen kunna säkerställas konsekventa förhandsavgöranden och skulle också göra en effektivare användning av resurserna. Dessutom har de berörda målen liknande frågor om fakta i samband med de risker som svarandenas produkter utgör.

Vad stämningarna hävdar

Klagomålen om modersmjölksersättning hävdar att vissa komjölkprodukter orsakade nekrotiserande enterokolit (NEC) hos för tidigt födda barn. Spädbarnen i dessa fall matades med antingen Abbotts Similac eller Mead Johnsons Enfamil medan de var på sjukhuset och utvecklade därefter det farliga tarmtillståndet.

NEC kräver vanligtvis operation. Några av spädbarnen omkom.

Föräldrar inblandade i rättegångarna anklagar de tilltalade för att aggressivt marknadsföra sina formler som inte bara säkra utan också nödvändiga för tillväxt och utveckling av för tidigt födda barn. Klagomålen anklagar vidare de tilltalade för exploaterande taktik, och antyder för föräldrar att mänskliga näringskällor inte tillräckligt skulle underlätta deras barns överlevnad och "helt misslyckas" med att utfärda någon varning för farorna med att utfodra för tidigt födda barn kobaserade modermjölksersättningar. Law360.

Ärenden som ursprungligen lämnades in i Madison County har redan konsoliderats för förundersökning och upptäcktsförfaranden. Klagandena inkluderar föräldrar från en mängd olika stater, inklusive Illinois, Texas, Louisiana och New Jersey.

Om NEC

NEC drabbar cirka 9,000 XNUMX för tidigt födda barn årligen i hela USA University of Arizona Department of Pediatrics Neonatology, är tillståndet den vanligaste GI-sjukdomen bland för tidigt födda barn. Allt från 20 till 50 procent av de drabbade spädbarnen överlever inte.

NEC utvecklas när skadliga bakterier bryter mot tarmväggarna hos ett spädbarn och utlöser inflammation i det fortfarande omogna organet. Mayo Clinic rapporterar att för tidigt födda barn som endast får bröstmjölk motstår en avsevärt lägre risk att utveckla detta allvarliga tillstånd.