Tusentals amerikanska samhällen kommer att ta emot opioidåtervinningsmedel från 26 miljarder USD globala uppgörelser så snart som maj 2022 | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Tusentals amerikanska samhällen kommer att ta emot opioidåtervinningsmedel från 26 miljarder USD globala bosättningar så snart som maj 2022

Washington, DC (25 februari 2022) – I dag bekräftade National Prescription Opiate Litigation Plaintiffs' Executive Committee deltagande av över 90 % av de lokala myndigheterna som tvistar över hela landet i de globala opioiduppgörelserna på 26 miljarder dollar som slutförts med "Big Three" läkemedelsdistributörerna - AmerisourceBergen, Cardinal Health och McKesson - och opioid tillverkaren Johnson & Johnson.

Bosättningarna kräver att 85 % av medlen allokeras till program som kommer att hjälpa till att hantera den pågående opioidkrisen genom behandling, utbildning och förebyggande insatser. En majoritet av stater har redan antagit avtal som dikterar hur medel ska fördelas mellan statliga och lokala underavdelningar, vilket säkerställer att medel effektivt kommer att nå samhällen under de kommande månaderna.

Uppgörelsen möjliggjordes delvis av åren av förespråkande av hela kärandenas verkställande kommitté (PEC) på uppdrag av deras mer än 3,300 100 samhällskunder. Detta team av advokater arbetade i över fyra år för att positionera dessa fall för denna oöverträffade lösning och odlade samarbetsrelationer med statsåklagaren. Målsägandens verkställande kommitté fortsätter att arbeta aktivt med alla parter för att möta de unika behoven hos de få stater och samhällen som ännu inte har skrivit på avtalen. Bosättningarna har för närvarande XNUMX % deltagande från processande lokala myndigheter i nästan fyrtio delstater.

Uttalande från PEC-förhandlingsteamet från Elizabeth Cabraser från Lieff Cabraser, Jayne Conroy från Simmons Hanly Conroy, Paul Geller från Robbins Geller, Peter Mougey från Levin Papantonio Rafferty, Joe Rice från Motley Rice LLC, Jennifer Scullion från Seeger Weiss och Chris Seeger från Seeger Weiss:

Vi kom fram till detta ögonblick efter år av arbete av samhällsledare över hela landet som åtagit sig att söka pengar de behöver för att bekämpa opioidepidemin. Vi måste också erkänna de ansträngningar som gjorts av de många advokater och privata advokater som obevekligt har strävat efter länge försenade resurser för återhämtning av opioidepidemi på uppdrag av sina väljare och klienter. Summan av kardemumman från den här nyheten är att hjälp är på väg för första responders och vårdpersonal i frontlinjen av denna folkhälsokris. Även om ingenting verkligen kan göra hela det som gick förlorat i detta land, vad vi kan göra är att se till att tusentals samhällen över hela landet har de verktyg de behöver för att förhindra att opioidepidemin tar fler liv. Vi hoppas att detta avtal gör precis det. Det är också viktigt att komma ihåg att även om detta är ett viktigt steg, är det bara ett av de många som är nödvändiga för att få ett slut på denna kris. Vi kommer att fortsätta vårt arbete vid förhandlingsbordet och i domstol under de kommande rättegångarna för att hålla företag i opioidförsörjningskedjan ansvariga."

Bosättningen är den första i sitt slag som administrerar resurser direkt till staten och lokala myndigheter specifikt för hjälpprogram för att hjälpa till att återuppbygga förödelsen som orsakats av opioidepidemin. Förlikningen kommer att fördela medel baserat på befolkningen justerad för den proportionella andelen av opioidepidemin. Andelen av påverkan beräknas med hjälp av detaljerade och objektiva nationella data, inklusive mängden opioider som skickas till staten, antalet opioidrelaterade dödsfall som inträffade i staten och antalet personer som lider av opioidanvändningsstörning i staten .

De första insättningarna placerades i deposition 2021 och den första finansieringsomgången för många program kunde levereras så snart som i maj 2022 efter en samtyckesdom inom varje deltagande stat. Ytterligare medel förväntas erhållas senast i juli 2022. Förlikningen kräver också föreläggande som kräver att de "tre stora" läkemedelsdistributörerna och Johnson & Johnson gör betydande förändringar i företagets praxis för att skydda konsumenternas hälsa och välfärd.

Rättstvister fortsätter i statliga och federala domstolar runt om i landet mot andra företag i opioidförsörjningskedjan. Denna uppgörelse följer juryns dom från den 23 november 2021 i den federala rättegången i Ohio som fann CVS, Walgreens och Walmart ansvariga för att underblåsa opioidkrisen i Lake County och Trumbull County i Ohio. En domare kommer att avgöra värdet av de medel för att minska opioidepidemin som apotekskedjorna är skyldiga dessa samhällen i maj 2022. Ett avgörande av domstolens rättegång väntar i West Virginias federala domstol där Cabell County och City of Huntington väckte ett mål mot "de tre stora" ” distributörer. Både Ohio- och West Virginia-prövningarna är en del av den federala opioidtvisten, som involverar mer än 3,300 25 samhällen över hela USA som håller läkemedelstillverkare, distributörer och apotekskedjor ansvariga mitt i den pågående och förvärrade opioidepidemin. Den federala rättegången som involverar staden San Francisco mot åtalade apotekskedjor kommer att inledas den 2022 april 30. I ett fall som genomfördes gemensamt av PEC-företag och New Yorks justitieminister fann tillverkaren Teva och distributören Anda ansvariga av en jury i december 2021, XNUMX.

Uppdaterad information om dessa förlikningar finns tillgänglig på målsägandens verkställande kommittés förhandlingsgrupps webbplats: www.nationalopioidsettlement.com.