Opioiduppgörelsen: De hårdast drabbade samhällena kan se fonder så tidigt som i maj | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Opioiduppgörelsen: De hårdast drabbade samhällena kan se fonder så tidigt som i maj

Opioidepidemin har dödat hundratusentals människor och skadat en hel generation. Men nu finns det en strimma av goda nyheter för amerikanska samhällen som lamslogs av krisen som har klippt korta liv, slitit isär familjer och annars orsakat förödelse i årtionden: Hjälp är äntligen på väg.

En historisk uppgörelse för att bekämpa opioidkrisen

I juli 2021, i en uppgörelse som Washington Post kallade "den största civila åtgärden i USA:s historia", kom Johnson & Johnson (J&J) och de "stora tre" läkemedelsdistributörerna – AmerisourceBergen, Cardinal Health och McKesson – överens om att betala 26 miljarder dollar under flera år.

Nu har ett kritiskt landmärke nåtts i uppgörelsen. Advokat Troy Rafferty säger att medel kommer att börja flöda in i samhällen redan i maj 2022 – ett välkommet andrum för de miljontals ekonomiskt missgynnade familjer som har utstått ett otaligt lidande utan att det slutar i sikte.

"Detta är en enorm seger i ljuset av de otaliga dödsfallen och de miljarder som tappats från lokala ekonomier", säger Rafferty, vars företag Levin Papantonio Rafferty (LPR) var i spetsen för rättstvisterna som väckts av ett konsortium av advokatbyråer från hela USA "Den bästa nyheten är att dessa pengar är öronmärkta för behandling, utbildning och förebyggande - de kan bara användas för att bekämpa opioidkrisen. Förhoppningsvis kommer detta att återställa en viss normalitet för offren som tidigare inte har haft någon utväg.”

Teamet bakom bosättningen

LPR representerar 750 städer och län över hela landet. Senior partners Mike Papantonio och Troy Rafferty ledde McKesson-fallet och tog många av de avsättningar som var klara för rättegången. Peter Mougey var medledare i distributörsärendet och i den verkställande kommittén samtidigt som han tog fram över en miljard rader av ARCOS-data som spårade varje opioidpiller från tillverkaren till apotek runt om i landet.

En tredelad uppgörelse för att vända opioidepidemin på lång sikt

Medan de 26 miljarderna dollarn säkerligen kommer att hjälpa till att lindra den enorma bördan som har lagts på skattebetalare och samhällen, säger Mougey att monetär kompensation bara är en del av den tredelade uppgörelsen som förhoppningsvis kommer att visa sig vara en vändpunkt i opioidepidemin.

"Den andra spetsen är föreläggande för att säkerställa att detta inte kommer att hända igen," noterar han. "Förlikningen kräver också att de tre stora läkemedelsdistributörerna och Johnson & Johnson gör betydande förändringar i företagets praxis för att skydda konsumenternas hälsa och välfärd. Till exempel kommer ett nytt sofistikerat spårningssystem att reformera hur receptbelagda smärtstillande läkemedel distribueras."

Den tredje spetsen är det rikstäckande inköpet som skapas av uppgörelsen.

"Om du inför allvarliga restriktioner i ett samhälle, flyttar lagöverträdare helt enkelt sina verksamheter", säger Rafferty. "Till exempel, när Florida slog ner på opioider, ökade epidemin i Georgia när beroende individer korsade delstatsgränserna för att få sina piller. Att få alla stater och alla samhällen ombord skapade en verkligt rikstäckande lösning på en rikstäckande folkhälsokris.

"Detta tredelade tillvägagångssätt var avgörande," tillägger han. "Utan det hade det kanske varit mer av ett kortsiktigt plåster, och vi ville verkligen ha en långsiktig transformativ förändring."

En samarbetskamp vid frontlinjen

Uppgörelsen möjliggjordes delvis av åren av förespråkande av hela National Prescription Opiate Litigation Plaintiffs' Executive Committee (PEC) – ledd av Elizabeth Cabraser från Lieff Cabraser, Jayne Conroy från Simmons Hanly Conroy, Paul Geller från Robbins Geller, Peter Mougey av Levin Papantonio Rafferty, Joe Rice från Motley Rice, Jennifer Scullion från Seeger Weiss och Chris Seeger från Seeger Weiss – på uppdrag av sina mer än 3,300 XNUMX community-kunder. Detta team av advokater arbetade i över fyra år för att odla samarbetsrelationer med statsåklagaren.

"Slagsmål som dessa är riskabla och dyra, men en del av vårt jobb som konsumentadvokater är att lägga allt på spel för det amerikanska folket", säger Papantonio. "Att vinna det här fallet och ge människor som har misshandlats av läkemedelsindustrin i decennier ett visst mått av rättvisa krävde mycket innovation. Jag är exalterad över att se hur lärdomarna vi lärde till slut formar vår industris framtid.”

Mougey säger att samarbetsstycket var särskilt imponerande.

"Så många människor arbetade hårt och tog sig samman eftersom vi visste hur mycket det betydde", säger han. "Även om ingenting verkligen kan göra hela det som gick förlorat i det här landet, har vi åtminstone kunnat säkerställa att tusentals samhällen över hela landet har de verktyg de behöver för att förhindra att opioidepidemin tar fler liv.

"Jag är så tacksam över att ha varit inblandad i detta en gång i livet fall som säkerligen kommer att få stor inverkan på en av vår tids största sociala frågor," tillägger han.

Resurser tilldelade baserat på opioidepidemipåverkan

Bosättningen är den första i sitt slag som administrerar resurser direkt till statliga och lokala myndigheter specifikt för hjälpprogram för att hjälpa till med återuppbyggnaden efter förödelsen som orsakats av opioidepidemin. Medel kommer att fördelas baserat på befolkningen justerad för den proportionella andelen av effekten av opioidepidemin. Andelen av påverkan beräknas med hjälp av detaljerade och objektiva nationella data, inklusive mängden opioider som skickas till staten, antalet opioidrelaterade dödsfall som inträffade i staten och antalet personer som lider av opioidanvändningsstörning i staten .

"Det finns inget hörn av det här landet orört av opioidepidemin, men områden som Kentucky, Alabama och vårt hem i nordvästra Florida har drabbats oproportionerligt mycket", säger Rafferty. "De förtjänar särskilt rättvisa. Allt handlade om vinster med dessa läkemedelsföretag, och det är så bra att se att de hålls ansvariga på ett sätt som hjälper offren att åtminstone börja vända saker och ting.”

Understryker behovet av företagsansvar

Mougey uttrycker sin tacksamhet för de människor, företag och samhällen som var villiga att komma till bordet och få denna uppgörelse att genomföra. Han säger att det är olyckligt att andra företag – nämligen Walgreens, CVS och Walmart – fortsätter att föra rättstvister.

"Företagets sociala ansvar är en av de största framgångsfaktorerna på dagens marknad", tillägger han. "Medborgare tittar på. Särskilt ungdomar tittar på. När företag är villiga att göra rätt, vinner de i det långa loppet. Och i det här fallet vinner Amerikas lidande samhällen också.”

*****

Om Levin, Papantonio, Rafferty, Proctor, Buchanan, O'Brien, Barr, Mougey, PA

Levin Papantonio Rafferty Law Firm, som grundades i Pensacola, Florida, 1955, har fått ett rykte som en av de mest framgångsrika advokatbyråerna i landet. Advokatbyråns advokater hanterar stämningar i hela landet som involverar receptbelagda läkemedel, medicinsk utrustning, medicinsk felbehandling, bilolyckor och affärstvister. Levin Papantonio Rafferty har tjänat mer än 4 miljarder dollar i juryns domar och förlikningar, och tvistar mot några av de största företagen i världen. För att lära dig mer om Levin Papantonio Rafferty Law Firm, besök www.levinlaw.com.

Om Mike Papantonio

Mike Papantonio är senior partner hos advokatbyrån Levin Papantonio Rafferty. Han har fått ett flertal domar på flera miljoner dollar på uppdrag av offer för företagsbrott. Hans prisbelönta arbete med att hantera tusentals massskadeståndsärenden över hela landet har hjälpt till att göra Levin Papantonio Rafferty till en av de största kärandeadvokatbyråerna i landet.

Mr. Papantonio är en styrelsecertifierad civilrättegångsadvokat av Florida Bar och National Board of Trial Advocacy. Han är stipendiat i International Academy of Trial Lawyers och International Society of Barristers. Han är medlem i National Trial Lawyers (tidigare president), American Board of Trial Advocates, American Association for Justice, Southern Trial Lawyers Association och Florida Justice Association (där han satt i styrelsen i fem år) . Herr Papantonio är en av få levande advokater som tagits in i Trial Lawyer Hall of Fame. Han är listad i publikationerna Best Lawyers in America och Leading American Attorney.

Om Troy Rafferty

Troy Rafferty är senior partner på Levin Papantonio Rafferty. Han tvistar om massskadestånd, läkemedel och större personskador i hela landet.

Mr. Rafferty har utsetts att hantera några av landets största läkemedels- och massskademål. Han har utsetts att tjänstgöra i många kärandens styrkommittéer, inklusive den nationella Vioxx Litigation, som resulterade i en förlikning på 4.7 miljarder dollar, och den nationella Zyprexa Litigation, som resulterade i en förlikning på 700 miljoner dollar.

Mr. Rafferty var också en av de ledande advokaterna i den nationella Rezulin-processen. Han och hans partner fick en dom på 40 miljoner dollar för en kvinna som tog detta diabetesläkemedel. Mr. Rafferty har framgångsrikt prövat ett flertal komplexa läkemedelsfall i hela landet och fungerar för närvarande som kärandens samarbetsråd i National Prescription Opiate Litigation MDL.

Om Peter Mougey

Peter Mougey är senior partner och ordförande för Levin Papantonio Raffertys avdelning för värdepapper och affärstvister. Mougey har ägnat sin karriär åt att kämpa för individers rättigheter mot världens största företag. Mougey koncentrerar sin praxis inom områdena komplexa rättstvister, finansiella tjänster och värdepapperstvister och tvister om whistleblower eller qui tam. Mougey har representerat mer än 1,500 3,000 statliga, kommunala och institutionella enheter – såväl som suveräna stamnationer – i rättstvister och skiljeförfaranden runt om i världen. Dessutom har han representerat mer än XNUMX XNUMX enskilda bedrägerioffer i statliga och federala domstolar och skiljedomsrätter.

Senast, i National Prescription Opiate Litigation MDL, valdes han ut att fungera som medledare för distributörsärendet och tjänstgör i kärandens verkställande kommitté i vad som har kallats "det största och mest komplexa fallet i rättsvetenskapens historia" av Washington Post.

Mougey har varit både tidigare president och styrelseledamot för National Securities Bar, PIABA. För närvarande tjänstgör Mr. Mougey i PIABA Foundation och blev nyligen godkänd att tjänstgöra i FINRA:s nationella skiljedoms- och medlingskommitté (NAMC). Som ett erkännande för sitt långsiktiga och uthålliga engagemang för att främja investerarnas intressen, fick han PIABA Lifetime Distinguished Service Award från sina kamrater.