Teva betalar över 4 miljarder dollar till samhällen i väntande rikstäckande uppgörelse om opioid | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Teva kommer att betala över 4 miljarder dollar till samhällen i väntan på rikstäckande opioiduppgörelse

National Prescription Opiate Litigation Plaintiffs' Executive Committee bekräftade att de, tillsammans med arbetsgruppen av staternas åklagare, advokater för indianstammar och målsägandejurister som representerar stater och lokalsamhällen, har nått en principöverenskommelse med läkemedelstillverkaren Teva om de primära ekonomiska villkoren för en rikstäckande opioiduppgörelse. Detta avtal följer åratal av rättstvister som utnämner Teva som en svarande ansvarig för att underblåsa opioidepidemin i Amerika.

Som en del av avtalet för att lösa dessa krav kommer Teva att betala cirka 3.7 miljarder USD, vilket inkluderar cirka 650,000,000 3 13 USD i medel öronmärkta för redan avgjorda ärenden tillsammans med mer än 100,000,000 miljarder USD i ytterligare reduktionsmedel, jämnt fördelat över 1.2 år plus relevanta juridiska arvoden och kostnader över sex år. Dessutom kommer det att finnas cirka 10 XNUMX XNUMX $ för indianstammar. Teva kommer också att erbjuda en option på XNUMX miljarder dollar av sin generiska version av läkemedlet Narcan (naloxonhydroklorid-nässpray som används för att vända en opioidöverdos) över XNUMX år eller, i stället för produkten, en överenskommen kontantekvivalent.

Uttalande från National Prescription Opiat Litigation MDL-kärandes exekutivkommitté leder och förhandlingsteam av: Jayne Conroy från Simmons Hanly Conroy; Paul T. Farrell Jr. från Farrell & Fuller Law LLC; Joe Rice från Motley Rice LLC; Russell Budd från Baron & Budd, PC; Elizabeth Cabraser från Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, LLP; Paul Geller från Robbins Geller Rudman & Dowd LLP; Peter Mougey av Levin Papantonio Rafferty; Christopher Seeger från Seeger Weiss LLP; Hunter Shkolnik från Napoli Shkolnik PLLC; och Steven Skikos från Skikos, Crawford, Skikos & Joseph LLP:

"Dagens utveckling är ett direkt resultat av åratal av hårt arbete av samhällsledare, första responders och MDL-tvistteam som har ägnat sina ansträngningar åt att samla de resurser som krävs för att bekämpa opioidepidemin över hela landet i flera år framöver. Detta senaste steg kommer att ge ytterligare efterlängtat stöd till dem som står i frontlinjen i tusentals samhällen som kommer att dra stor nytta av tillströmningen av ekonomiska och medicinska resurser när de fortsätter sitt livräddande arbete. Även om denna uppgörelse kommer att lösa anspråk mot en svarande som anklagas för att ha underblåst denna epidemi i flera statliga och federala rättegångar över hela landet, kan avtalet endast träda i kraft med stöd av stater, underavdelningar och indianstammar. Vi uppmuntrar alla dessa grupper att skriva under på detta avtal så att dessa resurser kan komma i händerna på dem som behöver dem så snabbt som möjligt. Även om detta avtal är ett viktigt steg, inser vi också att detta ensamt inte kommer att sätta stopp för opioidepidemin. Vi kommer att fortsätta att arbeta för att hålla företag upp och ner i opioidförsörjningskedjan ansvariga."

Denna uppgörelse, som tillkännagavs i dag av Teva, är beroende av slutförandet av villkoren mellan arbetsgruppen och Teva. När dokumentationen är klar måste det rikstäckande avtalet antas av ett tillräckligt antal stater, underavdelningar och indianstammar i USA för att träda i kraft. Parterna förväntar sig att de kommer att ha dokumentationen för det rikstäckande förlikningsavtalet färdigställt inom de kommande veckorna, med den rikstäckande förlikningsprocessen för stater, underavdelningar och stammar att följa.

I likhet med bestämmelserna i den globala uppgörelsen med läkemedelsdistributörerna AmerisourceBergen, Cardinal Health och McKesson, kommer uppgörelsen att fördela resurser baserat på faktorer inklusive befolkning och proportionerlig andel av effekten av opioidepidemin, mätt med dödsfall i överdoser och diagnoser av störningar vid användning av opioid.

Dessa förlikningsnyheter kommer när federala tvister i flera distrikt och statliga tvister fortsätter i rättssalar runt om i landet mot andra företag i opioidförsörjningskedjan. Pågående rättstvister inkluderar den federala rättegången i Ohio som fann CVS, Walgreens och Walmart ansvariga för att underblåsa opioidkrisen i Lake County och Trumbull County, och nu väntar domarens beslut om värdet av de medel för att minska opioidepidemin som apotekskedjorna är skyldiga dessa samhällen. En annan rättegång i en federal domstol i San Francisco mot Walgreens väntar också på ett bänkbeslut. Teva och Allergan var åtalade i den rättegången fram till den 12 juli 2022, då parterna nådde ett förlikningsavtal på 58 miljoner dollar. Rättegången i delstaten New York räknar också med ett datum för minskning av rättegången i höst efter att en jury kommit fram till kärandenas fördel i december 2021. Teva och Anda är åtalade i det fallet.