Kan din Elmiron-medicin ha orsakat din makulopati? | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Kan din Elmiron-medicin ha orsakat din makulopati?

Många av de fyra till tolv miljoner människor som lider av interstitiell cystit (IC) (en smärtsam, kronisk blåssjukdom) har sökt lindring från sina symtom genom att ta det receptbelagda läkemedlet Elmiron - bara för att lära sig att läkemedlet har vissa biverkningar.

Till exempel rapporterade en studie att 97 procent av patienterna som tog Elmiron för IC upplevde alopeci (håravfall). Förlusten påverkade en enda punkt, och när drabbade patienter slutade ta läkemedlet var förlusten vanligtvis omvänd. Andra biverkningar av Elmiron inkluderar illamående, diarré, orolig mage, huvudvärk och utslag. Man skulle kunna beskriva dessa biverkningar som obekväma, men generellt mindre.

Av större oro är forskningsresultaten, inklusive en studie från 2018 som presenterades i oftalmologi, vilket indikerar att användning av Elmiron för IC kan skada användarnas ögon och leda till synförlust. Specifikt har drogen varit associerad med pigmentär makulopatieller makuladegeneration. Dr Nieraj Jain, från Emory Eye Center i Atlanta, noterade att sex patienter som hade konsumerat Elmiron under loppet av 15 år hade upplevt förändringar i gula fläcken. Hans rapport lyfte en röd flagga om de möjliga riskerna med att använda drogen.

Dessa fynd föranledde en studie 2019 där tre ögonläkare genomförde en granskning av Kaiser Permanente patienter i norra Kalifornien. Läkarna upptäckte att omkring 25 procent av patienterna som hade upplevt betydande exponering för Elmiron visade "definitiva tecken på ögonskada." Dessutom visade studien att graden av toxicitet ökade i takt med mängden Elmiron som patienterna hade konsumerat (11 procent för patienter som tog 500 till 1,000 42 gram och 1,500 procent för patienter som tog XNUMX XNUMX gram eller mer). Forskningen visade vidare att andra kända retinala tillstånd faktiskt kan vara artefakter av Elmirons toxicitet. Exempel på sådana tillstånd inkluderar åldersrelaterad makuladegeneration eller mönsterdystrofi.

Makulaskador orsakar allvarliga synproblem, eftersom gula fläcken är den centrala delen av näthinnan, vars hela funktion är att känna av ljus. Gula fläcken möjliggör klarhet och skarphet i ens syn. En skadad gula fläcken resulterar i att patienter kämpar för att läsa och anpassa sig till förändringar i ljusnivåer. I vissa fall leder sådan skada till delvis eller fullständig synförlust, blinda fläckar, suddig syn eller problem med att upptäcka färger eller fina detaljer.

Elmiron är ett receptbelagt oralt läkemedel (pentosanpolysulfatnatrium) tillverkat av Johnson & Johnsons dotterbolag Janssen Pharmaceuticals. Teva Pharmaceuticals utvecklade ursprungligen Elmiron, men det tillverkas och distribueras nu av Janssen.

Elmiron fortsätter att vara det enda läkemedlet som US Food and Drug Administration (FDA) har godkänt för att behandla IC, trots att tidiga kliniska prövningar har väckt tvivel om läkemedlets effekt.

Patienter som har drabbats av makuladegeneration efter att ha använt Elmiron har lämnat in stämningar för att få tillbaka skadestånd för sina skador. I december 2020, en multidistriktstvist (MDL-2973) etablerades under domare Brian R. Martinotti för att konsolidera rättegångarna i distriktet New Jersey i syfte att genomföra upptäckter och förhandlingar. Den 15 augusti 2022 pågick 1,740 XNUMX stämningar i MDL, enligt USA:s rättspanel för tvistemål i flera distrikt.

Vår advokatbyrå har utsetts till kärandenas verkställande kommitté för denna MDL. Det innebär att vi är direkt involverade i den nationella utredningen och upptäckten som förhoppningsvis kommer att resultera i ett positivt utfall för de individer som skadats av denna drog.