Hoppa till huvudinnehåll

New York Times kallar ut Abbot Labs för att undertrycka skandalen med skadlig pulverformig babyformel

Den här veckan publicerade New York Times en upplysande artikel, "Hur Abbott höll sjuka bebisar från att bli en skandal." Artikelns författare beskriver hur det multinationella företaget Abbott Laboratories och dess advokater har använt "bränd jords taktik" för att hålla förgiftningen av spädbarn som fått i sig företagets pulverformiga recept dold och ignorerad.

Enligt artikeln är advokatbyrån som representerar Abbott väl van vid att intensivt slåss med andra advokatbyråer som också representerar stora företag. Spelplanen har dock inte varit tillnärmelsevis lika jämn, i fall av stämningar som lämnats in efter att spädbarn som matats med Abbotts pulverformel utvecklat Cronobacter-infektioner (som kan orsaka hjärnhinneinflammation, allvarlig hjärnskada eller död). I dessa fall, säger NYT, "när Big Laws resurser och taktik används mot fattiga familjer och deras överväldigade advokater, tenderar resultaten att bli skeva."

Den "scored-earth-taktiken" som NYT beskriver är besläktad med en militär strategi som syftar till att förstöra allt och allt som kan vara användbart för fienden. Med Abbotts tidigare ärenden för spädbarnsmjölksersättning, "använder företagets advokatbyrå sin behärskning av rättssystemet för att mala ner - och i vissa fall attackera - målsägande som har begränsade pengar och tid på sina händer", rapporterar New York Times.

"Tråkigt nog överraskade inte Abbotts och dess advokaters agerande som beskrivs i den här artikeln oss", säger Andy Childers, en LPR-advokat som har utsetts till Co-Lead Counsel i den nyligen etablerade multidistrict litigation (MDL) nr 3026. Detta nya MDL inkluderar och konsoliderar stämningar mot Abbott för prematura spädbarn som utvecklat nekrotiserande enterokolit (NEC) efter att ha konsumerat Abbotts komjölkbaserade modersmjölksersättning och förstärkningsmedel. Dessa skiljer sig från stämningsansökan om spädbarnsmjölksersättning i NYT-artikeln, men de uppmanar fortfarande till samma åtgärd:

"Vi visste exakt vem vi skulle ha att göra med när vi startade denna MDL, och vi är inte skrämda. Vi kommer att kämpa men det behövs för att säkerställa att Abbott hålls ansvarig för de förödande skador som dess produkter har orsakat våra kunder och deras familjer, säger Childers.