Inledande argument gavs under första veckan av New Mexico opioidprövning | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Inledande argument gavs under första veckan av New Mexico Opioid Trial

Inledande argument gavs tidigare denna vecka (6 september 2022) i rättegången för delstaten New Mexicos opioidfall mot Walgreens, Walmart och Kroger. De tre apoteksjättarna står anklagade för att vårdslöst dispensera opioider och därigenom underlätta statens opioidkris. Tillsammans är de tilltalade ansvariga för mer än 50 % av opioidpillren i New Mexico, enligt New Mexicos åklagare Hector Balderas, som inledde rättegången.

Balderas rapporterade till domare Francis Mathew att New Mexico har drabbats av överdosdöd per capita som överstiger siffrorna i West Virginia från 2000 till 2010.

Målsägandens advokat Dan Alberstone från Baron & Budd PC talade efter Baldera och kallade ut apoteken för ambivalenta verksamheter där butikschefers drivkraft för vinst stred mot apotekarnas skyldighet att lösa och rapportera röda flaggor i recept.

Levin Papantonio Rafferty advokat Jeff Gaddy talade om en annan sakfråga: hur de tre åtalade inte bara dispenserade opioider utan också distribuerade dem. Gaddy berättade för domare Mathew att mindre än 60 % av apotekarna fyllde i sina checklistor med röd flagg för receptbelagda fyllningar. Enligt Gaddy implementerade Walmarts femtio butiker i New Mexico en "cut and ship"-policy för misstänkta beställningar. Detta innebar att de skulle trimma storleken på beställningen men delvis fylla den. Han uppgav vidare att efterlevnadsanställda stängdes ner när de bad om bättre övervakning av misstänkta order.

Walmart misslyckades med att uppfylla en uppgörelse som de hade nått med DEA 2011 genom att implementera en policy för att flagga beställningar med mer än tre standardavvikelser från genomsnittet – vilket i praktiken minskade mer än 99.97 % av beställningarna, sa Gaddy. Han tillade att företaget också misslyckades med att inkludera "vanliga tecken på avledning" som beskrivs i DEA-uppgörelsen i apotekets driftmanual, enligt ett e-postmeddelande från en chef från 2011. Enligt Gaddy fick farmaceuter inte veta att de hade möjlighet att vägra recept. I ett e-postmeddelande från 2015 skrev en farmaceut: "Vi var rädda för att få sparken för att vi vägrade fylla."

Gaddy pekade på ett annat e-postmeddelande från 2015 som "sammanfattar" Walmarts "hårda" natur. I e-postmeddelandet svarade företagets efterlevnadsmedarbetare Brad Nelson på en begäran om insikter i data som genererats från pappersarbetet för vägran att fylla i som krävs enligt avtalsavtalet genom att säga: "MOA...upphör om 30 dagar...Vi har inte investerat en stor ansträngning för att göra analys av data."

När det gäller Kroger sa Gaddy att stormarknadsserien har tjugofyra butiker i New Mexico, som är märkta som Smiths. Företaget distribuerade läkemedel från centra som heter Peyton's utanför staten. Gaddy informerade domaren om att ett DEA-avtal från 2005 gav företaget besked om att implementera ett "omfattande regleringsprogram."

Företaget sanktionerades av domaren för att inte lämna över en revision utförd av tredje parts leverantör BuzzeoPDMA, enligt kärandena. Innan de öppnade uttalanden hörde domaren argumentet om att ompröva sanktionen, men det tidigare beslutet står fast. Gaddy tolkade detta beslut som att det ur ett juridiskt perspektiv fastställde att Krogers regleringsprogram var undermåliga fram till datumet för Buzzeos rapport (12 mars 2013). Kroger arbetade med att utveckla ett program för misstänkt orderövervakning i 18 månader efter Buzzeos rapport. Programmet lanserades så småningom i augusti 2014 men användes i bara två månader eftersom det enda läkemedlet Kroger självdistribuerade (hydrokodon) omklassificerades till ett strängare schema som Kroger inte hade licens för. Som sådan flyttades distributionen till en nationell distributör.

Gaddy beskrev Krogers dispenseringsarm som reflekterande ett "systemiskt problem med brist på träning." Inte bara var farmaceuter obekanta med DEA-bestämmelserna, utan de var också okunniga om nyckeltermerna, sa Gaddy.

Staten New Mexico representeras av Dan Alberstone och Mark Pifko från Baron & Budd PC; Jeff Gaddy från Levin Papantonio Rafferty; Anthony Majestro från Powell & Majestro PLLC; och Luis Robles från Robles Rael Anaya.

Lag 360 rapporterade om de inledande Kärandenas inledande argument