Riskerna med överkoncentration i Marijuana Pot Stocks

Riskerna med överkoncentration i pottaktier

Investeringshistoriens annaler är lätt späckade med berättelser om vanliga människor som tjänade sina miljoner på att koncentrera sina innehav till ett enda företag – Microsoft, Sears, Facebook och andra. Dessa framgångshistorier är dock undantaget, inte normen.

När pensionsboet ägget står på spel, risken för överkoncentration i varje enskilt företags aktie, bransch eller sektor är en fara som alla investerare bör ta på allvar – liksom deras mäklare. Tyvärr sviker rådgivare och mäklare ibland sina investerarkunder i detta avseende. Denna form av misstag kan bero på en mäklares slarv, avsiktligt bedrägeri, försumlig hantering eller felbehandling.

Vad är överkoncentration?

Överkoncentration uppstår när för mycket av en investerares pengar hålls i antingen en eller för få aktier. En mäklare som bygger portföljer kring en enda aktie försätter investerare i en utsatt situation. När företaget, produkten eller sektorn minskar, följer ofta betydande ekonomiska förluster.

Mäklare är skyldiga sina investerare att se till att deras portföljer innehåller investeringar i en mängd olika produkter inom olika tillgångsklasser och branscher. Denna diversifiering bör också överensstämma med investerarens investeringsmål och finansiella omständigheter.

Du har nu möjlighet Regel 2111 från Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). fastställer mäklares och investeringsrådgivares ansvar att hantera sina kunder rättvist genom att respektera principerna om lämplighet på rimlig grund, kundspecifik lämplighet och kvantitativ lämplighet. Vissa mäklare misslyckas i denna egenskap och rekommenderar att en investerare placerar en oproportionerligt stor mängd av investerarens tillgångar i en enda aktie, industri eller sektor.

När sådana investeringar slår tillbaka är det investerarna som förlorar.

Vi kommer att fokusera här på två områden där vi ser överkoncentration som ett särskilt anmärkningsvärt problem: pottaktier och enbörshandlade fonder (ETF).

Grytlager

Cannabisaktier är ett lysande exempel på en marknadssektor som på senare tid har lockat till överkoncentration, med investerare som jagar svårfångade, höga avkastningar från en begynnande industri. För vissa, att lägga alla sina ägg i den framväxande marijuanaindustrins korg lovar hög avkastning på investeringen, särskilt med tanke på pottens ändrade juridiska status.

Global Cannabis Aktieindex, som har 26 namn, har dock varit på en stadig nedåtgående spiral i år. Den 30 september hade indexet 65.7 % 2022, enligt Nya Cannabis Ventures. Från och med detta datum hade det starkaste av de 26 namnen i Global Cannabis Index presterat enligt följande:

  1. Innovativa industrifastigheter: Ned 66.3 % hittills
  2. Chicago Atlantic Real Estate Finance: Ned 13.5 % hittills
  3. Cronos Group: Ned 28.1 % hittills
  4. Vändpunktsvarumärken: Ned 43.8 % hittills

New Cannabis Ventures rapporterade också årets resultat för indexets fyra svagaste namn:

  1. Leafly: Ned 93.2 % hittills i år
  2. Ayr Wellness: Ned 84.4 % hittills i år
  3. Hydrofarm: Ned 93.2 % hittills i år
  4. Trulieve: Ned 67.3 % hittills i år

Den 6 oktober 2022 ökade cannabisaktier som Tilray Brands och Canopy Growth, enligt CNBC. Uppgången följde president Bidens tillkännagivande av marijuana förlåts. Men "Bidens drag förändrar inte affärsutsikterna för företagsbaserad marijuana i USA." rapporterade nyhetsbyrån.

Single-Stock Exchange-Traded Funds (ETF)

Juli 2022 markerade introduktionen av de första enstocks-ETF:erna. Med dessa investeringar spelar handlare stort på enskilda aktier. Enstocks-ETF:er är ETF:er med hävstång. Deras resultat är knutet till en enskild akties dagliga avkastning. De är inte långsiktiga investeringar – och de är riskfyllda. I en intervju med Nerd Plånbok, Frank Pare, tidigare president för Ekonomisk Planeringsförening, varnar för att "... saker kan gå fel riktigt snabbt [med enstocks-ETF]" och att chanserna är goda att fondernas avgifter kommer att "urholka all positiv avkastning."

Enstocks-ETF:er passar inte den genomsnittliga investeraren, särskilt de med låg risktolerans. När dessa fonder lanserades i juli US Securities and Exchange Commission (SEC) skrev oro för investerare på byråns webbplats.

"Den dagliga ombalanseringen och effekterna av kompoundering kan göra att avkastningen avviker ganska kraftigt från prestandan för den, i det här fallet, en underliggande aktien, speciellt om dessa produkter hålls över flera dagar eller mer", säger SEC-kommissionär Caroline Crenshaw.

"På grund av egenskaperna hos dessa produkter och deras förknippade risker," tillade Crenshaw, "skulle det sannolikt vara utmanande för en investeringsprofessionell att rekommendera en sådan produkt till en privat investerare samtidigt som han eller hon respekterar hans eller hennes förtroendeförpliktelser eller skyldigheter enligt förordningens bästa intresse. .”

Vikten av att diversifiera en investeringsportfölj

Både FINRA och Securities Exchange Commission ser tilldelning och diversifiering som viktiga delar i en sund portfölj, enligt Patrick Barrett, från Levin Papantonio Raffertys Securities and Business Litigation.

"Forskning indikerar att tillgångsallokering driver mer än 90% av en investeringsportföljs resultat," sa Barrett. Han förklarade vidare att olika tillgångsklasser uppvisar olika beteenden.

"När obligationer går ner går aktier vanligtvis upp," sa Barrett och tillade att olika tillgångstyper (aktier, obligationer och kontanter), såväl som en mängd olika industrisektorer medicin, teknik och energi) utgör en balanserad investeringsportfölj. . "I likhet med tillgångsklasser håller investeringar i olika industrisektorer portföljen balanserad eftersom olika sektorer inte påverkas av samma faktorer," sa Barrett. "De rör sig inte upp och ner samtidigt."

Investerare kan minska riskerna utan att offra avkastningen när de inkluderar varje branschsektor i sina portföljer, förklarade Barrett.

Värdepappersbedrägeri och skiljedomsadvokater

Diversifiering av fonder är en av de grundläggande principerna för investeringar – och alla mäklare eller finansiell rådgivare borde veta detta.

Registrerade mäklare och finansiella rådgivare har en skyldighet att informera sig om nyckelfakta om sina investerare – deras ålder, investeringsrisktolerans och finansiella status – när de gör investeringsrekommendationer. Dessutom har dessa yrkesmän en skyldighet att ge sina investerarkunder den information som krävs för att fatta välgrundade beslut.

Investerare bör veta att de har rättigheter när deras finansiella experter eller mäklare-handlare är bedrägliga eller försumliga med att rekommendera eller allokera en överkoncentration av tillgångar som inte matchar investerarnas investeringsmål, inkomstnivå, finansiella skyldigheter och/eller andra faktorer.

En investerare som upptäcker att de har lidit ekonomiska förluster i en sådan situation kan kontakta en värdepappersbedrägeri- och skiljedomsadvokat som kan arbeta för att hålla mäklaren eller deras mäklarfirma ansvarig för dessa förluster.