Domstolen förnekar summarisk dom i PFAS vattenföroreningsärende

Domstolen avslår 3M:s yrkande om summarisk dom i målet Middlesex Water Company

 
Levin Papantonio Rafferty (LPR) Advokatbyrå meddelade att en federal domare i New Jersey har avslagit 3M Co.:s yrkande om summarisk dom i ett vattenföroreningsärende inlämnat av Middlesex Water Co. (Middlesex Water Company v. 3M Company Mål nr 2:18-cv-15366).

USA:s distriktsdomare Evelyn Padin's Order noterar ytterligare en stor vinst i LPR:s ansträngningar att hålla företag ansvariga för att förorena vattenförsörjningen med eviga kemikalier – närmare bestämt perfluoroktansyra (PFOA) och perfluoroktansulfonsyra (PFOS).

Middlesex Waters påstående hävdar att 3M var försumlig när det gällde att smutskasta den offentliga vattenförsörjningen, men det multinationella konglomeratet hade ett hopp om att det skulle kunna tappa rättegången och undvika en rättegång.

"3M trodde felaktigt att såvida inte Middlesex kunde bevisa exakt var, när och vilken 3M PFAS-produkt som var ansvarig för kontamineringen, så kunde de gå därifrån fritt", förklarade LPR Shareholder Ned McWilliams, en av advokaterna som representerar målsägande Middlesex Water Co. "Tyvärr för 3M presenterade vi överväldigande bevis för att 3M var den mest sannolika källan."

Domare Padin tog upp tvisten om huruvida PFOA och PFOS i Middlesex Waters brunnar tillverkades och distribuerades av 3M, och skrev att den närmaste orsaken kunde fastställas "baserat på en handfull fakta i protokollet."

PFAS är skadliga och de finns överallt

PFAS är erkända humana cancerframkallande ämnen som kommer in i vattenförsörjningen främst genom utsläpp av industriavfall. Exponering kan orsaka flera typer av cancer och andra sjukdomar. I juni 2022, USA Environmental Protection Agency (EPA) utfärdade hälsorådgivningar för dricksvatten för PFOA och PFAS och varnade för att negativa hälsoeffekter kan uppstå från PFOA- eller PFOS-koncentrationer i vatten som är nära noll – nivåer så små att EPA inte ens kan upptäcka dem.

Dessa ämnen finns praktiskt taget överallt i miljön, tack vare deras omfattande användning under flera decennier. En rapport från miljöarbetsgruppen från juni 2017 avslöjade att vattenförsörjningen i 27 stater över hela landet hade förorenats av dessa skadliga kemikalier.

Halveringstiden för PFAS har uppskattats till 10,000 1 år, vilket innebär att kemikalierna i förorenat vatten skulle kvarstå i mer än XNUMX miljon år. Denna uthållighet har gett dessa ämnen namnet "för evigt kemikalier."

Samhällen som drabbats av PFAS-kontamination från vattenförsörjning har begränsade möjligheter att ta bort kemikalierna – som alla är kostsamma. LPR-partners Wes Bowden och Ned McWilliams arbetar med offentliga och privata energibolag för att få tillbaka dessa enorma kostnader. Svarande inkluderar PFAS-tillverkare samt företag som använder sådana kemikalier i sina tillverkningsprocesser eller färdiga produkter. LPR representerar också individer som utstod exponering för PFAS och utvecklade testikelcancer, njurcancer, prostatacancer och ulcerös kolit.

Om Levin Papantonio Rafferty

Levin Papantonio Rafferty har representerat skadade människor över hela världen sedan 1955. Advokatfirman har vunnit nationellt erkännande som en av de mest framgångsrika personskadeföretagen i världen och har varit med på CNN, NBC, ABC, CBS och Fox, samt The Wall Street Journal, The New York Times, Time Magazine, Forbes och National Law Journal.

Levin Papantonio Raffertys advokater hanterar stämningar i hela landet som involverar receptbelagda läkemedel, medicinsk utrustning, medicinsk felbehandling, bilolyckor och affärstvister. Levin Papantonio Rafferty har tjänat mer än 30 miljarder dollar i juryns domar och förlikningar, och tvistar mot några av de största företagen i världen.

För frågor om byråns juridiska praxis, ring (+ 800) 277-1193 XNUMX XNUMX.

För att boka en intervju med Ned McWilliams eller Wes Bowden, kontakta Sara Stephens på sstephens@levinlaw.com eller via telefon på 281-744-6560.