Hoppa till huvudinnehåll

Paraquat: Farmer Destroyer förklädd som herbicid

I två decennier har forskare studerat effekterna av parakvat exponering på människor. Från en studie till nästa har dessa forskare dragit slutsatsen att sådan exponering ger en person större risk att utveckla Parkinsons sjukdom. Det är förödande nyheter för bönder som regelbundet använder denna populära herbicid och utsätter sig för långvarig exponering för dess farliga egenskaper.

Tyvärr släpar USA efter resten av världen i sin uppskattning av farorna med Paraquat. Mer än 70 länder över hela världen har redan förbjudit herbiciden. Samtidigt fortsätter amerikanska bönder att utsättas för betydande hälsorisker, många omedvetet, bara så att de kan sätta mat på familjens bord.

Brist på utbildning om riskerna sätter jordbrukare i fara

Paraquat är en herbicid med begränsad användning, vilket betyder att sedan 1978 krävdes en licens för att köpa produkten. På senare tid har endast certifierade applikatorer, individer som har genomfört en Miljöskyddsbyrån (EPA) -godkänt utbildningsprogram, kan blanda, ladda eller applicera denna produkt. Fortfarande har herbiciden hanterats av bönder och lantarbetare i över fem decennier och finns kvar på marknaden i USA

För LaRuby maj, Av rådgivare vid Levin Papantonio Rafferty (LPR) som har utsetts till Paraquat multidistrict litigation (MDL) ledarskapsgrupp, detta är den altruistiska motivationen för advokater som tar Paraquat-mål. "Den här produkten är fortfarande laglig i USA idag," sa hon. "Att kunna utbilda människor som fortfarande kan använda det - förutom att identifiera målsägande som utvecklat Parkinsons - är verkligen motivationen att komma in i Paraquat-utrymmet." Detta innebär att spendera tid med dessa individer och hjälpa dem att förstå vad exponering egentligen betyder.

May har i sina samtal med bönder lärt sig mycket om hur de tänker och hur deras perspektiv ledde till sjukdomsframkallande exponeringar för denna skadliga ogräsmedel. Vid tidpunkten för användningen var många av bönderna hon träffade inte bekymrade över exponering. "Bönderna var bönder som arbetade för att försörja sina familjer," sa May. "Deras oro för Paraquat handlade mindre om farorna med exponering och mer om effektiviteten och kostnaden för produkten. De ville inte vara slösaktiga.”

Många av bönderna bar skyddsutrustning som ett resultat av att de såg dödskallarna och korsbenen på etiketten, men de hade det inte på sig eftersom de trodde att det här skulle döda dem om det kom på deras hud. De trodde att om de drack det kanske det skulle döda dem. Men de trodde inte att om de fick lite på huden att det potentiellt skulle orsaka Parkinsons. De tänkte helt enkelt inte så, och tillverkaren gav dem aldrig valet att bestämma.”

Det handlar inte bara om att identifiera potentiella käranden

LPR-advokaten Sarah Doles, som har tilldelats rollerna som co-lead och även sambandsrådgivare i MDL, håller med om att det är lika viktigt att utbilda bondesamhällen om farorna med paraquatexponering som att identifiera potentiella målsägande som redan har utvecklat Parkinsons.

"Jag känner att vi saknar många latinamerikanska arbetare," sa Doles. "Jag tror att bara gå in i några av dessa svarta och bruna gemenskaper – även om de inte är bekväma med att registrera sig för ett ärende, eller om de inte är bekväma eftersom de inte har juridisk status – bara att göra dem medvetna om att detta är mycket farligt arbete är viktigt för oss.”

Detta har varit ett kritiskt fokusområde för maj. Advokaten är tacksam för att LPR stöder henne i att gå in i underrepresenterade befolkningar även inom bondesamhället – svarta bönder, till exempel – och arbeta med 2020 Bondekooperativ och St. Helena Cattle Company för att sprida budskapet om riskerna med Paraquat.

Försvagad av Parkinsons

"Parkinsons är en hemsk sjukdom", kommenterade May.

Hon tillade att LPR representerar cancerpatienter och de med andra sjukdomar, men att Parkinsons är unikt genom att det inte förkortar ditt liv, utan det försvagar sättet du lever det på.

"Många av människorna vi representerar drev jordbruk som en del av sin försörjning och tillhandahåller produkter som vi andra använder," sa May. "De var bönder som försökte mata sina familjer, försökte mata andra människor och att bli utsatta för Paraquat som orsakar Parkinsons är så orättvist."

Även Doles har själv sett de brutala effekterna av Parkinsons sjukdom. Det är svårt att se, särskilt som patienterna tappar motoriken. "Generellt, för det mesta, är deras kognitiva färdigheter fortfarande mycket skarpa," förklarade Doles, "så att de vet exakt vad som händer med dem. De är väl medvetna om sin oförmåga att kommunicera.”

I slutändan blir alla Parkinsonspatienter oförmögna att ta hand om sig själva. De kommer att behöva vård, och det kan inte antas att denna vård kommer från en make, partner eller familjemedlem. "Alla är inte byggda för att vara vårdgivare, och det är okej," sa Doles. I dessa fall kommer patienten att behöva professionell vård under resten av sitt liv.

Rätt saker för att representera Paraquat-kunder

Naturen hos Parkinsons sjukdom och de människor som utvecklar den från exponering för paraquat utgör unika utmaningar för dessa fall.

Kommunikationsstrider

Till att börja med kan sjukdomen i sig göra att många klienter kämpar för att kommunicera muntligt eller skriftligt. "Advokaterna och personalen som arbetar med dessa fall måste vara bekväma med att försöka kommunicera med klienter som är svåra att förstå och kanske bara kan prata under en kort period åt gången," föreslog Doles.

Insamling av bevis

För det andra kan exponering gå tillbaka årtionden, vilket gör att förbereda ärenden särskilt arbetsintensivt. Enligt Doles är det oerhört viktigt att hjälpa klienten att återge typ och frekvens av exponering. Vanligtvis kan denna information inte erhållas på samma sätt som andra typer av dokumentation, såsom apoteksjournaler, kan återställas. Därmed inte sagt att potentiella kunder utan dokumentation borde vara ur drift. Det blir dock avgörande att klienten kan säga att de sprejat Paraquat med en viss frekvens och förklara hur de sprayade det, var de sprayade det, vilka grödor eller områden de sprejade, hur de vet att det var Paraquat och var de köpte det. eller skaffat Paraquat. Rådgivarens förmåga att hjälpa klienten att förmedla sin berättelse är avgörande.

"På något sätt i massskadestånd tappade vi konceptet att en målsägande som vittnar om att han eller hon använde en viss produkt är bevis," anmärkte Doles. "På något sätt har vi låtit de åtalade köra över oss och säga: 'Du har inga bevis för det.' Tja, målsäganden sa det, och det är bevis.”

Kunskaper om jordbruk

Doles understryker också värdet av att advokater har en gedigen förståelse för jordbruksmetoder för att framgångsrikt representera kunder i dessa fall.

Råd för att ta Paraquat fall

Förutom att ha "rätt saker" finns det saker som advokater kan göra för att förbättra sina framgångar med Paraquat-ärenden, till att börja med att utbilda sig själva. "Lär dig så mycket du kan om den aktuella statusen för vetenskapen relaterad till det här fallet," sa Doles och antydde att Mass Torts Made Perfect-sessionen på Paraquat är en utmärkt källa till denna information.

Advokater bör också fastställa sin tröskel och tolerans för avgång innan de undertecknar några fall. "Andra advokater kan säga till dig att de kan skriva under ett ärende för halva kostnaden, men andra kriterier används sannolikt som du inte är medveten om," varnade hon.

Slutligen uppmanar Doles advokater att se till att de förstår vilka ärenden de undertecknar och har en plan för att utreda dem inom den begränsade tid som lagen tillåter. "Till exempel har ledarskapet vidhållit under hela rättstvisten att endast mål som involverar direkt exponering för Paraquat ska lämnas in," sa Doles.

MDL-testdatum är satt till juli 2023

MDL 3004 tilldelas den ärade Nancy J. Rosenstengel, chefsdomare vid USA:s distriktsdomstol för södra distriktet i Illinois. Den 26 augusti 2022 hade antalet fall nått 1,851 XNUMX.

Doles sa att experter kommer att avslöjas i MDL i oktober. Rättegångsdatumet för MDL är satt till juli 2023 och kommer att följa efter rättegångsdatumet för JCCP i delstatsdomstolen i Kalifornien i juni 2023. Som medledare är Doles ansvarig för att samordna alla förhandsförfaranden på uppdrag av alla kärande. Som sambandsbiträde är hon den primära kontakten mellan domstolen och alla målsägande.

"Efter över ett år av att arbeta mestadels bakom kulisserna ser vi fram emot att fakta och vetenskap kommer fram och dela berättelserna om dessa målsägande," sa Doles.

Fall av parakvat kan visa sig vara utmanande eftersom många bönder inte för många register, vilket gör det svårt att visa att exponeringen var för Paraquat. "Men de är värda det. De är så värda det”, sa May, ”i termer av skadan de lider och skadan de kommer att lida av, och att hålla dessa människor till svars som visste att Paraquat kunde göra precis vad Paraquat gjorde. Dessa fall är värda det."

Denna artikel uppträdde ursprungligen i MTMP Magazine, Fall 2022.