Walmarts uppgörelse på 3.1 miljarder dollar, tillsammans med dem från CVS och Walgreens, kommer att finansiera "påtaglig, positiv förändring" i opioiddrabbade samhällen | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Walmarts uppgörelse på 3.1 miljarder dollar, tillsammans med dem från CVS och Walgreens, kommer att finansiera "påtaglig, positiv förändring" i opioiddrabbade samhällen

Advokatfirman Levin Papantonio Rafferty (LPR) tillkännagav att Walmart har gått med på att betala 3.1 miljarder dollar för att avgöra nationella opioidprocesser, vilket ger den totala uppgörelsen från nationella apoteksföretag (inklusive CVS och CVS) Walgreens) till 13.8 miljarder dollar. Avtalen markerar en stor seger i LPR:s pågående kamp för att hålla företag ansvariga för sina roller i nationell opioidkris.

LPR-advokat Peter Mougey, som tjänstgjorde som medlem av det av domstol utsedda lednings- och förhandlingsteamet i National Prescription Opiate Litigation multidistrict litigation (MDL), förklarade betydelsen av apotekens avtal.

"Tre av de största apoteken i landet valde vinster snarare än att uppfylla sina skyldigheter enligt både statlig och federal lag för att följa varningar med röd flagg", sa Mougey. "Som ett resultat av ansträngningarna från kärandens verkställande kommitté, inklusive LPR-advokater, kommer betydande dollar snart att flöda tillbaka till våra samhällen för att ta itu med opioidepidemin på lokal nivå."

Utöver den just tillkännagivna Walmart-uppgörelsen, tidigare denna månad, tillkännagav Walgreen och CVS vardera ett avtal om att betala över 5 miljarder USD. LPR-advokater Jeff Gaddy, Sida Poerschkeoch Laura Dunning arbetat med Mougey i den år långa insatsen mot Walmart, Walgreens, CVS och de andra medlemmarna i opioiddistributionskedjan.

Elmiron rättegång

"Efter flera försök tvingades dessa apotek komma till insikten att de var en betydande del av problemet och behövde bidra till landets läkningsprocess", tillade Mougey. "Interna företagsdokument berättade ofta historien", sa Mougey, "inklusive ett e-postmeddelande från en Walgreens-chef som medgav att Walgreens system "möjliggjorde den skenande tillväxten ... av produkter som Oxycodone."

Förlikningsavtalen syftar till att lösa tusentals statliga och lokala rättegångar som anklagar apotekskedjorna för att ha misshandlat opioidsmärtstillande medel, och på så sätt smörja hjulen på den förödande pandemin som slet genom hela landet. Utöver apoteksuppgörelserna tillkännagav läkemedelsföretagen Teva Pharmaceuticals i juli 2022 sitt avtal om att betala 4.25 miljarder dollar, och Allergan träffade ett avtal om att betala 2.37 miljarder dollar för att lösa nationella opioidfall, The New York Times rapporteras.

Med dagens tillkännagivna överenskommelse från Walmart har det totala beloppet av förlikningar i denna fas av opioidtvister nått mer än 20 miljarder dollar med en total återvinning på nästan 60 miljarder dollar. Återhämtningen har varit en stor insats hos Levin Papantonio Rafferty och kärandens verkställande kommitté.

Vad betyder opioidapotek för "Person on the Street?"

Den föreslagna uppgörelsen sätter i växeln en komplex uppsättning mekanismer för att få medel där de behöver vara. Med tanke på att nästan 650,000 XNUMX dödsfall i överdoser har tillskrivits opioidkrisen, är många amerikanska samhällen i desperat behov av ekonomisk hjälp. Samhällen över hela landet har direkt känt effekterna av landets opioidkris och har ett stort intresse för vad en uppgörelse som denna innebär.

"Walgreens, CVS och Walmart har kommit överens om att betala nästan 15 miljarder dollar," sa Mougey. "Intäkterna från förlikningen kommer att gå direkt till samhällen över hela landet som är öronmärkta för att stävja epidemin och utbilda barn att piller är lika farliga som heroin."

Walmart tillkännagav förlikningsavtalet med försäkran om att samhällen kommer att få förlikningsbetalningar från rabattjätten snabbare (nästan omedelbart) än de från andra apotek. Enligt villkoren i de andra stora apotekens föreslagna avtal, som tillkännagavs tidigare denna månad, skulle CVS betala 5 miljarder dollar över 10 år och Walgreens skulle betala 5.7 miljarder dollar under 15 år.

Ledarskap uppmuntrar stater, lokala myndigheter och stammar att delta

Vid denna tidpunkt är det upp till enskilda stater, lokala myndigheter och stammar att bestämma om de kommer att välja att delta i uppgörelsen. Mougey och andra medlemmar av det domstolsutnämnda ledarskapet och förhandlingsteamet i National Prescription Opiat Litigation MDL uppmuntrar starkt dessa enheter att gå vidare med avtalen.

Följande är ett uttalande som utfärdades i början av november på uppdrag av ledar- och förhandlingsteamet (Jayne Conroy från Simmons Hanly Conroy; Paul T. Farrell Jr. från Farrell & Fuller Law LLC; Joe Rice från Motley Rice LLC; Russell Budd från Baron & Budd, PC; Elizabeth Cabraser från Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, LLP; Paul Geller från Robbins Geller Rudman & Dowd LLP; Peter Mougey från Levin Papantonio Rafferty; Christopher Seeger från Seeger Weiss LLP; Hunter Shkolnik från Napoli Shkolnik PLLC; och Steven Skikos från Skikos, Crawford, Skikos & Joseph LLP):

"Dessa landmärken i principöverenskommelser som nåtts med CVS, Walgreens och Walmart är ett viktigt steg i våra ansträngningar att hålla apoteksantalade ansvariga för sin roll i opioidepidemin som fortsätter att ödelägga enskilda liv, såväl som hela städer och delstater.

"När dessa avtal har genomförts kommer dessa att vara de första resolutionerna som nåtts med apotekskedjor och kommer att utrusta samhällen över hela landet med de välbehövliga verktygen för att slå tillbaka mot denna epidemi och åstadkomma påtaglig, positiv förändring," sa Mougey. "Förutom betalningar på sammanlagt miljarder dollar har dessa företag åtagit sig att göra betydande förbättringar av sina utskänkningsmetoder för att hjälpa till att minska missbruket framåt."

"Tillsammans med justitieministerns arbetsgrupper med vilka vi fortsätter att ta itu med den här krisen, uppmuntrar vi alla stater, underavdelningar och indianstammar att ansluta sig till oss när denna överenskommelse och allokeringsprocess har slutförts för att påskynda processen att tillhandahålla dessa livräddande resurser där de behövs som mest.

"Medan våra ansträngningar hittills har erhållit cirka 25 miljarder dollar för samhällen över hela landet, är vårt arbete långt ifrån avslutat. Tillsammans med samhällsledare, första responders och andra i frontlinjen av denna kris kommer vi att fortsätta att arbeta för att hålla alla ansvariga för denna epidemi fullt ansvariga och få ett visst mått av rättvisa för dess katastrofala effekter.”

Om Peter Mougey

Mougey har varit starkt involverad i rättstvister kring landets opioidkris. Han valdes ut att fungera som Co-Lead för opioidkrisens distributörs- och apoteksärenden och tjänstgör i kärandens verkställande kommitté i rättstvister som Washington Post kallade "det största och mest komplexa fallet i rättsvetenskapens historia." Mougey krediterades nyligen som en av de viktigaste förhandlarna i $ 26 miljarder bosättning med opioidtillverkaren Johnson & Johnson (J&J) och läkemedelsdistributörerna "Big Three" AmerisourceBergen, Cardinal Health och McKesson.

Om Levin Papantonio Rafferty

Advokatbyrån Levin Papantonio Rafferty har representerat skadade människor över hela världen sedan 1955. Firman har fått nationellt erkännande som en av de mest framgångsrika personskadebyråerna i världen och har varit med på CNN, NBC, ABC, CBS och Fox , såväl som The Wall Street Journal, The New York Times, Time Magazine, Forbes och National Law Journal.

Levin Papantonio Raffertys advokater hanterar stämningar i hela landet som involverar receptbelagda läkemedel, medicinsk utrustning, medicinsk felbehandling, bilolyckor och affärstvister. Levin Papantonio Rafferty har tjänat mer än 30 miljarder dollar i juryns domar och förlikningar, och tvistar mot några av de största företagen i världen.

För frågor om byråns juridiska praxis, ring (+ 800) 277-1193 XNUMX XNUMX.

För att boka en intervju med Peter Mougey, kontakta Sara Stephens på sstephens@levinlaw.com eller via telefon på 281-744-6560.