Rättegången syftar till att tvinga NM fängelser att tillhandahålla opioidbehandling | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Rättegången syftar till att tvinga NM fängelser att tillhandahålla opioidbehandling

Handikapprättigheter New Mexico (DRNM) och American Civil Liberties Union of New Mexico lämnade in en stämningsansökan och bad en federal domare att tvinga New Mexico Corrections Department (NMCD) att erbjuda medicin till fångar som lider av opioidmissbruk.

Du har nu möjlighet Albuquerque Journal rapporterade om rättegången i december 2022.

För närvarande uthärdar interner som är beroende av fentanyl eller heroin "smärtsamma abstinenssymtom, hög risk för återfall, överdos och död" när de tvingas sluta med sin medicin för opioidanvändningsstörning (MOUD) "kall kalkon". Stämningen hävdar att statens befintliga praxis bryter mot det åttonde tilläggets förbud mot grym och ovanlig bestraffning.

"Opioidanvändningsstörning är ett funktionshinder, och de flesta nya mexikaner har familj eller nära och kära som har denna funktionsnedsättning och kämpar med missbruk eller opioidberoende", säger DRNM-advokaten Max Kauffman i ett pressmeddelande från organisationen. "När människor vidtar åtgärder för att ta itu med sitt missbruksproblem, borde våra fängelser och fängelser stödja dem, inte neka dem behandling."

Stämningen hävdar också att att beröva internerna MOUD utgör olaglig diskriminering på grund av funktionshinder – ett brott mot Americans with Disabilities Act.

Klagomålet uppmärksammar de miljontals amerikaner och tusentals invånare i New Mexico som lider av opioidanvändningsstörning:

"Opioidepidemin dödar människor i USA i en aldrig tidigare skådad hastighet. Nationellt dör en person av en opioidöverdos var sjunde minut. År 2021 dog mer än 107,000 25 människor i USA av en överdos av droger. Det var en ökning med 75 procent från föregående år. Av dessa dödsfall involverade XNUMX procent opioider."

Den oroande trenden i opioidberoende och dödsfall har orsakat förödelse inte bara för familjer utan även kommuner och regeringar. Dessa statliga enheter har ansökt opioidrättegångar söker ersättning från företag som Walgreens, CVS och Walmart, för deras roll i att skapa och vidmakthålla epidemin.

I september 2022 gavs inledande argument i rättegången för State of New Mexicos stämningsansökan mot Walgreens, Walmart och Kroger. Apoteksjättarna anklagades för att vårdslöst dispensera opioider och vara ansvariga för mer än 50 % av statens opioidpiller, enligt New Mexico justitieminister Hector Balderas, som inledde rättegången.

Levin Papantonio Rafferty advokat Jeff Gaddy berättade för domaren Mathew att mindre än 60 % av apotekarna i rättegången slutförde sina checklistor med röd flagg om receptbelagda fyllningar – ett misslyckande som underlättade statens opioiderproblem.