Uppdatering: Hair Relaxer Litigation Science and Case Criteria | Levin Papantonio Rafferty - Personskadeadvokatbyrå

Uppdatering: Hair Relaxer Litigation Science and Case Criteria

Levin Papantonio Rafferty (LPR) advokat Chelsie Green och advokat LaRuby maj i maj deltog Jung (och LPR Of Counsel), i en paneldiskussion om håravslappningstvister och kriterier vid HarrisMartins MDL-konferens: Hair Straightener & Social Media Litigation på onsdagen.

Paneldeltagarna talade om det låga antalet studier men solid vetenskap som stöder håravslappningsprocesser, som hävdar att exponering för kemikalierna i dessa produkter fick människor att utveckla livmoder- eller äggstockscancer.

Gruppen presenterade också de problematiska ingredienserna i kemiska håravslappnande medel: ftalater, som inkluderar hormonstörande ämnen som främjar östrogen aktivitet i kroppen, och genotoxiner, som muterar cell-DNA i kroppen.

Andra länder inser farorna med dessa kemikalier och har redan börjat förbjuda dem i vissa produkter.

Paneldeltagarna diskuterade det faktum att inte bara de kända kemikalierna är skadliga, utan även ett antal okända kemikalier gömmer sig i dessa produkters ingredienser, såsom färgämnen och doftämnen.

Detta är ett sätt att dessa typer av produkter skiljer sig från farmaceutiska produkter: teorin att vissa aspekter av en kosmetisk produkts sammansättning utgör "företagshemligheter" och kan döljas.

"Detta är inte en medicinsk anordning, och det är inte heller ett läkemedel," sa Green. "Det är inte en nödvändig produkt ... det är bara en vanlig konsumentprodukt som direkt riktar sig till svarta och bruna samhällen."

May betonade vikten av att förstå att även om håravslappningsskador har presenterats som en "kvinnofråga", är det en "afroamerikansk kvinna eller kvinna med färg".

Hon utvecklade också en kritisk aspekt av användningen, som är starkt sammanflätad med dessa fall. Enligt May började många afroamerikanska kvinnor och färgade kvinnor som använder håravslappningsprodukter använda dem som barn, medan hjärnan fortfarande utvecklas.

"Föreställ dig vilken inverkan [den här produkten] har på en 8-, 9- eller 10-åring som den också marknadsförs till, och den blir verkligen en viktig del av samtalet," sa May.

"Jag tror att det är viktigt för de av er i rummet som aldrig haft en håravslappnande medel eller aldrig haft ett barn som haft en håravslappnande att förstå att när vi tittar på vetenskapen om vad detta gör med kroppen, är detta inte något det händer bara för vuxna, men också för unga svarta och bruna kvinnor, tillade May.

Paneldeltagarna var överens om att de flesta användare av håravslappning skulle vara frekventa användare. "När vi pratar om användning [kriterier är] fyra gånger om året ... det är nästan som en no-brainer," sade May.

Oupplösligt kopplat till de tragiska resultaten av användning av håravslappnande hår är det ihållande samhälleliga trycket att följa europeiska skönhetsstandarder för att få kvinnor och flickor att använda dessa produkter.

Panelen uppmanade deltagarna att verkligen lyssna på sina kunder och känna till deras berättelser.

May erbjöd sin personliga erfarenhet.

"Jag hade förmånen och ansvaret att utbildas i helt vita skolor hela mitt liv," började May. "Många av er kanske inte förstår verkligheten med att kunna simma med vänner, och när de ser dina vänner simma kommer de upp ur vattnet, och deras hår är rakt, och ditt hår är det inte.

"Och vad gör du då som barn?" Maj fortsatte. "Du är i en salong, du har kemikalier i ditt hår... bokstavligen brännande, bara så att du kan ha en verklighet som liknar andra barn.

"Och det blir något som blir väldigt betydelsefullt."

Green tillade: "Förstå att det kommer att bli generationsvis användning av håravslappnande medel. Det kommer att bli mormorsbruk, farmorsbruk.

"Var förstående men också empatisk," sa hon.

Du har nu möjlighet Rättsliga panelen vid flera tvistemål började överväga om man skulle konsolidera håravslappningsprocesser vid en utfrågning i Miami på torsdagen. (In re Hair Relaxer Marketing, Sales Practices, and Product Liability Litigation, Judicial Panel on Multidistrict Litigation, MDL nr. 3060).

Green ledde publiken av advokater genom kriterierna förknippade med håravslappningstvisterna.

"Vi tittar på fyra eller fler användningar av håravslappnande medel under en 12-månadersperiod," sa Green. Hon förklarade grunden för dessa kriterier - en nyligen genomförd och avgörande studie ("Användning av plattång och andra hårprodukter och incident livmodercancer”) släpptes i oktober 2022, som fastställde att frekventa användare av kemiska håravslappnande medel som användes fyra eller fler under en 12-månadersperiod löpte dubbelt så stor risk att utveckla livmodercancer.

Studien är den första i sin storlek som involverar kvinnor av afroamerikansk härkomst i USA. Hittills har två studier publicerats relaterade till håravslappnande effekter på livmodern och äggstockarna. Men det finns ett helt arbete om den skadliga inverkan på människors liv från kemikalierna som utgör dessa produkter.

Årtionden av forskning har gjorts om effekterna av dessa kemikalier, och oktoberstudien var den sista pusselbiten som behövdes för att fullborda den stora bilden av det skadliga resultatet av användning av håravslappnande medel.

LPR representerar individer som utvecklade livmoder- eller äggstockscancer efter användning kemiska plattång och avslappningsprodukter.